Domů     Vesmír
Čeští studenti uspěli v soutěži NASA
Zdroj: Conrad Challenge

Pete Conrad byl třetím člověkem na Měsíci, zemřel v roce 1999 při havárii motocyklu, který sám řídil. Manželka Nancy na jeho počest spustila Conrad Challange, prestižní mezinárodní soutěž, v rámci které mohou mladí lidé z celého světa soutěžit o to, kdo navrhne nejužitečnější inovaci pro vesmírný program. Letos v ní uspěla pětice studentů z Čech..

Do soutěže se přihlásilo více než dva tisíce týmů, do finále se dostalo 26 projektů včetně toho vytvořeného českými studenty. Tým, pojmenovaný Lasar (LAser SAtellite Recovery), sestával ze studentů z gymnázií v Brně-Bystrci, Ústi nad Orlicí, Plzni a Blansku.

Jejich mentorem se stal Jan Spratek z Planetária Praha. S nápadem na opravu nefunkčních družic na dálku zvítězil tým Lasar ve dvou ze tří kategorií.

Jak znovunahodit nefunkční družici

Jejich koncept stojí na laseru, který zasáhne solární články družice, a cíleně tak přetíží její přepěťovou ochranu. „V důsledku toho satelit, aby se chránil, odpojí solární panely. Po čase se vybije a při tom vybití nastává jedinečný okamžik, kdy můžeme zaslat rebootovací signál, opravit chybu v software a nekomunikující satelit uvést znovu do provozu,“ vysvětluje Simon Klinga, student brněnského gymnázia. Zmenšený model zařízení sestavil tým v brněnské dílně FabLab.

Zdroj: Lasar

„Satelit by mohl být trefen buď ze Země, tedy ze vzdálenosti 550 nebo i tisíce kilometrů. My se ale bavíme právě o potenciální využitelnosti takového zařízení třeba na robotickém rameni na Mezinárodní vesmírné stanici nebo případně jiném satelitu,“ popisuje mentor projektu Jan Spratek z Planetária Praha.

„Přemýšleli jsme nad tím, co máme v Česku. Máme tu jedno z nejlepších laserových center na světě, stejně jako továrny, které vyrábí kapacitory, které pohánějí rovery na Marsu,“ dodá další brněnský student Boris Brovkin s tím, že s kolegy chtěli použít technologie z tuzemska.

Jejich projekt by přitom mohl mít využití i při hledání a likvidaci vesmírného odpadu.

Jedna z nejlepších prezentací

Češi získali ocenění za nejlepší přestavení projektu v kategoriích odborné poroty i široké veřejnosti. Prezentovali ho jak návštěvníkům kosmického centra v ústředí americké vesmírné agentury NASA v Houstonu, tak i astronautům a kosmickým inženýrům z NASA. „Čeští středoškoláci mi předvedli jednu z nejlepších prezentací, jakou jsem na Conrad Challenge kdy viděla,“ komentovala výkon týmu Lasar zakladatelka soutěže Nancy Conradová.

Parafrází na slova bývalého amerického prezidenta Johna Fitzgeralda Kennedyho, když oznamoval rozhodnutí o vyslání lidí na Měsíc, ocenila práci českých studentu astronautka Meghan McArthurová, když řekla:

„Nedělají to proto, že je to jednoduché. Dělají to právě proto, že je to složité.“ Díky svému vítězství získali čeští studenti nejen mnoho kontaktů na odborníky v oblasti vesmírného výzkumu, ale i stipendia na Floridský technologický institut, Menlo College nebo Clarkson University.

Štítky:
Související články
Japonský miliardář Jusaku Maezawa dal první soukromě financované okružní cestě kolem Měsíce stopku. O jejím zrušení nyní informoval český choreograf Yemi A.D., který měl být jedním z členů skromné posádky. Vesmírnou výpravu, pojmenovanou jako dearMoon, miliardář plánoval již od roku 2018. Podle původního plánu mělo k jejímu uskutečnění dojít do konce roku 2023. Odvážné dobrodruhy […]
Nový software umožnil vědcům znovu prozkoumat staré radarové snímky z povrchu druhé planety. Poskytl tak jeden z nejpřesvědčivějších důkazů, že sopky i nadále přetvářejí tuto pekelnou planetu. Že na planetě Venuši panují ďábelské podmínky, není žádným překvapením. Nyní se zdá, že k drtivému atmosférickému tlaku, kyselině sírové kapající z oblak a spalujícím teplotám se přidávají […]
Hvězda se začíná bortit do sebe pod vlastní vahou. Vytvoří útvar nepředstavitelně veliký, s galaktickou gravitací a nepopsatelnou hustotou, který dokáže deformovat i časoprostor. Černou díru. Co je uvnitř? Nejbolestivější smrt, kterou NASA poprvé simulovala… I ty nejlepší teleskopy při pohledu na černé díry dohlédnou jen k hranici zvané horizont událostí, protože potřebují detekovat nějaké elektromagnetické […]
Větší digitální astronomickou kameru svět neviděl. Celou jednu generaci na ní pracovaly vědecké týmy celého světa, aby v dubnu konečně mohly bouchnout šampaňské. Kamera, která se stane součástí teleskopu na vrcholku chilských And dost možná revolucionizuje naše porozumění kosmu. Největší dalekohled na světě se hlásí do služby… Observatoř Very C. Rubinové s dalekohledem o průměru 8,4 metru, […]
Metan je plyn, který silně absorbuje infračervené zářeni, a proto se řadí mezi významné skleníkové plyny, jež zvyšují teplotu zemské atmosféry. Skupina nadšenců se rozhodla sestrojit družici MethaneSAT, která jako první na světě zmapuje a bude sledovat globální znečištění metanem. Do vesmíru byla vyslána letos v březnu, za několik týdnů by měla začít posílat data […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz