Velká Británie vyvíjí radiofrekvenční energetickou zbraň  
Sestřelovat laciné drony za pár tisíc dolarů sofistikovanými protivzdušnými střelami, jejichž cena se pohybuje v milionech dolarů, je ekonomicky i vojensky sebevražedné a dlouhodobě neudržitelné. Jedním z řešení jsou energetické zbraně jako vyvíjený britský systém Radio Frequency Directed Energy Weapon (RFDEW), který (poněkud netradičně) operuje v oblasti rádiových vln.
Radiofrekvenční systém RFDEW. Kredit: Gabriele Molinelli.
Radiofrekvenční systém RFDEW. Kredit: Gabriele Molinelli.

Zdá se, že Velká Británie vzala vážně možnosti energetických zbraňových systémů. V těchto dnech oznámili, že vyvíjejí protiletecký systém, jehož výstřel přijde na pár korun a co do účinku nahradí mnohamilionovou raketu země-vzduch.

 

Pozoruhodné je, že tato zbraň není laser či mikrovlnná zbraň, jak je v dnešní době obvyklé. Ačkoliv je detailních informací poskrovnu, dle názvu lze usoudit, že Radio Frequency Directed Energy Weapon (RFDEW) pracuje v oblasti rádiových vln. Britská vláda vývojem tohoto systému reaguje na ohřívající se geopolitickou situaci. Vývoj radiofrekvenčního systému je v souladu s navyšováním výdajů Británie na obranu, které by v roce 2030 měly činit 2,5 procent HDP.

 

Energetické protivzdušné systémy jsou v kurzu. Kredit: Gabriele Molinelli.
Energetické protivzdušné systémy jsou v kurzu. Kredit: Gabriele Molinelli.

Kromě systému RFDEW v Británii samozřejmě pokračuje vývoj dalších energetických systémů. Není se čemu divit, ofenzivní zbraně, především malé a velmi levné drony, představují velmi nebezpečnou záležitost. Mohou útočit ve velkých počtech, každý takový dron představuje až překvapivě velkou ničivou sílu a obrana je velmi svízelná.

 

RFDEW v detailu. Kredit: Gabriele Molinelli.
RFDEW v detailu. Kredit: Gabriele Molinelli.

Nemluvě o tom, že v současné době je obrana proti takovým prostředkům nesmírně nákladná a ekonomicky značně nevýhodná. Nedávno došlo k sestřelu dronu, jehož cena se pohybuje kolem 20 tisíc dolarů, raketou Sea Viper, co stojí 1,3 až 2,5 milionů dolarů a je tedy zhruba stokrát dražší. Nemluvě o tom, že produkce takových levných dronů je mnohem jednodušší než v případě sofistikovaných protileteckých střel. Další věc je, že platforma, která zasahuje proti takovým dronům, může obvykle pojmout jen velmi omezený počet takových raket, stejně jako jsou nevyhnutelně omezené jejich zásoby ve skladech.

 

Energetické zbraně tuto situaci do značné míry řeší. Mohou pálit tak dlouho, dokud mají energii, tedy v podstatě nepřetržitě a skoro nic to nestojí. RFDEW je podle dostupných údajů velmi robustní systém, jehož obsluhu zvládne jediná osoba. Jde o protivzdušný systém krátkého dosahu, který detekuje, sleduje a likviduje cíle do vzdálenosti zhruba 1 kilometru. Je rovněž flexibilní, pokud jde o jeho instalaci. Může být umístěn na palubě lodi nebo třeba na nákladním automobilu. RFDEW je určený především proti dronům a celým hejnům dronů, případně proti letounům, kterým usmaží elektroniku prudkým impulzem rádiových vln.

 

Vývoj systému RFDEW je součástí programu Project Ealing. Letos v září by měla rádiový systém testovat 7th Air Defence Group, společně s dalším britským želízkem v ohni, laserovým systémem Dragon Fire. Britský ministr pro obranné zakázky James Cartlidge si pochvaluje, že RFDEW nejen poskytne operační výhodu na bojišti, ale také v rámci Defence Drone Strategy zajistí, že Británie zůstane v popředí technologií dronových válek, do jejichž období jsme vstoupili.

 

Video: DSIAC Webinar: "High-Power, Radio Frequency/Microwave-Directed Energy Weapon Effects"

 

Literatura

New Atlas 15. 5. 2023.

Datum: 17.05.2024
Tisk článku

Související články:

Izraelský Rafael úspěšně otestoval laserový obranný systém Iron Beam     Autor: Stanislav Mihulka (22.04.2022)
Americká armáda dostala s předstihem 300 kW bojový laser     Autor: Stanislav Mihulka (19.09.2022)
Velká Británie úspěšně testovala Dračí oheň, svou první energetickou zbraň     Autor: Stanislav Mihulka (10.11.2022)
Dračí oheň poprvé střílel vysokoenergetickým paprskem na vzdušné cíle     Autor: Stanislav Mihulka (20.01.2024)



Diskuze:

Ežo Vlkolinský,2024-05-22 09:36:56

RF má vo výzbroji systém Krasucha.

Odpovědět

Konecne Tafy

David Cerny,2024-05-19 00:02:56

Neni nic lepsiho nez humanni zbrane. Proti googlu dobry...

Odpovědět

No uvidime

Macko Pu1,2024-05-17 18:49:15

V casoch ked som bol na vojne, sa radar lovil samonavadzacou strelou. Na toto to nebude rovnako fungovat?

Odpovědět


Re: No uvidime

Martin Novák2,2024-05-18 09:40:42

Bude to fungovat stejně jako odvetný úder na houfnice. Pokud zůstanou na jednom místě a budou pálit pořád raketa přiletí. Pokud sestřelí drony, vypnou a změní pozici raketa nepřiletí. Zařízení je mobilní.
Na lodi je to jinak, ta musí mít protiraketovou obranu tak jako tak, protivník ji vidí a raketě neuhne.

Obrana může být inteligentní minové pole. Dron si tiše sedne, udržuje rádiový klid a pasivně skenuje okolí. Když uvidí něco podobného blízko zaútočí. Na vzdálenost v desítkách metrů ho nestihnou sestřelit.

Dalo by se to (asi s menším výkonem) taky použít k dobití dronů na bojišti, mikrovlny jde snadno převést na energii. Energetické ztráty 99% nikoho nerozhodí :-)

Odpovědět

rádiová/ mikrovlnná

Tomáš Pilař,2024-05-17 13:31:36

Tuší někdo jaký by mohl být rozdíl mezi rádiovou a mikrovlnou zbraní? Alespoň pro část rádiových vln jde snad o stejné frekvence.

Odpovědět


Re: rádiová/ mikrovlnná

F M,2024-05-17 19:25:38

Ty vlny nemají stejnou frekvenci. Zde je to jednoduše popsáno, tedy ty základní vlastnosti vln a dělení.
https://cs.wikipedia.org/wiki/Elektromagnetick%C3%A9_spektrum

Ty účinky přesněji raději nechám na jiné.

Odpovědět


Re: rádiová/ mikrovlnná

František Kroupa,2024-05-17 22:54:29

Rádiové vlny je širší pojem a zahrnuje i mikrovlny. V článku ani v odkazu bohužel není uvedeno, v jaké pásmu by to zařízení mělo pracovat, ale vzhledem k rozměrům antény na obrázku to odhaduji právě na mikrovlny nebo jejich blízké okolí (zdola ;-)), asi tak 1 - 2 GHz.

Odpovědět


Re: Re: rádiová/ mikrovlnná

F M,2024-05-18 00:24:42

U univerzálního videa "Radio Frequency/Microwave Directed Energy Weapon Effects" a v článcích pro toto konkrétní zařízení "Radio Frequency Directed Energy Weapon" tedy bez micro, ale je pravda že mezi palci již proteklo spousta peněz a práce kvůli centimetrům.
Také to vidím na ten přechod spíše o něco nižší frekvenci, v tom odkazu pod článkem je obrázek ze kterého je vidět, že je to větší než to vypadá tu, nebo alespoň mě to tak připadá.

Přiznám se, že jsem to na té české Wiki nekontroloval, viděl jsem oddělené odstavce, tak jsem to bral tak, že to základní informační hodnotu splňuje. Teď se to kvůli tomu mate. Tohle beru/mám v hlavě nastavené jako správné, ale nechtěl jsem ten odkaz dávat, kvůli nepřehlednosti a zbytečné obsažnosti.
https://en.wikipedia.org/wiki/Electromagnetic_spectrum


Koukám, že je to hodně volné, někde se to bere tak jako že mikrovlny ani neexistují. Původně jsem si myslel, že je to nějaký dožívající historický artefakt, ale zřejmě bude propletené různě různými obory, víc než jsem si myslel.

Odpovědět


Re: Re: Re: rádiová/ mikrovlnná

František Kroupa,2024-05-18 10:54:49

Mikrovlny existují, o tom žádná :-). Zmatek je ale v označování mikrovlnných pásem. U nás to bývalo jednoduché, uváděly se výhradně kmitočy, tj. hertzy (tedy GHz); od-do. V anglosaském světě si (původně kvůli utajení během 2. světové války) zavedli označování pásem pomocí písmen. Aby to bylo ještě pestřejší, těch písmenových systémů je několik, viz odkazy.

https://www.radioing.com/eengineer/bands.html
https://en.wikipedia.org/wiki/Microwave#Frequency_bands

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz