Vztahy mezi Čínou a Ruskem dosahují v Pekingu nového zenitu

rusko čína vlajky
17.5.2024 08:22
Portál The American Conservativ se liší od ostatních amerických médií inteligentními novináři, jejichž jediným úmyslem není za každou cenu hledat konfrontaci coby bojovníci za progresivní Ameriku, ale zkoumavým a věcným způsobem popisovat stav věcí. Je to něco, co na evropském trhu naprosto schází a navíc něco, co by úspěšně omezovalo nenávistnou politiku, kterou u nás reprezentují jestřábi typu Fialy, Lipavského, Pekarové-Adamové či Černochové a na Slovensku Progresivním Slovenskem a co bylo spouštěčem tragického vražedného útoku na premiéra Roberta Fica. Také proto stojí včera zveřejněný text politického redaktora časopisu Bradleye Devlina za pozornost.

Ruský prezident Vladimir Putin je tento týden v Pekingu, kde strávil dva dny setkáním se svým čínským protějškem Si Ťin-pchingem.

Na Putinově první zahraniční cestě od jeho znovuzvolení v březnu Moskva a Peking znovu potvrdily svůj závazek upevnit vztahy mezi oběma euroasijskými mocnostmi. Na začátku roku 2022, těsně před ruskou invazí na Ukrajinu, uzavřely Rusko a Čína partnerství "bez omezení".

"Naše spolupráce ve světových záležitostech je dnes jedním z hlavních stabilizačních faktorů na mezinárodní scéně," prohlásil Putin. "Společně prosazujeme principy spravedlnosti a demokratického světového řádu, který odráží multipolární realitu založenou na mezinárodním právu."

Od ruské invaze na Ukrajinu v roce 2022 se Si Ťin-pchingova Čína víceméně úspěšně pohybuje na ošemetném laně. Zatímco Rusko se ve válce více soustředí na krátkodobé cíle, Čína se soustředí na dlouhodobý cíl nahradit diplomatický a finanční systém ovládaný USA svým vlastním.

Proto, zatímco Čína má s Ruskem "neomezené" partnerství, které zahrnuje různé bezpečnostní priority, Čína ruskou invazi příliš nepodporovala a neustále se nabízela jako prostředník k ukončení konfliktu. Čína dokonce předložila svůj vlastní mírový návrh, za který Putin na summitu tento týden poděkoval Si Ťin-pchingovi.

Čína také nezašla tak daleko, aby důrazně odsoudila ruskou invazi. USA obvinily Čínu z dodávek klíčových komponentů pro výrobu zbraní, jako jsou čipy a součásti letadel a dronů. Čína však trvá na tom, že Rusku žádné zbraně neposkytla, a bedlivě sleduje prodej vybavení, které má civilní i vojenské využití. Čína se také stala odbytištěm pro silně sankcionovanou ruskou ekonomiku. Obchod mezi Ruskem a Čínou se v roce 2023 zvýšil o více než 25 procent na 240 miliard dolarů. Rusko napumpovalo vývoz energie na čínský trh se slevou; Čínská vozidla jsou na ruském automobilovém trhu na sedadle řidiče.

Od počátku zapojení USA do války na Ukrajině tento časopis opakovaně a úspěšně argumentoval, že pokračující podpora Ukrajiny by Rusko a Čínu sblížila. A nejednoznačnost Číny ve vztahu k válce na Ukrajině se možná chýlí ke konci.

Pokud Čína poskytuje Rusku vojenské komponenty, což se zdá pravděpodobné, a ekonomické vztahy mezi Pekingem a Moskvou se nadále rozvíjejí současným tempem, Si Ťin-pchingova Čína sleduje novou strategii: pomáhat Rusku ve válečném úsilí, aby udržela Ameriku zabředlou v ukrajinské bažině. To nejen pomáhá Rusku plnit jeho krátkodobé cíle, ale také lépe staví Čínu do pozice, aby hrála hlavní roli při hledání dohody o ukončení války.

Ale nemusí to tak být a ve vztazích mezi Čínou a Ruskem existuje spousta napínacích bodů, které by Amerika mohla využít, pokud by jistý prezidentský kandidát chtěl v případě přísahy 20. ledna 2025 provést nixonovský obrat. Jistě by to nebyla jediná podobnost, kterou má s 37. prezidentem.

J.V. Připouštím, že poslední odstaveček jsem zcela nepochopil. Jeden z nejpravděpodobnějších výkladů je a mně by se takový výklad  líbil, že autor naznačuje, že by USA měly zvolit v amerických volbách volit toho, kdo onu válku, kterou Biden nikdy neměl rozpoutat tím, že náhle odmítnul jednat o bezpečnostních požadavcích Ruska a přerušil jednání s Ruskem. Konečně, to si každý může posoudit sám.

 

 

jiri-vyvadil
Vědět, co v politice nastane, mě baví...

Komentáře

Pro možnost psaní komentářů se přihlašte nebo zaregistrujte.