Nově objevená planeta má hustotu cukrové vaty

Vědci z belgické univerzity v Lutychu učinili pozoruhodný objev, který popsali ve vědeckém časopise Nature Astronomy. Objevili exoplanetu, nacházející se 1 200 světelných let od Země, jejíž hustota je srovnatelná s hustotou cukrové vaty, píše portál Sky News.

Planeta jako cukrová vata

Tato neobvyklá planeta, pojmenovaná WASP-193b, je o polovinu větší než Jupiter, ale zároveň sedmkrát méně hmotná. Její složení převažuje vodík a helium, což jí dává extrémně nízkou hustotu, pouze 0,059 gramu na centimetr krychlový. Pro srovnání, hustota Jupiteru je 5,51 gramu na centimetr krychlový.

„WASP-193b je druhou nejméně hustou planetou, kterou jsme dosud objevili,“ říká Khalid Barkaoui, první autor článku. „Její extrémně nízká hustota z ní činí skutečnou anomálii mezi více než pěti tisíci objevenými exoplanetami. Tuto hustotu nelze vysvětlit standardními modely ozářených plynných obrů, a to ani při nejodvážnějších scénářích.“

Jak došlo k objevu?

K objevu této neobvyklé planety došlo díky mezinárodnímu výzkumnému programu WASP (Wide Angle Search for Planets), který využívá automatické dalekohledy po celém světě. Vědci z Univerzity v Lutychu využili observatoře TRAPPIST-South, SPECULOOS-South a Evropskou jižní observatoř v Chile.

WASP-193b obíhá kolem své mateřské hvězdy každých 6,25 dne. Vědci odhadují, že její atmosféra sahá desítky tisíc kilometrů dále než atmosféra Jupiteru, což naznačuje, že k udržení takové struktury je potřeba velké množství energie z nitra planety. Zdroj této energie je však zatím neznámý.

Co bude dál?

„WASP-193b je kosmickou hádankou,“ říká doktor Barkaoui. „Rešení bude vyžadovat další pozorování a teoretickou práci. Analýza atmosféry pomocí JWST (Webbova teleskopu) může přinést klíčové informace, které nám pomohou porozumět mechanismům vedoucím k tak velkému bobtnání atmosféry.“

Zdroj: Sky News