Na Zadov míří slušná konkurence, bikovou sezonu na ČP zahájí Kata Blanka Vas

O víkendu hostí šumavský Zadov druhý závod Českého poháru XCO, týden před SP v NMNM tam zamíří slibná konkurence...

Autor: Jan Němec
Foto: Jan Němec
Na Zadov míří slušná konkurence, bikovou sezonu na ČP zahájí Kata Blanka Vas

 
Týden před vrcholem mountainbikingu na českém území - Světovým pohárem v Novém Městě na Moravě - se bikeři ještě sejdou na Zadově. Šumavské středisko hostí druhý závod Českého poháru, po loňském premiérovém angažmá v kategorii HC se letos opět vrací k C1. Mezi přihlášenými závodníky ze 12 zemí světa jsou zajímavá jména, která už tradičně závod na Zadově okoření. 


 

Zejména v kategorii žen se na startovní čáře sejde zajímavá konkurence: svou bikovou sezonu po krosech a silnici na Zadově zahájí maďarská jednička Kata Blanka Vas (Team SD worx- Protime), představí se kanadská dvojčata Isabella a Ava Holmgren a pak také týmová kolegyně Ondřeje Cinka Rebecca Henderson (AUS, Primaflor Mondraker). Jistě to bude zajímavý souboj mezi talentovanou dvojnásobnou mistryní světa v juniorkách Isabellou Holmgren a zkušenými jezdkyněmi, včetně těch českých Jitkou Čábelickou (GAPP System Kolofix) nebo Karlou Löffelmann (Česká spořitelna) a pak pochopitelně se zástupkyněmi pořádajícího celku Rouvy Specialized Adélou Holubovou a Nelou Viktorovou. 

Jitka Čábelická bude opět bojovat o olympijskou účast...
 

Soupisku juniorek pak osvěží bronzová medailistka z cyklokrosového MS v Táboře Viktória Chladoňová, která na Zadově zvítězila už vloni. 

Mezi přihlášenými muži zatím nefiguruje mnoho zahraničních závodníků, přesto bychom si dovolili jednoho favorizovat: je to starší bratr kanadských dvojčat Holmgrenových Gunnar, jenž nově obléká dres KMC Ridley. Ten startoval na Zadově už před rokem a dojel třetí za Němcem Georgem Eggerem a Martinsem Blumsem z Lotyšska, mimochodem minulý týden dojel třetí v short tracku i cross country na americkém kontinentálním šampionátu. Dále je například přihlášena i kolumbijská reprezentace, která by se mohla v 1 100 m n. m. cítit jako ryba ve vodě. Zajímavé jistě bude sledovat i dvojici Američanů Carson Beard a Dane Grey, kteří jsou na "evropské stáži" pod křídly týmu Rouvy Specialized. 

Vloni byl jednoznačným vítězem na Zadově německý biker Georg Egger, Ondřej Cink kvůli nemoci nestartoval...
 

Na start by se měl postavit i Ondřej Cink (Primaflor Mondraker), jenž se v posledních týdnech opět trápil se silnými alergiemi a byl tak nucen vynechat jak úvodní kolo Českého poháru v Městě Touškov, tak i mistrovství Evropy v Rumunsku minulý víkend.   

Závodit se bude na okruhu, jenž patří mezi nejtěžší, ale také mezi nejoblíbenější v ČR. Šlechtí ho především přírodní pasáže v tamních lesích vedoucí po kořenech, sjezdy, ale i rock garden. Nejtěžším úsekem je pak obávaný výjezd po sjezdovce ve skiareálu. Celkem okruh měří 4,1 kilometru a jezdci za kolo nastoupají přes 110 výškových metrů.

Jedna z technických - přírodních pasáží...

"Na okruhu jsou jen kosmetické úpravy, není třeba trať nějak zásadně upravovat, je roky prověřená," uvádí Jiří Lutovský vedoucí tratě, jež poslední velkou změnou prošla v roce 2019.  

Závodní program startuje v sobotu v 9:00, na start se postaví junioři, v 11:00 odstartují muži U23, ve 13:30 elitní ženy a v 15:30 program vyvrcholí závodem elitních mužů. Neděle pak bude patřit mládežnickým kategoriím.

 

Více informací zde: www.poharmtb.cz  
 


Program - ČP MTB Zadov #2 2024

Sobota 18. května
9:30 - Kadeti, Masters, Experti
11:00 - Junioři
13:30 - Ženy Elite/U23, Juniorky, Kadetky
15:30 - Muži Elite/U23

Neděle 19. května 
9:00 - 13:30 - Žákovské a mládežnické kategorie

Kompletní program zde

Přečteno - 2605x Tagy: český pohár zadov
Zapojte se do diskuze

Mohlo by vás zajímat

  1. Český pohárHSF SYSTEM CUP 2024 má pevný kalendář
    HSF SYSTEM CUP 2024 má pevný kalendář
  2. Světový pohárOhlasy českých jezdců před světovým pohárem v NMnM #2
    Ohlasy českých jezdců před světovým pohárem v NMnM #2
  3. Český pohárČeský pohár v maratonu pokračuje v Machově
    Český pohár v maratonu pokračuje v Machově
  4. ZávodyFotogalerie: Český pohár XCO #2 - Zadov 2024
    Fotogalerie: Český pohár XCO #2 - Zadov 2024
  5. Český pohárČechy na Zadově zaskočili sourozenci Holmgrenovi z Kanady
    Čechy na Zadově zaskočili sourozenci Holmgrenovi z Kanady
  6. Český pohárPrvní díl Českého poháru v maratonu se jede v Opavě
    První díl Českého poháru v maratonu se jede v Opavě

Vlož svůj komentář:

Pro vkládání komentářů je nutné být přihlášený.
Proto se, prosím, tedy buď přihlašte nebo registrujte.

redakční systém | ISSN 1803-5744