Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Odborářský protest nebude. Ruší se po atentátu na Fica

Josef Středula
Josef Středula
Foto: Facebook Josef Středula

Českomoravská konfederace odborových svazů (ČMKOS) ve čtvrtek odpoledne oznámila, že ve světle událostí na sousedním Slovensku ruší plánovaný protivládní protest, ačkoliv důvody pro svolání demonstrace trvají. Odbory to uvedly na facebooku. Protestní akce měla proběhnout v úterý 21. května. 

"Ve světle událostí, které se odehrály včera na Slovensku a se zřetelem k rozjitřené situaci v České republice, jsme se rozhodli přispět k uklidnění situace tím, že ruší demonstraci svolanou na 21. května 2024," uvedla odborová centrála s tím, že důvody  pro svolání demonstrace trvají a jsou velmi vážné a důležité pro budoucnost.

Odbory požádaly premiéra Petra Fialu (ODS) o jednání o tématech, které by bylo signálem pro společnost, že takový přístup je efektivnější než eskalace napětí. "Věříme, že to jak vláda, tak sociální partneři i naši členové a členky ocení a že se velmi brzy společně sejdeme za jednacím stolem. Buďme sami příkladem toho, že to jde," dodala ČMKOS.

Zástupci zaměstnanců se chtěli příští týden na demonstraci vymezit proti chystaným změnám v zákoníku práce či důchodech, například proti propuštění bez udání důvodu či prodlužování věku odchodu do penze.

Českomoravská konfederace odborových svazů je největší odborovou centrálou v České republice. Jako jeden ze sociálních partnerů se aktivně účastní tripartitních jednání s vládou a zaměstnavateli v rámci Rady hospodářské a sociální dohody ČR.

Témata:  Josef Středula odbory demonstrace

Aktuálně se děje

31. května 2024 17:24

Poslanci dnes řešili kokain nalezený ve Sněmovně. Nejedeme na drogách, tvrdí Babiš

Předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) kritizovala policii za to, že neinformovala vedení Sněmovny o nálezu kokainu na toaletě v budově Sněmovny. Sama se o tomto nálezu dozvěděla až na začátku tohoto týdne z dotazu novináře. Uvedla to dnes na plénu Sněmovny. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy