17. května 2024 13:15

Chcete mít vlastní zámek u Prahy? Stát prodává Štiřín, možná na něj ale nebudete mít

Pokud jste vždycky snili o tom, že si pořídíte vlastní zámek, máte jedinečnou šanci...

Stát nabízí k prodeji areál zámku Štiřín nedaleko Prahy, minimální cena je 3,3 miliardy korun. Podle Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM) je cena Štiřína dosud nejvyšší vyhlášenou minimální cenou prodávaného majetku za dobu fungování úřadu. Prodej se uskuteční formou elektronické aukce, která začne 11. září ve 12:00 a skončí 13. září rovněž v poledne.

„Za účelem maximální transparentnosti a veřejné kontroly vyhlásil ÚZSVM prodej formou výběrového řízení s elektronickou aukcí,“ uvedla generální ředitelka úřadu Kateřina Arajmu. Před aukcí musí zájemci složit kauci 30 milionů korun. Na zámek a jeho okolí se můžete podívat tady:

Přečtěte si také: Chcete si koupit vlastní vojenský bunkr? Ministerstvo obrany jich teď prodává hned sedmnáct

I prázdný zámek stojí měsíčně statisíce

Zámek dříve sloužil jako hotel s restaurací, wellness centrem a golfovým hřištěm. Původně Štiřín spravovalo ministerstvo zahraničí, které ale oznámilo, že areál nepotřebuje a loni v červnu ho převedlo na ÚZSVM. V době převodu už byl podle úřadu areál uzavřen. Letos pak úřad oznámil, že o zámek neprojevila zájem žádná jiná státní instituce, a proto zahájí prodej soukromým zájemcům.

Náklady na správu areálu jsou podle ÚZSVM vysoké. Arajmu řekla v březnu 2024 poslancům ze sněmovního kontrolního výboru, že prázdný areál stojí měsíčně stát 600 000 korun, největší částku tvoří údržba golfového hřiště. Kontrolní výbor proti prodeji protestoval a navrhoval, aby byla správa Štiřína převedena například na Sněmovnu.

Ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti) ale v květnu 2023 argumentoval tím, že provoz areálu je ztrátový. Za předchozích deset let tam ministerstvo zahraničí pořádalo podle něj pouze sedm akcí a zájem jiných státních institucí byl také malý. Ministerský příspěvek na provoz zámku činil za tu dobu podle Lipavského 260 milionů korun.

Obec i skauti mají smůlu

Proti dražbě se stavěla také obec Kamenice v okrese Praha-východ, v jejímž katastru se areál Štiřína nachází. Obec navrhovala společný projekt se státem, v části zámku mohly být podle Kamenice ordinace a školka a zbytek by mohl dál využívat stát. Starosta Kamenice Pavel Čermák (nez.) uváděl, že obec by se svými partnery převzala veškeré náklady na provoz areálu.

Barokní jednopatrová trojkřídlá stavba z roku 1750 stojí na místě někdejší středověké tvrze, vybudované možná už ve 14. století, která ale byla téměř zničena za třicetileté války. Barokní podobu získal zámek díky rodu Salm-Reifferscheidtů, později měl Štiřín několik majitelů, než jej v roce 1870 koupil průmyslník František Ringhoffer II. Jeho potomkům patřil až do roku 1945, kdy byli jako Němci odsunuti a majetek znárodněn.

Mohlo by vás také zajímat: Unikátní Zámek Nebílovy čeká velká proměna. Vrátí se do své původní barokní podoby

Po válce sloužil zámek mimo jiné k ubytování dětí repatriovaných z německých koncentračních a poválečných internačních táborů. Využívali jej také skauti, oficiálně ale vlastnictví nezískali. Po únoru 1948 objekt převzal Československý svaz mládeže. Později zámek spadal pod ministerstvo školství, a nakonec ho převzalo ministerstvo zahraničních věcí. Skauti se o zámek neúspěšně soudili, soud ale v roce 2005 rozhodl, že nynější skautská organizace Junák na zámek právo nemá.

Zdroj: ČTK, ÚZSVM

Video, které jste mohli minout: Zámek Nebílovy čeká velká proměna

Miroslav Honsů

redaktor FTV Prima

Všechny články autora
Sdílejte článek
Štítky zámek dražba Jan Lipavský Praha Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových Kamenice Ministerstvo zahraničních věcí České republiky Štiřín okres Praha-východ

Populární filmy na Prima Zoom