Tetanus z rezavého hřebíku? Existují ale i daleko větší hrozby

Vyvracíme nejčastější mýty
Tetanus z rezavého hřebíku? Existují ale i daleko větší hrozby
Fotografie: unsplash.com
  • Spory bakterie tetanu se nacházení zejména v půdě a ve zvířecích tlamách
  • Rezavý hřebík tak není zdaleka jediný, který představuje nebezpečí
  • Tetanus může do těla proniknout již přes malé poranění kůže

Pokud šlápneš na rezavý hřebík, dostaneš tetanus. Tak tuto větu jste nejspíše už od dětství slýchávali. Svým způsobem je to pravda, ale není to tak jednoduché, jak se říká. Samotný rezavý hřebík totiž tetanus rozhodně nepřenáší. V České republice je proti tetanu povinné očkování, a to jak u dětí, tak dospělých. Jedná se totiž o velmi vážné onemocnění, které může skončit smrtí. A to zejména u malých dětí. Když tedy není rezavý hřebík příčinou tetanu, kde se tato informace vzala?

Jak tedy můžeme o rezavý hřebík chytit tetanus?

Abychom mohli tuto otázku zodpovědět, je nejdříve potřeba objasnit, odkud se tetanus bere. Jak uvádí Národní zdravotnický informační portál, původcem nemoci je bakterie Clostridium tetani, která produkuje neurotoxin vyvolávající onemocnění tetanus. Bakteriální spora Clostridium tetani se nejvíce přítomna v půdě, zejména pak v té, která je kontaminovaná zvířecími a lidskými výkaly. Může se ale nacházet i tlamě mnoha zvířat.

Zpět tedy k tomu, proč je zažito, že při šlápnutí na rezavý hřebík dostaneme tetanus. Rez jako taková na hřebíku nepředstavuje žádné riziko. Jde ale o to, že pokud je hřebík po dlouhou dobu někde zapomenut, jeho povrch může být podle vaxopedia.org kontaminován spory tetanu a pokud dojde i jen k malému škrábnutí, dostane se do těla. Hřebík tedy představuje velkou pravděpodobnost poranění a tím i větší možnost nákazy.

Poranění prstu

Tetanus číhá prakticky všude

Onemocnění můžete chytit jakýmkoliv poraněním kůže. Riziko tak představuje i záděr u nehtu. Stačí se pak jen na zahradě píchnout o růži a infikujete se bakterií. Jak snadná nákaza je, dokazuje i případ z roku 2019, kdy se v Česku infikovalo 3leté dítě, které nebylo očkované. Podle Krajské hygienické stanice se bakterie do těla dostala přes nosní sliznici, kdy si dítě do nosu strčilo knoflíkovou zrezivělou baterii.

Onemocnět je možné při běžné práci na zahradě, na výletě, při hře, ale i při kousnutí od zvířete. To zahrnuje opravdu mnoho situací, kdy se s tetanem můžete setkat. I proto je u nás očkování povinné. Proti tetanu se doporučuje očkovat každých 10 až 15 let. Pokud se ale stane větší úraz, nebo vás pokouše divoké zvíře, může vám lékař píchnout očkování i dříve. Než totiž bakterie tetanu začnou produkovat neurotoxin, chvíli to trvá a posilovací dávka tak má čas účinkovat.

Jak se tetanus projevuje?

Jde o opravdu závažnou nemoc, která při neléčení končí smrtí. A ani v případě léčby není jistota, že nemoc porazíte. Inkubační doba trvá obvykle 3 až 21 dní a následně se začnou projevovat příznaky. Mezi ně patří bolestivé svalové křeče, zejména pak žvýkacích a šíjových svalů.

Obzvláště u dětí dochází k takovým křečím, že se v leže prohýbají v zádech a jsou opřeni hlavou a patami. Nemocný má následně potíže s polykáním a hrozí mu zadušení. Křeče jsou doprovázeny horečkou, bolestí hlavy, pocením a změnou srdeční frekvence. Pokud se nemoc nepodaří dostat pod kontrolu, nebo nedojde vůbec k léčbě, nemocný umírá většinou na zástavu srdce, nebo na kolaps dýchacího systému.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze