1200 vojáků obsadilo Libavou, pro Čechy šlo i o prověrku před zahraničním nasazením

Autor: kapitánka Romana Spitzerová

Pět měsíců už probíhá největší cvičení NATO za poslední desetiletí – Steadfast Defender 2024. Jeho součástí je dílčí výcvik Immediate Response 2024, které je historicky největším česko-americkým cvičením v ČR. Pro české vojáky nasazené na Libavé šlo současně o závěrečnou prověrku před výjezdem na Slovensko.

Dvoutýdenního cvičení se ve Vojenském újezdu Libavá zúčastnilo přibližně 400 českých vojáků, především ze 7. mechanizované brigády, a na 800 amerických vojáků z 29. pěší divize Národní gardy Západní Virginie. Nasazena byla americká vozidla bojové pěchoty M2 Bradley a pásové obrněné transportéry M113 společně s českými bojovými tanky T-72 M4CZ a bojovými vozidly pěchoty BVP-2.

Scénář česko-amerického cvičení odpovídal podmínkám soudobého symetrického konfliktu vysoké intenzity a prověřil schopnost úkolového uskupení naplánovat, řídit a fungovat v sestavě aliančních sil v podmínkách blízkých reálnému válečnému konfliktu.

Podle velitele amerického praporu podplukovníka Kevina Hoffmana testovali američtí vojáci během cvičení nejen samotný přesun a efektivitu logistiky, ale i schopnost spolupracovat.

„Je to pro nás velká zkušenost a přínos. Cvičíme přesuny na větší vzdálenosti, hlavně interoperabilitu,“ zhodnotil čerstvé zkušenosti zástupce velitele 7. mechanizované brigády plukovník Miroslav Vybíhal.

„Spolupráce ČR a USA nikdy nebyla silnější. Stavíme na základu současné americko-české dohody o obranné spolupráci. Naše armády mohou společně cvičit, zlepšovat interoperabilitu, posilovat NATO, naše armády," řekl velvyslanec Spojených států amerických v ČR Bijan Sabet, který na cvičení osobně zavítal.

Podle velitele Velitelství pro operace AČR generálmajora Václava Vlčka budou podobná cvičení v budoucnu ještě větší. „Obě strany se na něj začaly připravovat v lednu, přesuny začaly v březnu a v dubnu. Většina sil Američanů, které byly na Libavé, se přesouvala letecky a techniku měli z 50 procent připravenou předem v Německu," doplnil Vlček.

Splnili prověrku, jsou tzv. Mission Capable

Cvičení Immediate Response bylo zároveň testem bojové připravenosti 72. mechanizovaného praporu dle alianční hodnotící metodiky CREVAL (Combat Readiness Evaluation). Prapor tvoří jádro 5. úkolové uskupení, které se intenzivně připravuje na nasazení v zahraniční operaci na Slovensku.

I tentokrát na české vojáky dohlížel tým hodnotitelů a expertů na jednotlivé testované oblasti.

Hlavní odpovědnost za řízení procesů neslo Velitelství pro operace AČR, jakožto garant poskytovaných sil a prostředků do mezinárodního prostředí.

Nepřítel vystavoval úkolové uskupení celé řadě složitých situací. Tzv. rozehra zahrnovala prvky konvenční i nekonvenční války, včetně rušení spojení pomocí prostředků elektronického boje, napadání míst velení z týlu či použití zbraní hromadného ničení na prvosledové jednotky. „Naším úkolem bylo zaujmout stanovený prostor obrany, rozmístit krycí síly a následně v kontaktu s nepřítelem prokázat schopnost plynule přecházet v jednotlivé druhy obranných i útočných taktických činností,“ popsal podplukovník Michal Voltr, velitel 72. mechanizovaného praporu a zároveň celého 5. úkolového uskupení AČR na Slovensku.

Certifikační cvičení představovalo vyvrcholení náročné přípravy, která byla zaměřena na společný výcvik od stupně družstvo, četa, rota až po úroveň celého praporu. Úkolové uskupení prověrkou prošlo a potvrdilo, že měsíce společného cvičení jednotek, zaměřené na sladění a synchronizaci nejen taktických schopností, ale i oblastí jako je spojení, logistická podpora či průzkum, byly úspěšné.

  • Steadfast Defender 2024 je největší cvičení Severoatlantické aliance od konce studené války. Probíhá od ledna do května 2024.
  • Účastní se ho všech 32 spojeneckých zemí a na 90 tisíc vojáků NATO. Zastřešuje 13 souvisejících aliančních cvičení a dalších na ně navazujících mezinárodních a národních cvičení.
  • Cílem cvičení je demonstrovat schopnosti Aliance rychle nasadit síly ze Severní Ameriky a dalších území NATO k posílení obrany Evropy a tím ukázat sílu a odhodlání Aliance bránit její území a společné hodnoty.