Tipy na víkend v Plzeňském kraji: Den otevřených dveří ČRo Plzeň, Prima Fresh festival, Plzeňské dvorky, Nepomucká pouť

Tento víkend vás zveme především na Den otevřených dveří ČRo Plzeň. Koná se také oblíbený Fresh festival a zajít můžete na festival Plzeňské dvorky, Podívejte se na naše tipy a pozvánky.

Čtěte také

Den otevřených dveří ČRo Plzeň

V sobotu 18. května 2024 pro vás otevíráme budovu Českého rozhlasu Plzeň. Zveme na prohlídku rozhlasového zákulisí a na setkání s lidmi, které znáte z vysílání. Začínáme v 10 hodin, najdete nás na náměstí Míru 10 v Plzni na Borech.

Prima FRESH festival

Čtěte také

Legendy české gastronomie, hvězdné koncerty a talk show – to je Prima FRESH festival 2024, který se koná o víkendu 18. a 19. května v Parku za OC Plzeň Plaza. Kromě skvělého jídla se bude servírovat i pořádná porce zábavy. Letošní novinkou je Talk Stage „Pod pokličkou“ powered by Ploom, na které se budou celý víkend odehrávat rozhovory se známými kuchaři, tvářemi TV Prima a dalšími hvězdnými hosty. Vyvrcholením programu pak bude v sobotu v 18 hodin koncert Anny K.

Plzeňské dvorky

Festival Plzeňské dvorky proběhne v sobotu 18. května od 10 do 18 hodin. Prohlédnete si městské dvorky, které skrývají mnoho tajemství, některé jsou během roku nepřístupné. Tištěné programy, včetně mapky, budou v den konání akce k dispozici na adresách: Turistické informační centrum - nám. Republiky 41, nám. Republiky 2, Sedláčkova 38, Škroupova 18 (u podia - vstup z Purkyňovy), Klatovská tř. 26, Americká 7 - Kopeckého sady 11 (letní scéna Besedy). Všechny dvorky jsou volně a zdarma přístupné. Součástí programu je i oblíbená stopovačka, tentokrát pod názvem Dívejte se nahoru.

Nepomucká svatojánská pouť

U příležitosti svátku sv. Jana Nepomuckého se ve dnech 18. a 19. května koná v Nepomuku Svatojánská pouť. Kulturní program a staročeský jarmark doplní pouťové atrakce a stánky. Na Přesanickém náměstí vystoupí Rytíři Žichovice, Panoptikum Maxe Fische, skupina Jazz Band Blatná, flašinetářka Eva Houfová, lidový soubor Pšeničky a taneční skupina Shahinez. V sobotním programu se objeví Daniel Hůlka na Malé letní scéně nebo Štěpán Rak na Zelené Hoře. V Městském muzeu a galerii, v kostele sv. Jakuba i ve stodole Rodného domu A. Němejce najdete zajímavé výstavy.

Zahájení lázeňské sezóny

Hlavní lázeňská sezóna v Konstantinových Lázních začíná. Program odstartuje ve čtvrtek 16. května večer Očekávaný dýchánek Petra Jančaříka a Josefa Dvořáka v kulturním domě. Na pátek je připravena vernisáž výstavy Oldřicha Dudka ve Švihákově pavilonu a taneční večer v lázeňském hotelu Prusík. Sobotní program začne v 10:30 žehnáním Prusíkova pramene. V amfiteátru pak vystoupí Petr Vondráček s kapelou Lokomotiva a YoYo Band. Večer zakončí ohňová show. Součástí akce je řemeslný jarmark, jízda veteránů, přehlídka bižuterie a výtvarné dílny pro děti. Víkend bude zakončen nedělním odpoledním promenádním koncertem dechového orchestru mládeže Juvenka.

31. Hamernický den

Uskuteční v sobotu 18. 5. 2024 v areálu národní kulturní památky Vodní hamr Dobřív, pobočky Západočeského muzea v Plzni. Hamernický den je tradičním setkáním kovářů, uměleckých kovářů, podkovářů, nožířů, mečířů, platnéřů a zbrojířů. Připravena je i řada doprovodných akcí. To vše proběhne od 9 do 18 hodin.

Májový den uměleckých řemesel a divadla

Muzeum a galerie severního Plzeňska v Mariánské Týnici pořádá v sobotu 18. května od 10 hodin tradiční Májový den uměleckých řemesel a divadla. Připraven je celodenní program divadelní, hudební, šermířský a taneční. Chybět nebude pohádka a soutěže pro děti, rýžování zlata, ukázky sokolnictví, kovářské práce a předení. Součástí je jarmark s různorodou řemeslnou výrobou. V ceně vstupného je rovněž návštěva kostela Zvěstování Panně Marii, západního a východního ambitu a proboštství.

Dny japonské kultury

Přehlídka tradiční japonské kultury a gastronomie, ukázky bojového, pěveckého, výtvarného, hudebního i kulinářského umění, prohlídky kamenné japonské zahrady Šówa-en s průvodcem. To vše nabízí Zoologická a botanická zahrada města Plzně v sobotu a v neděli 18. a 19. května od 10 do 17 hodin.

Street food festival Kdyně

To nejlepší ze světového street foodu ochutnáte v sobotu 18. května na 2.ročníku Street food festivalu ve Kdyni na náměstí. Vybírat budete ze široké nabídky street foodových specialit, čerstvých ryb i šťavnatých burgerů. Ochutnáte tradiční pokrmy Indonésie a zjistíte, co se vaří v Africe. V nabídce bude také pikantní pljeskavica, pálivé dobroty bohaté na chilli a dokonce i hmyz. Pokud jste na sladké, ochutnáte koblížky, vafle či makronky. Nebude chybět ani živá hudba a workshopy pro děti. Program běží od 10 do 20 hodin.

autor: iko | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio