Get Adobe Flash player

Vlčoun.cz na facebooku

Lajkněte náš facebook...

Inzerce

20191001 csad vsetin 01

Vybíráme napříč z krajů...

 V Hradci oslavili důstojně
výročí 75 let trolejbusů

 Projekt nové plzeňské
čtvrti počítá s tramvajemi

 Autobusy SOR dobyly Ústí,
dorazilo pět vozů

 ČD investují miliardy
do nových servisních hal

Podepsáno: ČD zajistí dopravu na jižní Moravě

JIHOMORAVSKÝ KRAJ - České dráhy podepsaly s vedením Jihomoravského kraje smlouvu, která jim od prosince garantuje zajištění desetiletého kontaktu na provoz čtyř linek v okolí Brna a na Břeclavsku.

Pro České dráhy je to zároveň výzva, protože jde o první linky zajišťované bez průvodčích. Těm hodlá dopravce nabídnout jiné uplatnění...


Vlaky Moravia budou nadále zajišťovat České dráhy (22. června 2023, Jihomoravský kraj)

Dopravce bude zajišťovat provoz příštích 10 let již ld letošního prosince až do prosince 2034. O provozovateli vlaků Moravia na nejvytíženějších dvou regionálních linkách S2 z Břenovic přes Brno do Letovic, S3 z Hustopečí přs Brno do Tišnova a Křižovanova, a dále na linkách S9 z Břeclavi do Hodonína a S51 z Břeclavi do Šakvic rozhodli krajští radní již začátkem března. "O veřejnou zakázku projevili zájem tři dopravci, přičemž nejnižší cenu nabídly právě České dráhy. Provozované jednotky ujedou zhruba 4,5 milionu vlakových kilometrů ročně. Cena za jeden kilometr jízdy jednou jednotkou vychází na 44,60 korun. Oproti původním předpokladům tak Jihomoravský kraj výrazně ušetří," řekl náměstek hejtmana pro dopravu Jiří Crha.

České dráhy, které v nabídkovém řízení uspěly proti RegioJetu a Arrivě, na sebe berou roli dopravce, takže zajistí provoz jednotek podle krajem nastaveného jízdního řádu. "Těší nás další vítězství v takto velké a specifické soutěži a rádi zajistíme provoz elektrických vlaků Moravia i v dalších deseti letech. Smlouva na provoz jihomoravských příměstských vlaků z naší strany počítá zejména se strojvedoucími a dispečery, ale zajistíme také další služby související například s plánováním jízdního řádu, zásobením jednotek vodou, čištěním vlaků, navazující údržbou nebo náhradní dopravou, a to přesně tak, jak požaduje Jihomoravský kraj," uvedl Jiří Ješeta, náměstek generálního ředitele Českých drah. 


Podpis smlouvy mezi Českými drahami a krajem (16. května 2024, České dráhy)

Ješeta ale zdůraznil, že tento kontrakt pro dopravce představuje zcela novou výzvu na železnici. "U nás poprvé budou tak dlouhé a kapacitní vlaky na frekventovaných tratích operované zcela bez vlakového doprovodu. Znamená to nastavit řadu nových pravidel pro zajištění bezpečnosti a informovanosti cestujících a zároveň se postarat o stovky současných zaměstnanců, kteří o cestující ve vlacích a na stanicích dosud pečovali," doplnil Ješeta s tím, že stávající vlakvedoucí hodlají České dráhy uplatnit v jiných profesích, jako například jako strojvedoucí nebo opraváři kolejových vozidel. 

Opravy, údržbu a čištění jednotek Moravia bude zajišťovat v rámci takzvaného full servisu jejich výrobce Škoda Transportation, smlouvu s ní má kraj na 30 let. Celkem 37 elektrických jednotek Moravia pořídil Jihomoravský kraj za 6,5 miliardy korun. Šest jednotek je dvouvozových, zbývajících 31 jsou pak čtyřvozové kapacitní vlakové jednotky. "V provozu jsou všechny od loňského léta. Na páteřních linkách IDS JMK převezou 10 milionů cestujících ročně," doplnila závěrem tisková mluvčí Jihomoravského kraje Helena Ondřejová. 


Vlaky Moravia jezdí na jižní Moravě už rok (22. června 2023, Jihomoravský kraj)

Železnice teď

Kubova Huť:
zdroj: https://www.sumavanet.cz/

Kořenov:
zdroj: http://www.zubacka.cz/

Tip na další webkamery
nám pošlete na mail!

Počasí Praha 1 - Slunečno.cz

Ptáme se vás:

Preferujete klasické linky trolejbusů pod trolejovým vedením a nebo jste spíše pro parciální trolejbusy mimo troleje?
 

Naši mediální partneři:

      
20170702 spoluprace dopravacek

Kvalitní české firmy a zajímavé akce v dopravě:

    20160301 banner down 03 20160301 banner down 04 
Chcete být vidět na tomto místě a oslovit tak tisíce návštěvníků měsíčně? Napište nám a dozvíte se více!