V Americe došlo k prvnímu přenosu ptačí chřipky z krávy na člověka

V Americe došlo k prvnímu přenosu ptačí chřipky z krávy na člověka
Fotografie: unsplash.com
  • Zaměstnanec vykazoval příznaky v podobě krvácení pod oční spojivku
  • Výtěry ze spojivky a nosohltanu potvrdily nákazu virem H5N1
  • Pacientovi byly okamžitě podány antivirotika, která na nemoc zabrala

V americkém Texasu byl poprvé potvrzen přenos ptačí chřipky na člověka z krávy. Podle studyfinds.org se u pracovníka mléčné farmy projevily příznaky nemoci již na konci března tohoto roku. Měl zarudlé oči a následně se potvrdilo krvácení pod spojivkou. Muž ale nepociťoval žádné další příznaky nemoci jako je horečka, respirační potíže nebo změny ve vidění.

Při zkoumání nákazy lékaři zjišťovali, kde pacient mohl přijít do kontaktu s nakaženým ptákem. Bylo jim však sděleno, že k žádnému kontaktu nedošlo, a to ani s drůbeží či mrtvým volně žijícím ptákem. Jediný jeho přímý kontakt se zvířetem, byly dojnice na farmě, kde pracoval. A tam právě některé krávy vykazovaly známky onemocnění. Ve vedlejších farmách navíc byla potvrzena nákaza ptačí chřipkou H5N1 u krav. Na základě těchto informací provedli lékaři pacientovi odběr vzorků ze spojivky a nosohltanu.

Výsledek, který zveřejnil New England Journal of Medicine, odhalil nákazu ptačí chřipkou u obou výtěrů a pracovník musel do okamžité izolace a byl mu nasazen antivirový lék oseltamivir. Ten byl podán preventivně i lidem, kteří s nakaženým přišli do kontaktu. Na základě léků se stav muže do několika dní zlepšil a zánět spojivek ustoupil. Ačkoliv tedy situace vypadala nebezpečně, podařilo se virus zastavit a na nikoho dalšího se nepřenesl.


Že virus přeskočil z ptáků na savce, v tomto případě dojnice a pak na lidi, je velká věc. Domnívám se, že to položí základy pro mnoho budoucích výzkumů o tom, jak se virus vyvíjí,“ uvedl ředitel Institutu pro životní prostředí a lidské zdraví a Laboratoře pro výzkum biologických hrozeb Texaské technické univerzity Steve Presley. Odhalení takového přenosu je ale velmi závažné, jelikož ptačí chřipka má u lidí více jak 50% úmrtnost. Vir navíc tímto dokazuje, jak lehce se dokáže přizpůsobit hostiteli, aby se mohl šířit.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze