Sobota 1. června 2024, svátek má Laura
  • Premium

    Získejte všechny články
    jen za 89 Kč/měsíc

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
130 let

Lidovky.cz

Česko

Zámek Štiřín je na prodej, stát za něj chce přes tři miliardy

Zámek Štiřín (15. února 2014) foto: ČTK

Stát nabízí k prodeji zámek Štiřín, minimální cena je 3,3 miliardy, uvedl majetkový úřad. Prodej bude formou elektronické aukce, která začne 11. září. Komplex u Prahy dříve provozovalo ministerstvo zahraničí.
  9:05aktualizováno  9:48

Zámecký komplex pochází z 18. století, úřad ho nejprve nabízel státním institucím, žádná však neprojevila zájem. V pátek proto Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM) vyhlásil veřejnou aukci.

„O životě na zámku a ještě k tomu v krásném prostředí rozlehlého anglického parku už nemusíte jen snít. Na našich stránkách jsme právě vyhlásili největší prodej v historii našeho úřadu,“ láká zájemce na Facebooku úřad.

Minimální cena zámeckého areálu je 3,3 miliardy. Aukce začne 11. září v poledne, skončí ve stejný čas 13. září. Zájemci se musí k aukci přihlásit do 10. září a musí složit kauci 30 milionů korun.

Zámek se nachází v obci Kamenice nedaleko Prahy. „Areál zámku se zázemím, anglickým parkem a lesem tvoří vzájemně propojený komplex s památkovou, historickou, umělecko-řemeslnou a krajinářskou hodnotou. Zámek s hospodářským dvorem a anglickým parkem je nemovitou kulturní památkou, která je zapsána v Ústředním seznamu kulturních památek České republiky,“ popsal zámecký areál úřad.

Zámek je jednopatrová, trojkřídlá stavba s půdorysem do tvaru písmene U. Obklopuje ho rozlehlý park, v areálu je také bývalý hospodářský dvůr a pivovar.

„Hledáme nového vlastníka, který zámeckému areálu vdechne nový život a najde pro ně smysluplné využití,“ popsal svou vizi ÚZSVM.

Zámek dosud sloužil areál jako hotel s restaurací, wellness centrem a golfovým hřištěm. Původně Štiřín spravovalo ministerstvo zahraničí, které ale oznámilo, že areál nepotřebuje a loni v červnu ho převedlo na ÚZSVM. Letos pak úřad oznámil, že o zámek neprojevila zájem žádná jiná státní instituce, a proto zahájí prodej soukromým zájemcům.

Náklady na správu areálu jsou podle ÚZSVM vysoké. Generální ředitelka úřadu Kateřina Arajmu řekla letos v březnu poslancům ze sněmovního kontrolního výboru, že prázdný areál stojí měsíčně stát 600 tisíc korun. Kontrolní výbor proti prodeji protestoval a navrhoval, aby byla správa Štiřína převedena například na Sněmovnu.

Proti dražbě se stavěla také obec Kamenice, v jejímž katastru se areál Štiřína nachází. Obec navrhovala společný projekt se státem, v části zámku mohly být podle Kamenice ordinace a školka a zbytek by mohl dál využívat stát.

Mapy poskytuje © SHOCart a přispěvatelé OpenStreetMap. Společnost SHOCart je tradiční vydavatel turistických a cykloturistických map a atlasů. Více na www.shocart.cz

Autoři: ,
Témata: Nová Hospoda

Rozdáváme mléčnou výživu ZDARMA
Rozdáváme mléčnou výživu ZDARMA

Už jste slyšeli o nové pokračovací mléčné výživě BEBA SUPREMEpro 2 určené dětem od ukončeného 6. měsíce? Nyní můžete tuto nejdokonalejší recepturu...