První tetování by mělo být výsledkem dlouhého průzkumu a výběru správného tatéra

od Soňa Jiroutová
2 minuty čtení
Tetovani
Zdroj: Profimedia

Rozhodnutí nechat se tetovat bývá velmi často dlouhodobě zvažovaným krokem. Respektive mělo by to tak být. Vaše první tetování by nemělo být kompulzivním rozhodnutím, když jdete kolem jakéhokoliv salonu. Svého tatéra byste si měli pečlivě vybrat a zjistit o něm co nejvíce informací. Co dále byste měli vědět před prvním tetováním?

Základním a nejdůležitějším krokem celého tetování je vybrat si, co si chcete nechat vytetovat. Výběru byste měli věnovat dostatek času, protože s vámi tento obrázek zůstane celý život.

Jak vybrat tetování

Rozhodně byste tedy neměli volit jméno aktuální přítelkyně nebo svou aktuální oblíbenou skupinu, která za dva roky může zaniknout.

Zkušený tatér by měl být schopný vám s návrhem pomoci a doladit detaily podle vašich představ. Na základě návrhu vám také doporučí ideální místo, pokud si nejste jistí, a návrh upraví dle vámi představované ceny.

Co se týče výběru místa, tak Healthline uvádí, že nejvíce bolestivé jsou oblasti čela, krku, páteře, žeber, rukou, kotníků a horní části nohou. Obecně platí, že tetování nejvíce bolí na jemné kůži (například na krku) a na kostech (například na kloubech).

Dle čeho vybrat tetovací salon?

Toto je po výběru tetování druhý nejdůležitější krok. Svého vybraného tatéra byste měli nějakou dobu sledovat, tedy jeho práci a jeho chování.

„Sledujte je online a získejte představu o tom, co je to za lidi,“ doporučuje pro Allure tatér Brit Abad z Los Angeles.

Ariel Wei z New Yorku pak radí, abyste sledovali i fotky po zhojení. „Čerstvé tetování a zahojené tetování jsou různá,“ vysvětluje pro Allure Ariel.

Barvy často blednou, když se tetování léčí a čáry se stávají méně zřetelnými, takže tento typ výzkumu vám pomůže plně porozumět tomu, jak práce vašeho požadovaného tatéra v průběhu času stárne.

Business Insider také upozorňuje na to, že zákony ohledně požadavků na tetovací salony se různí podle států. Měli byste si tedy zjistit, zda vámi vybraný tatér splňuje vzdělání a školení požadovaná v dané zemi.

Samotný salon byste měli navštívit předtím, než sem přijdete na tetování. Musíte myslet na to, že nové tetování je v podstatě otevřená rána. Salon by tedy měl být čistý a nástroje vyčištěné.

Také si dopředu přečtěte smluvní podmínky tatéra. Co se bude dít v případě zkaženého tetování, jak je to se storno poplatky atd.

Den D

V den D byste měli přijít do salonu odpočatí a v dobré kondici. Ideální je si s sebou vzít nějaké občerstvení, protože zde strávíte několik hodin.

Již cca dva týdny před tetováním byste měli hydratovat pokožku a tím ji na nové tetování připravit.

Během samotného tetování pak dle Healthline můžete pociťovat škrábání (u tetování vyžadujícího stínování), ostré píchání, pálení či vibrace.

Právě kvůli průběhu tetování je také velmi důležitý výběr salonu a tatéra. Pokud si nebudete rozumět, tatér bude arogantní či s vámi nebude moc mluvit, může se váš zážitek proměnit v noční můru.

Dobrý umělec se dostane do bodu zastavení a umožní vám vydechnout, pokud jej o to požádáte. Měl by vám také umět poradit, co se týče následné péče o tetování. Většina salonů nabízí hydratační prostředky, které vám s hojením čerstvého tetování pomohou.

Zdroje: Allure, Business Insider, Healthline

Autor: Soňa Jiroutová


Sdílet článek:Share on facebook
Facebook

Související články