Hladiny řek klesají pod normál. Na Vysočině je průtok místy jen na třetině toho, co je v květnu běžné

Meteorologové upozorňují, že by se do Česka mohlo vrátit sucho. Naznačují to i stavy hladin některých řek. Například na Vysočině, odkud teče voda na obě strany republiky, jsou teď někde průtoky i na pouhé třetině toho, co je v květnu běžné. Na nízkou hladinu vody v některých řekách si stěžují vodáci i rybáři.

Světlá nad Sázavou Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Málo vody v jihočeské řece Lužnici

Málo vody v jihočeské řece Lužnici | Foto: Petr Lundák | Zdroj: MAFRA / Profimedia

Kvůli nízké hladině si například vodáci musejí nechat ujít nejkrásnější úsek Sázavy. „Sezona už začala. Většinou touhle dobou začínáme na více vody,“ popisuje s pohledem na řeku Dana Pujmanová z půjčovny lodí Ledeč.

Přehrát

00:00 / 00:00

Hrozí Česku opět sucho?

„Stvořidla se dala jet minulý týden, jak byly kroupy a velké deště, to bylo prima pár dní, ale teď už jsou zase na hranici sjízdnosti,“ popisuje.

Průtok ve Světlé nad Sázavou je 3,5 metru krychlových za vteřinu. „Tři jsou pro kánoe minimální. Na raft je to málo, to je potřeba tak 6 metrů,“ dodává Pujmanová.

Na pátek a sobotu předpovídají meteorologové srážky. „Úhrny se mají pohybovat od 10 do 20 milimetrů na metr čtvereční, což zřejmě nebude mít velkou odtokovou odezvu,“ pospal mluvčí Povodí Vltavy Hugo Roldán.

Množství srážek v Česku roste, problém je vysoká teplota vzduchu, vysvětluje klimatolog příčiny sucha

Číst článek

Velká část řek na Vysočině spadá do Povodí Moravy. Tam je situace ještě horší. Průtoky se v průměru pohybují na 30 až 50 procentech dlouhodobého normálu. Hladiny si zatím drží vodní a vodárenské nádrže.

„Zatím se nám je daří držet plné. Byť už i v této situaci nadlepšují průtoky podvodními díly,“ potvrzuje mluvčí Povodí Moravy Petr Chmelař s tím, že nádrže jsou plné na 90 až 100 procent.

Podobná je situace i v Povodí Vltavy. Největší vodárenská nádrž Švihov na Želivce je naplněná z 99 procent.

Milan Soldán Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme