Designér Jan Plecháč představil cenu pro vítěze jubilejního ročníku prestižní barmanské soutěže Diageo Reserve World Class

0
Diageo World Class

Jubilejní 10. ročník nejprestižnější barmanské soutěže světa Diageo Reserve World Class míří do svého národního finále. Vítěz získá nejen možnost reprezentovat Českou republiku na celosvětovém klání v Šanghaji, ale také cenu vytvořenou již potřetí známým designérem Janem Plecháčem.

Soutěž Diageo Reserve World Class organizovaná společností Stock Plzeň-Božkov bude mít již 21. května 2024 nového barmanského šampiona. Pětice barmanů se během finálového večera utká o prestižní cenu navrženou designerem Janem Plecháčem a vítěz odcestuje do Šanghaje reprezentovat Česko na světovém finále. České barmanské umění se ve světě rozhodně neztratí, což dokazuje i umístění loňského vítěze národního kola Jana Šebka, který mezi barmanskou elitou z různých koutů světa vybojoval třetí místo.

Odkaz na barmanské mistrovství i architekturu

Cenu pro letošního vítěze národního klání představil na novinářském setkání její autor, charismatický designér Jan Plecháč. Ten při tvorbě této ceny vždy vychází z určité esence barmanského světa. „Inspirací pro design letošní ceny byla náročnost barmanského povolání, kdy člověk musí být opravdový srdcař a připravit tisíce drinků, než dostane možnost zúčastnit se takto prestižní soutěže. Cena je proto tvořena brčky z nerezu, která jsou poskládána do snopce. Odkazují na celou historii barmana, čím vším si musel projít a kolik drinků připravit. Vrchol tohoto seskupení tvoří odnímatelné zlaté brčko představující vítězný drink,“ přibližuje podobu ceny Jan Plecháč a dodává: „Design ceny rovněž odráží architekturu mrakodrapů a odkazuje tak na historii i budoucnost. První mrakodrapy byly stavěny v Chicagu, které je také jistým způsobem spjato se začátky alkoholové kultury. Vizi budoucnosti naopak naplňuje čínská Šanghaj, kam vítěz odjede na světové finále a která je považována za město třetího tisíciletí, jemuž dominují mrakodrapy.“

Propojení ukryté v detailu

Materiál použitý na výrobu ceny pro vítěze jubilejního ročníku nebyl zvolen náhodou. Nerezové slámky totiž barmani důvěrně znají a tento materiál odnepaměti patří k barmanství. Designér navíc propracovaností díla odkazuje na to, co mají podle něj design a mixologie společného, a to detail. „Propojení těchto dvou světů tkví v detailu. Designér ani barman nikdy nehledí na kvantitu, nýbrž na kvalitu. Ať už se jedná o vyvážení chutí či brilantnost zpracování,“ dodává Jan Plecháč.

Předchozí článekProžijte den i noc ve Volmanově vile
Další článekNově otevřený showroom MARIELI ukazuje, jak může vypadat vysněná ložnice
Zakladatel Two Gentlemen, nadšenec do pánské módy, moderních technologií, designu, marketingu, retailu a podnikání. Má rád štěňátka.