Rusko nemá síly pro strategický průlom v Charkovské oblasti, řekl velitel NATO

Přidat na Seznam.cz

Podle hlavního vojenského velitele NATO Christophera Cavoliho Rusko nemá dostatek sil potřebných ke strategickému průlomu v Charkovské oblasti, uvádí server UNIAN.

Cavoli je po schůzce v Bruselu přesvědčen, že ukrajinské jednotky budou schopny udržet linii. Rusové totiž podle něj nemají dovednosti a schopnosti operovat v měřítku nezbytném k tomu, aby využili průlom k získání strategické výhody.

,,Jsou schopni dosáhnout lokálních úspěchů a něco z toho už udělali,“ vysvětlil Cavoli.

Předseda Vojenského výboru NATO Rob Bauer uznal, že pro Ukrajinu jde o obtížnou situaci, hlavně kvůli zpoždění dodávek zbraní. Zároveň však řekl, že situace na bojišti se s ruskou ofenzívou v Charkovské oblasti nezměnila natolik, že by byly ukrajinské úřady připraveny zahájit příslušná jednání, píše deník Evropska Pravda.

,,Ukrajinské síly získaly zpět 50 % území, které Rusko obsadilo na začátku války. Takže teď ruské jednotky dobývají toto území zpět. To však není strategický postup, není to strategický úspěch,“ dodal Bauer. 

Situace v Charkovské oblasti

Podle britské rozvědky je rovněž nepravděpodobné, že by Rusko mělo dostatek bojové vybavenosti k dobytí Charkova. Ukrajinské obranné síly navíc zastavily aktivní ruský postup v Charkovské oblasti, i když zde pokračují těžké boje, jak uvedl šéf charkovské oblastní správy. Prozatím nedošlo ke stabilizaci fronty, ale v některých oblastech se podařilo ukrajinským silám vrátit do výhodnějších pozic, uvádí server UNIAN.

Zdroj: UNIAN, Evropska Pravda