Kandidáti do Evropského parlamentu debatovali o Green Dealu, přijetí eura či životní úrovni

Předvolební debata ČT24 (16. 5. 2024) (zdroj: ČT24)

Do evropských voleb zbývají tři týdny. V nich si Češi zvolí jednadvacet poslanců do Evropského parlamentu. Česká televize odvysílala první předvolební debatu, jíž provázela Jana Peroutková. Tématy byly životní úroveň, ceny potravin i energií, dotace či euro. Účastníky debaty byli Ondřej Dostál (Stačilo!), Martin Hlaváček (ANO), Petr Macinka (Přísaha a Motoristé), Petr Mach (SPD a Trikolora), Luděk Niedermayer (SPOLU), Daniela Ostrá (SOCDEM), Mikuláš Peksa (Piráti) a Adam Trunečka (Starostové a osobnosti pro Evropu).

První debaty České televize se účastnilo osm kandidátů politických stran, hnutí a koalic, které mají v tuto chvíli podle průzkumu pro ČT nejvyšší volební potenciál.

Kandidát STAČILO! Ondřej Dostál (nestr.) prohlásil, že jeho strana je jedinou relevantní opozicí vládě Petra Fialy (ODS), a zmínil, že se musí přestat likvidovat český průmysl. „Například energetickými regulacemi, když bude mít drahé energie v České republice, tak tady u nás nikdo nebude investovat,“ uvedl s tím, že lidé odejdou pryč a nebude na důchody. Podle něj je potřeba rovněž omezit regulace farmaceutického průmyslu tak, aby se mohl vrátit s výrobou základních strategických surovin zpět na území EU, „odkud byl bohužel vyhnán.“

Podotkl, že volby budou také referendem o Fialově vládě a migračním paktu. Zmínil, že je potřeba rovněž zabojovat proti plýtvání a korupci. Podle něj do Česka doputovaly z EU obrovské dotace, ale místo opravy dálnic nebo zrychlení vlaků jsou rozhledny v údolí a solární baroni si rozebrali peníze, což není problém EU, ale problém Česka.

Kandidátovi za ANO Martinu Hlaváčkovi (nestr.) vzalo prý dvacet let v Evropské unii iluze. „Jako mnoho mladých lidí jsem měl představu, že Brusel je takový klub pravdy, lásky a solidarity,“ řekl. Prý je ale politika v něm ve skutečnosti o tvrdé obhajobě národních a ekonomických zájmů. Naše kandidátka je plná lidí, kteří se rozhodně Bruselu na rozdíl od vládní koalice klanět nebudou, tvrdí Hlaváček.

Letošní eurovolby jsou podle něj hlavně o prosperitě státu a jeho občanů. Považuje je za příležitost, jak zvrátit evropskou zelenou politiku v čele s Green Dealem, migrační pakt či další federalizaci Evropy. „Tomu říkáme jasné ne,“ prohlásil za ANO. Podle něj se vládní strany staví k těmto tématům kladně a ANO chce nabídnout opačný postoj. Například u Green Dealu to prý Evropská unie „přepískla“, ale některá tvrdá opatření se ještě dají zmírnit, tvrdí.

Cestou k prosperitě je podle kandidáta SPD a Trikolory Petra Macha (SPD) svobodná tržní ekonomika, na rozdíl od omezení a dotací, které nabízí Evropská unie. Jako hlavní problém Evropy vidí Green Deal, který dopadá na Česko prý více než na mnohé jiné státy v Evropské unii. „Jsme prostě průmyslovější než některé jiné,“ vysvětlil. Chtěl by se postarat o to, aby byl Green Deal, který prý například zdražuje v Česku lidem elektřinu skrz emisní povolenky asi o 60 miliard korun ročně, zrušen.

Blížící se eurovolby budou podle Macha zároveň jakýmsi zástupným referendem o vládní koalici. Dodal, že frakce, která sdílí názory SPD, v Evropském parlamentu posiluje. „Po třiceti letech, kdy existuje Evropský parlament a EU, tak je tady poprvé šance, že opozice, ta, co byla v europarlamentu celou dobu ušlapávána (...), teď poprvé může mít slovo v Green Dealu či zákazu spalovacích motorů,“ prohlásil. Šance toho dosáhnout a tato témata ovlivnit je prý nyní jedinečná.

Předseda strany Motoristé sobě kandidující s Přísahou Petr Macinka zase řekl, že současné volby jsou o životní úrovni. „O tom, jestli se podaří zastavit některé šílené politiky a ideologické návrhy, které povedou k zničení prosperity nejen naší země, ale celé Evropy,“ uvedl s tím, že také jsou o tom, jestli se podaří zracionalizovat další problém, jako je bezpečnost a s tím spojená masová migrace. Podle něj se v současné vládě také sešli lidé, kteří mají „mimořádně nízkou kompetenci zejména v přístupu k veřejným financím a k makroekonomickým otázkám.“

Kritizoval také zelenou transformaci, kterou podle něj Evropská komise naplánovala, ale masivně země zadluží. Myslí si, že vědecké panely jsou placeny od toho, aby vyhlašovaly apokalyptické scénáře. V souvislosti s cenami potravin Macinka zmínil, že je potřeba odstraňovat překážky, zejména byrokracii a regulace pro malé farmáře a podnikatele.

Kandidát SPOLU Luděk Niedermayer (TOP 09) zmínil, že volby budou o tom, jestli v Evropském parlamentu bude většina poslanců, kteří budou připraveni řešit společně velké problémy, „které nejsme schopni řešit na úrovni jedné členské země.“ Zmínil, že spoustu věcí ale řešit na úrovni členských zemí možné je. Uvedl, že tématem bude bezpečnost i hybridní hrozby, ale i ekonomika. „Pokud my nezvládneme v Evropě to tempo změny, určitou transformaci naší ekonomiky, tak by se mohlo stát, že nám ujede vlak a budeme zaostávat,“ varoval.

V souvislosti s přijetím eura zmínil, že vzniklo ovzduší, na kterém se podepsal bývalý prezident Václav Klaus i bývalý předseda vlády Andrej Babiš. „Vytvořili tady atmosféru, díky které má velká část politiků obavy se postavit na stranu eura, protože jde proti většinovému názoru,“ podotkl s tím, že jde o prostředek, jak se dostat k vyššímu ekonomickému růstu, který Česko potřebuje.

Podle kandidátky SOCDEM Daniely Ostré jsou jedním z velkých problémů Česka nízké mzdy. Okolní země, jejichž ekonomika nyní roste rychleji než ta česká, jako je třeba Polsko, prý pochopily, že zvedání minimálních příjmů posiluje ekonomiku jako celek, protože vede například k většímu utrácení občanů. Proto si SOCDEM vybrala zvedání minimálních mezd jako jedno z hlavních témat do voleb, řekla. Strana by mimo jiné chtěla na evropské úrovni otevřít diskuzi o závazných směrnicích o minimální mzdě.

Oproti některým jiným členům debaty nevnímá dále Ostrá zrušení Green Dealu jako realistické či dokonce jako žádoucí. „Pokud někdo v současné době tvrdí, že zastaví Green Deal, tak nemluví pravdu,“ prohlásila. Podle ní na tom nebude v Evropském parlamentu nikdy shoda. Kolegové z jiných zemí EU v současnosti podle jejích informací vymýšlejí, jak využít stovky miliard, které naopak Green Deal přináší. Zastavení Green Dealu by znamenalo zastavení i těchto financí, pronesla.

Kandidát Pirátů Mikuláš Peksa (Piráti) zmínil, že se v těchto volbách rozhoduje, jestli bude Česko demokratickou prosperující zemí, nebo jestli bude zaostávajícím ruským satelitem. Podotkl, že Česko musí mimo jiné zapracovat na lepším propojení se sousedními státy ohledně obnovitelných zdrojů. „Musíme modernizovat naši vlastní energetiku, protože ta zaostává, což je momentálně ten problém,“ prohlásil s tím, že odvětví dusí „zbytečná nesmyslná byrokracie.“ Zmínil mimo jiné, že strana chce také narovnat systém výběru daní.

Podle něj v EU momentálně fungují tři daňové ráje, Irsko, Lucembursko a Kypr, které stahují velké korporace a „umožňují obcházet daňový výběr,“ na což pak doplácí ostatní. Zmínil také, že myšlenka přijetí eura dává smysl. Podle něj do konce roku Piráti navrhnou závaznou vnitrostátní termínovanou mapu pro přijetí eura. „My o tom nechceme jenom mluvit, chceme mít v ruce konkrétní plán, protože si myslíme, že tím ušetříme Česku desítky, možná stovky miliard ročně.“

„Svět kolem nás je čím dál nebezpečnější a Evropská unie se tomu musí postavit nějak čelem," řekl v debatě kandidát Starostů a osobností pro Evropu Adam Trunečka (STAN). Evropskou unii nemá za dokonalou, ale myslí si, že by se na ní mělo konstruktivně pracovat a dále rozvíjet její potenciál. I proto je podle něj dobře zbavit se závislosti na fosilních palivech, kterými často disponují různé diktátorské a potenciálně nepřátelské režimy, jako je Rusko.

Trunečka také odmítl negativní postoje vůči Green Dealu a zavrhování zelených zdrojů energií. „Zelenou tranzici neděláme proto, že je to nějaký ideologický výmysl,“ prohlásil. Připustil, že zelená ekonomika nebude levná ani snadná, ale je nutná a lepší než škody, které by přišly kvůli změnám klimatu, kdyby se nic nedělalo. Česko by se mělo dívat na mnohé ekonomické problémy pragmaticky a řídit se vědeckými daty, která mimo jiné zelenou politiku podporují a v dlouhodobém hledisku ji považují za výhodnou, myslí si. „Ceny obnovitelných zdrojů energie klesají globálně,“ zmínil.

Vzkaz voličům

Kandidáti se v závěru debaty obrátili na diváky a voliče s posledním poselstvím.

„Koalice STAČILO! chce svým voličům přinést zdraví, mír a prosperitu. Je v tom jednotná, ne jako jiné strany, kde se i kandidáti liší názorově mezi sebou, naopak jsme ostře proti korupci v evropských dotacích a proti plýtvání, proti regulacím, které zabíjejí evropskou ekonomiku. Jsme proti omezení suverenity České republiky a bohužel, dnes to musím říci, jsme proti politickému násilí a nenávisti, se kterým jsme dnes začali a které je bohužel tématem dnešních dní,“ řekl Dostál.

„Vážení spoluobčané, pokud nechcete žít ve federativní Evropě, ztratit naši suverenitu zrušením práva veta, platit eurem nebo mít v našich městech čtvrti, kde budeme mít arabské nebo africké uprchlíky, jak si to přeje většina stran naší vládní koalice, prosím přijďte k volbám a dejte hlas hnutí ANO. Je to číslo 14. U nás vaše hlasy rozhodně nepropadnou, my uděláme pro Česko úplně všechno,“ vzkázal Hlaváček.

„Volby do Evropského parlamentu jsou tentokrát strašně důležité. Jakkoliv v minulosti byly takové druhořadé, tak já bych chtěl poprosit všechny voliče, kteří nechtějí Green Deal, nechtějí zákaz spalovacích motorů, nechtějí věčné zdražování, aby k volbám šli. Když k nim nepůjdou, tak se jejich hlas vlastně přerozdělí. Ona se teď vyrojila spousta straniček, které říkají to stejné jako my, koalice SPD–Trikolora, zrušit Green Deal, nechtějí euro, ale pokud zůstanou pod tou pětiprocentní hranicí, tak se jejich hlas opět přerozdělí ve prospěch zastánců Green Dealu, eura a tak dále,“ prohlásil Mach.

„Vážení občané, my vás v Bruselu nezradíme. Chceme se zasadit o to, aby byl zvrácen takový ten sebedestrukční trend, který vede k poškozování průmyslu – my jsme jedna z nejlepších průmyslových zemí – který vede k devastaci naší ekonomiky a naší prosperity, který ale ovšem také značně ohrožuje nezvládnutou migrací naši bezpečnost, takže pokud cítíte tyto problémy stejně jako my, pak prosím dejte hlas koalici Přísaha a Motoristé sobě s lídrem Filipem Turkem. Filip do Bruselu,“ prohlásil Macinka.

„V České republice jsou tyto volby o tom, jestli potvrdíme jasné prozápadní a proevropské směřování naší země. To, zda vyhrají populisté, nebo zda je vyhraje zodpovědná politika, která učiní naši zemi bezpečnější a více prosperující. V Evropské unii je to o tom, zdali bude existovat jasná většina, která zajistí, že EU bude řešit problémy Evropanů, zejména ty největší, které nemohou řešit jednotlivé členské země osamoceně,“ shrnul Niedermayer.

„Sociální demokracie postavila do evropských voleb silný tým, který vede Lubomír Zaorálek, a já jsem za to hrozně ráda, protože Luboš je velký bojovník, má extrémní zkušenosti, má kontakty po celé Evropě. A je to důkaz toho, že Sociální demokracie bere evropské volby vážně, a proto posíláme do Evropy a do evropských voleb první ligu. Také bych chtěla říct, že když podpoříte číslo 20, když podpoříte Sociální demokracii, tak si můžete být jisti, že náš hlas bude v Evropě slyšet,“ řekla Ostrá.

„Tyto volby ukazují jednu zásadní věc – evropská politika není zahraniční politika. Je naprosto zásadní, jestli se dokážeme na evropské úrovni domluvit, jak řešit problémy, kterým naše země čelí, a bude to rozhodovat o tom, jaká bude Česká republika v nadcházejících letech. Těch problémů je hodně – je to válka, klimatická krize, je to úpadek demokracie. My jako Piráti máme odvahu přinášet konkrétní řešení, máme plán, jak opravit Green Deal a jakým způsobem rozpohybovat ekonomiku, jakým způsobem chránit demokracii, proto prosím volte Piráty,“ prohlásil Peksa.

„Ten svět kolem nás je čím dál nebezpečnější a jako mladý člověk se děsím toho, že jdeme z jedné krize do druhé a já bych byl rád, abychom těmto krizím byli schopni čelit. A některé ty krize dokážeme bohužel řešit pouze společně, jako Evropa. Proto prosím: volte politiky a volte politické strany, které přicházejí s konkrétními nápady řešení, jak tyto krize ustát. Nevolte právě naopak strany, které jenom říkají ‚my tam přijdeme, všechno zrušíme‘, ale reálně nic nevyřeší. Takže prosím, volte nás jako Starosty a nezávislé,“ vzkázal Trunečka.