Ať žije Ukrajina! I to jsou slova atentátníka na Fica

politika

Juraj Cintula, který spáchal atentát na slovenského premiéra Roberta Fica, vystupoval v minulosti proti Ficově politice. Kritizoval také Donalda Trumpa a podporoval prezidentku Zuzanu Čaputovou. Na videu je zachycen, jak vykřikuje „Ať žije Ukrajina“.

Ať žije Ukrajina! I to jsou slova atentátníka na Fica
Juraj Cintula
17. května 2024 - 06:30

71letý muž z jihu Slovenska, jenž je z útoku na slovenského předsedu vlády podezřelý, podle televize Markíza řekl, že je hrdý na to, co udělal. Nyní je zadržován v Nitře.

Web Štandard.sk osobu Juraje Cintuly rozebral velmi dopodrobna. Zkonstatoval mimo jiné, že Cintula výrazně sympatizoval s liberalismem a jeho představiteli. O tom, že pokus o atentát na Fica byl politicky motivovaný, hovořil včera také slovenský ministr vnitra Matúš Šutaj Eštok (HLAS). Útočníkovi vadila politika vlády.

Policie včera Cintulu obvinila z úkladné vraždy ve stadiu pokusu. Juraj Cintula údajně prohlásil, že je na to, co udělal, hrdý, informovala TV Markíza. Hrozí mu 25 let vězení až doživotí.



Ve slovenských médiích se však krátce po atentátu objevovaly informace o tom, že Juraj Cintula se setkával s polovojenským hnutím Slovenští branci či že je protiromským rasistou. Psaly to mimo jiné web Denník N a časopis Týždeň. Web Štandard.sk tyto informace nerozporuje, jen zmiňuje zásadní myšlenkový přerod Cintuly, ke kterému mělo dojít v roce 2016. V témže roce atentátník z Handlové inicioval facebookovou stránku Hnutí proti násilí, kde je brán Cintula jako kontaktní osoba a pod mnohými příspěvky je podepsán. Vymezoval se například proti americkému prezidentovi Donaldu Trumpovi, vyjadřoval své sympatie k prezidentce Zuzaně Čaputové, zřejmě se objevil i na protivládním opozičním protestu proti novele trestního zákona ze 7. února 2024.

Psali jsme:

Sociálními sítěmi se nyní také šíří video z protivládního protestu v Dolní Krupé před několika dny. Na něm je upozorňováno právě na postavu Juraje Cintuly, jenž podle všeho křičí „Ať žije Ukrajina. Kolaboranti! Zrádcové! Banda zkurvená. Dost bylo Fica! Dost bylo Fica!“

(dan, prvnizpravy.cz, repro: tgcom24)


Anketa

Kdo podle vašeho názoru rozděluje společnost a šíři nenávist?