Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Děti plnily branné disciplíny, profesionální vojáci ukázali boj zblízka

Nový Jičín |  | Novojičínský expres

Den vítězství si Novojičínští nepřipomněli jen pietními akty, ale také zážitkovou akcí. Ta nabídla stezku s brannými disciplínami, vystavena byla vojenská technika a nechyběla atraktivní ukázka Armády České republiky.

Na tankodromu u Vojenského opravárenského podniku, a tedy i za účasti bojové techniky, kterou tento podnik pro veřejnost vystavil, se konal Branný den. Pro děti byla připravena stezka s osmi disciplínami.

Libor Chyba, KVH FENIX Nový Jičín, spolupořadatel akce: “Je tady střelba, hod granátem, vědomosti soutěž, skákání v pytli, prolézání pod překážkami, chození na laně a co se dětem líbí asi nejvíce, to jsou plynové masky, kdy procházejí zadýmeným prostředím.”

Na stanovištích dohlíželi také studenti střední odborné školy Educa a s praktickými dovedností se do akce zapojili skauti.

Tereza Hladná, studentka SOŠ Educa, obor cestovní ruch: “Je to samozřejmě dobrá zkušenost do praxe, protože se učíme komunikace s lidmi a především hodně s dětmi.”
Marie Kočnarová, skautské středisko PAGODA Nový Jičín: “My jsme si pro děcka připravili uzlování, můžou si vyzkoušet různé uzly, my je to naučíme, pomůžeme jim. Máme tady rybářskou spojku, liščí smyčku, zkracovačku nebo škoťák.”
Libor Chyba, KVH FENIX Nový Jičín, spolupořadatel akce: “Co jsme chtěli připomenout? Vlastně tu odolnost a zdatnost, aby děti neseděly jen doma a neťukaly do těch svých krásných skříněk, mobilů a počítačů, ale aby se dostaly do přírody a absolvovaly disciplíny, která byly pro naše ročník úplně normální, protože my jsme mívali branný den v rámci výuky na základních školách. A to už dneska není, tak jsem to chtěli pojmout v tom měřítku, aby si to děti osahaly a vyzkoušely si to.”
Alois Petroš, tajemník jednoty ČsOL Nový Jičín, spolupořadatel akce: “Tato akce je k příležitosti 79. výročí osvobození naší vlasti a vítězství nad fašismem a nacismem. Chtěli jsme to udělat hlavně proto, protože už není základní vojenská služba a nejsou ty branné věci, tak aby hlavně ta mládež simhal vyzkoušet takové disciplíny a něco, co by z toho mohla pro život pochytit.”
účastníci akce:
“Akce je to hezká, vyrazili jsme s dětmi, s manželkou, se známými.”
“Je to super.”
“Líbí se mi ti strašně moc jsem tu i s kamarádem.”
“Líbí se mi tu všechno, mám rád takové akce.”
“Viděli jsme tu bojovou ukázku, je to tu pěkné.”

V areálu byla vedle moderního vybavení vidět také historická vojenská technika, o atraktivní ukázku boje muže proti muži MUSADO se postarala Armáda České republiky.

    Akce byla také příležitostí připomenout, kdy a jak byl osvobozen i samotný Nový Jičín.

    Martin Vitko, Státní okresní archiv v Novém Jičíně: “6. květen 1945 si Novojičíňáci připomínají den, kdy německá armáda opouští Nový Jičín, je vytlačena příslušníky Rudé armády. Němci stíhají ještě vyhodit do vzduchu několik mostů, aby zpomalili postup Rudé armády, ale dá se říci, že do podvečerních hodin je město osvobozené. Na radnici, kde dosud vlála vlajka s hákovým křížem, tak začíná vlát vlajka československá. Nedá se říci, že by ty boje byly nějaké příliš intenzivní, město se sice připravovalo na obranu, ale německé vojsko nakonec zvolilo ústup, a z civilního obyvatelstva dochází k jedné ztrátě na životě, kdy 71 letý občan Nového Jičína umírá na následky zranění dělostřelecké palbě.”
    Stanislav Kopecký (ANO), starosta Nového Jičína: “Jsem rád, že novojičínský klub FENIX představuje tu historii pro děti a mládež tím zábavným způsobem. Ale i tatínkové si mohou vyzkoušet, prohlédnout a ohmatat i nové zbraně a novou techniku.”
    Jaromír Kadlec (VIZE), starosta Šenova u Nového Jičína: “Je to už druhý ročník této branné hry, má to velkou odezvu. Minulý rok byla i dynamická ukázka a děti jezdily na tanku, letos tedy tank nemáme, ale myslím si, aby se děti seznámily s tou vojenskou technikou a s tím, jak to tak nějak v reálu vypadá, tak je to ideální.”
    Nahlásit chybu


    K tématu

    105 let od ukončení první světové války vzpomínali na oběti všech válečných konfliktů

    13. listopadu 2023 9:30 | Nový Jičín | Petra Dorazilová

    11. listopadu uplynulo 105 let od ukončení první světové války. Jako vzpomínku na oběti tohoto i ostatních válečných konfliktů novodobé historie uctili i v Novém Jičíně Den válečných veteránů.

    Den vítězství uctili u Pomníku obětem válek

    8. května 2024 10:14 | Nový Jičín | Petra Dorazilová | Novojičínský expres

    Den vítězství připomněli představitelé města, legionářů a dalších organizací u Památníku obětem válek na městském hřbitově. Položením květin a zapálením svíček uctili památku padlých i těch, kteří bojovali a přežili.

    Město vyhlásilo úspěšné sportovce za rok 2022, TOP ocenění získal reprezentační plavec

    6. června 2023 14:10 | Nový Jičín | Petra Dorazilová

    Nový Jičín ocenil nejúspěšnější sportovce za rok 2022. Hlavní cena, pamětní plaketa s titulem “Sportovec roku”, putovala do rukou několikanásobného juniorského mistra České republiky v plavání.


    V Ostravě-Porubě vykvete 14 květinových luk. Novinkou jsou louky na Hl. třídě a u Oblouku

    V Porubě začal výsev květinových luk. První z nich Poruba vysela už v roce 2021 na Francouzské ulici a okamžitě se stala fenoménem. Od té doby jich každým rokem přibývá.

    MP v Havířově uspořádala pro děti Den otevřených dveří, připojily se ostatní složky IZS

    Městská policie v Havířově ve spolupráci s profesionálními hasiči a státní policií připravila ke Dni dětí tradiční Den otevřených dveří. Ten však trval po celé tři dny, během kterého areál navštívilo přes tisíc dětí.

    Fyziku pomohly školákům z Frýdlantu lépe pochopit nejrůznější názorné pokusy

    Místo klasického vyučování se žáci ZŠ T.G.M. ve Frýdlantě nad Ostravicí učili fyziku pomocí nejrůznějších pokusů. Do školy jim je přijeli ukázat členové Úžasného divadla fyziky z Brna. Pokusy byly různě obtížné podle věku a znalostí školáků.

    Výstavba bytových jednotek pro seniory v Horní Suché značně pokročila

    Radnice v Horní Suché staví pro seniory tři rodinné domy, ve kterých bude dvanáct bezbariérových bytových jednotek. Projekt počítá s příjezdovou cestou, s místy pro parkování i s malými zahrádkami.

    V Opavě pokračuje rekonstrukce zimního stadionu. Ocelovou konstrukci znovu prověří statik

    Rekonstrukce zimního stadionu v Opavě pokračuje podle původního harmonogramu. Začala loni v květnu a skončit by měla v druhé polovině příštího roku, kdy se do moderní haly vrátí sportovci z náhradní ledové plochy v Městských sadech.

    Primátor Ostravy pekl s náměstky bábovky. Akce "Dík náhradním rodinám" se koná po celé zemi

    Ostrava se připojila k celostátní výzvě na podporu pěstounství "Dík náhradním rodinám." Primátor města Jan Dohnal proto se svými náměstky pekl bábovky a na to, aby se nepřipálily dohlížel známý šéfkuchař David Valíček.

    Havířovští myslivci získali zlatou trofej za rok 2023

    V celém kraji se v těchto dnech konají přehlídky loveckých trofejí za loňskou sezonu. Na Karvinsku ji letos pořádali myslivci z Rychvaldu. Myslivci z Havířova si odnesli prestižní cenu zlatý srnec.

    Studénka hodlá chodníky zbavit uvolněných a propadlých dlaždic

    Běžné drobnější opravy a údržbu chodníků zajistí pro Studénku externí firma, radnice s ní podepsala smlouvu na čtyři roky. První práce začnou počátkem června u Dělnického domu.

    Obyvatelé Dolní Lutyně a Věřňovic v referendu rozhodnou, zda má být obec pro nebo proti gigafactory

    30. května 2024 17:56 | Dolní Lutyně | Libor Běčák | Miniexpres Dolní Lutyně

    Veřejná setkání, ale také pochůzky dům od domu. Zatímco odpůrci stavby průmyslového parku, sjednocení ve spolku Zachovejme Poolší, se snaží lidem vysvětlovat, proč proti stavbě bojovat, zástupci státu už s lidmi domlouvají kompenzace.

    Horní Suchá staví pro seniory nové bydlení v rodinných domech

    Radnice v Horní Suché staví pro seniory tři rodinné domy, ve kterých bude dvanáct bezbariérových bytových jednotek. Projekt počítá s příjezdovou cestou, s místy pro parkování i s malými zahrádkami.

    Hravá angličtina otestovala žáky dvanácti základních škol

    Rekordní počet dvanácti škol se zapojil do letošního ročníku soutěže v anglickém jazyce, kterou pořádá Základní škola Butovická. Jazykové znalosti v ní žáci prověřují zábavnou formou, včetně různých kvízů a křížovek.

    Žilinská snídaně může vyřešit třeba i sousedské spory

    První letošní sousedská snídaně na čerstvém vzduchu, pod přístřeškem v Žilině, se konala v sobotu 18. května. Do venkovního prostředí se přesunula z místního Spolkového domu.

    Muzeum plní nové železniční modely, třeba i vagon na slivovici

    30. května 2024 12:55 | Studénka | Petra Dorazilová | Expres Studénky

    Vagonářské muzeum návštěvníky láká na novinky, které se v expozicích objevují průběžně. Téměř každý měsíc tu něčím překvapí. V květnu je to například nová kolekce papírových a plastových modelů, nebo model kotlového vagonu na slivovici.

    ZUŠka vytvořila v městském parku unikátní uměleckou scénu

    29. května 2024 19:59 | Nový Jičín | Petra Dorazilová | Novojičínský expres

    Smetanovy sady obsadili hudebníci, tanečníci, zpěváci a výtvarníci ze základní umělecké školy. Touto přírodní uměleckou scénou se připojili k celorepublikovému festivalu ZUŠ Open.

    Krok za Šimonka vykonali v Novém Jičíně i policisté, hasiči a zdravotníci

    V Novém Jičíně se uskutečnil 3. ročník benefiční akce Krok za Šimonka. Běžeckého závodu se zúčastnili i hasiči, policisté a zdravotničtí záchranáři - konal se na podporu chlapce, který trpí vzácnou metabolickou nemocí.

    Výtluky po zimě z městských cest postupně mizí, opravy stojí miliony korun

    28. května 2024 10:40 | Nový Jičín | Petra Dorazilová | Novojičínský expres

    Pracovníci technických služeb začali s pravidelnou jarní opravou městských komunikací. Prioritně likvidují výtluky na nejvíce frekventovaných silnicích, údržba přijde na několik milionů korun.

    Děti plnily branné disciplíny, profesionální vojáci ukázali boj zblízka
    Vydáno 17. května 2024 9:00, Nový Jičín, Petra Dorazilová
    Den vítězství si Novojičínští nepřipomněli jen pietními akty, ale také zážitkovou akcí. Ta nabídla stezku s brannými disciplínami, vystavena byla vojenská technika a nechyběla atraktivní ukázka Armády České republiky.

    Na tankodromu u Vojenského opravárenského podniku, a tedy i za účasti bojové techniky, kterou tento podnik pro veřejnost vystavil, se konal Branný den. Pro děti byla připravena stezka s osmi disciplínami.

    Libor Chyba, KVH FENIX Nový Jičín, spolupořadatel akce: “Je tady střelba, hod granátem, vědomosti soutěž, skákání v pytli, prolézání pod překážkami, chození na laně a co se dětem líbí asi nejvíce, to jsou plynové masky, kdy procházejí zadýmeným prostředím.”

    Na stanovištích dohlíželi také studenti střední odborné školy Educa a s praktickými dovedností se do akce zapojili skauti.

    Tereza Hladná, studentka SOŠ Educa, obor cestovní ruch: “Je to samozřejmě dobrá zkušenost do praxe, protože se učíme komunikace s lidmi a především hodně s dětmi.”
    Marie Kočnarová, skautské středisko PAGODA Nový Jičín: “My jsme si pro děcka připravili uzlování, můžou si vyzkoušet různé uzly, my je to naučíme, pomůžeme jim. Máme tady rybářskou spojku, liščí smyčku, zkracovačku nebo škoťák.”
    Libor Chyba, KVH FENIX Nový Jičín, spolupořadatel akce: “Co jsme chtěli připomenout? Vlastně tu odolnost a zdatnost, aby děti neseděly jen doma a neťukaly do těch svých krásných skříněk, mobilů a počítačů, ale aby se dostaly do přírody a absolvovaly disciplíny, která byly pro naše ročník úplně normální, protože my jsme mívali branný den v rámci výuky na základních školách. A to už dneska není, tak jsem to chtěli pojmout v tom měřítku, aby si to děti osahaly a vyzkoušely si to.”
    Alois Petroš, tajemník jednoty ČsOL Nový Jičín, spolupořadatel akce: “Tato akce je k příležitosti 79. výročí osvobození naší vlasti a vítězství nad fašismem a nacismem. Chtěli jsme to udělat hlavně proto, protože už není základní vojenská služba a nejsou ty branné věci, tak aby hlavně ta mládež simhal vyzkoušet takové disciplíny a něco, co by z toho mohla pro život pochytit.”
    účastníci akce:
    “Akce je to hezká, vyrazili jsme s dětmi, s manželkou, se známými.”
    “Je to super.”
    “Líbí se mi ti strašně moc jsem tu i s kamarádem.”
    “Líbí se mi tu všechno, mám rád takové akce.”
    “Viděli jsme tu bojovou ukázku, je to tu pěkné.”

    V areálu byla vedle moderního vybavení vidět také historická vojenská technika, o atraktivní ukázku boje muže proti muži MUSADO se postarala Armáda České republiky.

      Akce byla také příležitostí připomenout, kdy a jak byl osvobozen i samotný Nový Jičín.

      Martin Vitko, Státní okresní archiv v Novém Jičíně: “6. květen 1945 si Novojičíňáci připomínají den, kdy německá armáda opouští Nový Jičín, je vytlačena příslušníky Rudé armády. Němci stíhají ještě vyhodit do vzduchu několik mostů, aby zpomalili postup Rudé armády, ale dá se říci, že do podvečerních hodin je město osvobozené. Na radnici, kde dosud vlála vlajka s hákovým křížem, tak začíná vlát vlajka československá. Nedá se říci, že by ty boje byly nějaké příliš intenzivní, město se sice připravovalo na obranu, ale německé vojsko nakonec zvolilo ústup, a z civilního obyvatelstva dochází k jedné ztrátě na životě, kdy 71 letý občan Nového Jičína umírá na následky zranění dělostřelecké palbě.”
      Stanislav Kopecký (ANO), starosta Nového Jičína: “Jsem rád, že novojičínský klub FENIX představuje tu historii pro děti a mládež tím zábavným způsobem. Ale i tatínkové si mohou vyzkoušet, prohlédnout a ohmatat i nové zbraně a novou techniku.”
      Jaromír Kadlec (VIZE), starosta Šenova u Nového Jičína: “Je to už druhý ročník této branné hry, má to velkou odezvu. Minulý rok byla i dynamická ukázka a děti jezdily na tanku, letos tedy tank nemáme, ale myslím si, aby se děti seznámily s tou vojenskou technikou a s tím, jak to tak nějak v reálu vypadá, tak je to ideální.”
      Zdroj: https://polar.cz/zpravy/novojicinsko/novy-jicin/11000043101/deti-plnily-branne-discipliny-profesionalni-vojaci-ukazali-boj-zblizka