Sobota 1. června 2024, svátek má Laura
  • Premium

    Získejte všechny články
    jen za 89 Kč/měsíc

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
130 let

Lidovky.cz

V Kladně hořel sklad olejů a autodílů, škoda je čtyřicet milionů korun

Česko

  19:13aktualizováno  22:59
V kladenské ulici Železničářů ve čtvrtek hořela průmyslová hala se skladem olejů a autodílů. U požáru zasahovala zhruba stovka hasičů, kteří vyhlásili zvláštní, tedy nejvyšší poplachový stupeň. Po 17. hodině už ho mohli snížit až na základní. Většina jednotek už odjela, uvedl mluvčí středočeských hasičů Dominik Pěnička. Vyšetřovatel společně s majitelem a pronajímatelem objektu vyčíslil škodu na čtyřicet milionů korun.

Příčinu požáru vyšetřovatel nadále zjišťuje.

„Zasahujeme v Kladně, ul. Železničářů, kde došlo k požáru průmyslové budovy. V současné chvíli je vyhlášen zvláštní stupeň požárního poplachu. Na místě zasahuje nebo k události míří dvě desítky jednotek. Požářiště je rozděleno na tři úseky. Situaci nám ztěžuje vítr,“ uvedli po poledni na síti X středočeští hasiči.

Agentura ČTK nicméně po 13. hodině uvedla, že na místě zasahuje až sto hasičů. To později potvrdili i samotní hasiči na sociální síti X. „Na místě dochází k redukci zasahujících jednotek a snížení požárního stupně na třetí. U události zasahovalo přes sto hasičů.“

„Nyní už část jednotek odjíždí,“ řekl ČTK po 13:30 mluvčí středočeských hasičů Pěnička.

Po 14. hodině hasiči hlásili, že mají požár lokalizován. „Je pod kontrolou a dále se nešíří. Firma, v jejímž areálu požár vypukl, zajistila pro zasahující hasiče stravu. Jednotka předurčená na ochranu obyvatelstva zase zázemí,“ uvedli.

Po 15. hodině hasiči hlásili další zlepšení stavu. „Požární poplachový stupeň byl snížen na druhý a další jednotky se vrátily na své základny,“ napsali.

Za další dvě hodiny byl požární poplachový stupeň snížen na základní. „Jsou zrušeny úseky a probíhají dohašovací práce, kontrola požářiště termokamerou a rozebírání zasažených částí objektu,“ informovali hasiči.

Příčina požáru se stále vyšetřuje. Mluvčí středočeských hasičů Tereza Sýkora Fliegerová ale potvrdila, že požár začal ve skladě olejů, odkud se rozšířil dál.

První jednotky hasičů vyjely k požáru po 12:00. Využili i výškovou techniku. Z okolí byl vidět černý dým, město doporučilo svým obyvatelům nevětrat.

„Nikdo není zraněný a z objektu nebylo nutné nikoho evakuovat,“ sdělil mluvčí Pěnička. „Probíhá ochrana okolních budov,“ doplnil Pěnička. Dodal, že objekt stojí v komplexu zástavby, hrozilo tedy rozšíření ohně.

„U jednoho z objektů musíme rozebrat střechu, abychom zamezili dalšímu šíření požáru,“ uvedli hasiči dále. „Zásah probíhá v dýchací technice. Používáme k hašení také pěnu,“ sdělili později.

„Zasahující hasiči si vyžádali kontejner na pěnu, která bude potřeba po uhašení objektu pro lepší udušení ohniska,“ dodala pro iDNES.cz jejich mluvčí Sýkora Fliegerová.

Na místě zasahovala i policie. Podle tiskové mluvčí středočeského oddělení Michaely Richterové byly v okolí požáru minimálně čtyři jednotky, které mimo jiné dohlížely na dopravu. Z bezpečnostních důvodů byly uzavřeny ulice Wolkerova a Železničářů.

Zdravotnická záchranná služba podle slov tiskové mluvčí Moniky Novákové na místě zasahovala spíše z preventivních důvodů. „Měli jsme ale jednoho nadýchaného pacienta,“ uvedla.

Hasiči rozeznávají čtyři poplachové stupně. Nejzávažnější je čtvrtý, který bývá vyhlašován jen při mimořádných situacích.

Mapy poskytuje © SHOCart a přispěvatelé OpenStreetMap. Společnost SHOCart je tradiční vydavatel turistických a cykloturistických map a atlasů. Více na www.shocart.cz

Autoři: , ,

Jaké vitamíny brát v těhotenství? Poradíme vám, jak se rozhodnout.
Jaké vitamíny brát v těhotenství? Poradíme vám, jak se rozhodnout.

Každá budoucí maminka se snaží zajistit pro své miminko jen to nejlepší. GS Mamavit je komplexní multivitaminový doplněk, který je speciálně...