Demonstrace síly. Milan na Giru opět ovládl spurt a slaví třetí vítězství

  13:00aktualizováno  17:28
Šedesát kilometrů před cílem se musel dotahovat zpět do pelotonu, když Ineos zaútočil na větru. Že by tím však Jonathan Milan ztratil sílu? Kdepak. Sprinter Treku ve finiši třináctého dějství italského Gira opět ukázal nejvíce sil a slaví už třetí vítězství. Tadej Pogačar z UAE dál drží celkové vedení, Jan Hirt z Quick-Stepu je jedenáctý.
Jonathan Milan z Treku slaví vítězství ve 13. etapě Gira.

Jonathan Milan z Treku slaví vítězství ve 13. etapě Gira. | foto: Reuters

Byla to od něj naprosto dokonalá práce. V závěru jel Milan v obležení svých parťáků na čele pelotonu a vyhnul se všem nebezpečným zúžením. I při nájezdu do posledního kilometru se mohl spolehnout na své kolegy a čekal za nimi na vhodnou chvíli k útoku.

ONLINE

13. etapu Gira jsme sledovali podrobně

Tu si vyhlédl, když vedle něj zabral Fernando Gaviria z Movistaru. Třiadvacetiletý Milan pak rozkmital své obrovsky silné nohy. Nejprve jel chvíli za Kolumbijcem, načež zhruba sto metrů před cílem šel na čelo.

Za ním se sice pohybovali Stanislaw Aniolkowski z Cofidisu či Phil Bauhaus z Bahrainu, ovšem i oni už museli tušit, že na Milana mít zkrátka nebudou.

Ital projel páskou s dostatečným náskokem, o jeho triumfu nebyl žádný pochyb. Po úspěších ve čtvrté a jedenácté etapě přidal třetí. K nim má i dvě druhá místa a bezpečně drží maglia ciclamino, trikot pro lídra bodovací soutěže.

„Jako vždycky tým odvedl skvělou práci. Do sprintu jsem měl naprosto dokonalou pozici. Věděli jsme, že do poslední začátky musíme jet z čela a čtyři sta metrů před cílem už útočit. A tak jsme to udělali. Byla to týmová práce,“ chválil Milan.

Jonathan Milan z Treku (vlevo) spurtuje pro vítězství ve 13. etapě Gira.

Druhý byl Aniolkowski, třetí Bauhaus. Pro čtvrtou pozici si dojel Tim van Dijke z Vismy a pro pátou Hugo Hoffsteter z Israel Premier Tech.

Milan musel děkovat kolegům i za situaci, která se odehrála 60 kilometrů před cílem. Na otevřené pláni, kde foukal boční vítr, zabral Ineos. Peloton se rozdělil a právě Milan se ocitl pozadu.

Zhruba dvacet kilometrů pak britská stáj pokračovala v tempu, jenže když viděla, že nikdo z favoritů na celkové pořadí neztrácí a vítr zeslabuje, povolila.

Tadej Pogačar z UAE po 13. etapě Gira.

Hlavní pole se tak opět sjelo dohromady. Žádný z jezdců v popředí celkové klasifikace neztratil. Pogačar tak dál vede s náskokem 2:40 minuty na druhého Daniela Felipa Martíneze z Bory, třetí je Geraint Thomas z Ineosu s mankem 2:56 minuty. Jan Hirt drží jedenácté místo s odstupem 5:57 minuty.

Jak se vše odehrálo

Nejlehčí etapa? Celkem 179 kilometrů, ani jedna vrchařská prémie, jen 150 výškových metrů. Třinácté dějství bylo papírově nejlehčím z celého itineráře Gira. Nebylo divu, že tento den se zájmem vyhlíželi sprinteři.

Tři odvážlivci. Věděl to samozřejmě i každý v pelotonu. I proto se po ostrém startu žádný tuhý boj o únik nerozhořel. Krátce po odmávání se dopředu vydala trojice Tonelli a Tarozzi z Bardiani a Pietrobon z Polti Cometa a tím byl denní únik na světě.

Klid. Jezdci na čele pelotonu svěsili nohy a nechali trojici jet. Netrvalo dlouho a už měla skoro tři minuty k dobru.

Peloton ve třinácté etapě Gira.

Pogačar se baví. V hlavním poli panoval klid. Jezdci na celkové pořadí si užívali příjemného počasí, občerstvovali se. Pogačar se usmíval do kamery a šetřil síly.

Pozor, hrozí vítr. Po polovině etapy ovšem klid skončil. Závodníci dostali do sluchátek upozornění, že se blíží do míst, kde fouká boční vítr a hrozí rozdělení pelotonu. Týmy se tak naskládaly dopředu a bránily si pozice.

Ineos jede. Pětašedesát kilometrů před páskou se předpověď potvrdila. Ineos s Gannou využil technického výjezdu z města a na otevřené pláni pořádně zabral. Peloton se skutečně rozpojil, pozadu se ocitl třeba Pozzovivo z Bardiani, čtrnáctý muž klasifikace, a dokonce i sprinter Milan z Treku.

Giro d’Italia 2024

vše o závodě

Zase příměří. Zhruba dvacet kilometrů Ineos tlačil na ostatní. Mezitím pohltil únik, ovšem nikoho z favoritů se mu odpárat nepodařilo. Poté navíc foukat přestalo a hlavní pole se opět sjelo.

Další únik. Pohromadě balík nezůstal dlouho. Třicet kilometrů před páskou se do nového úniku pustila dvojice De Pooter z Intermarché a Marcelussi z Bardiani a získala zhruba 30 sekund k dobru. Stačit jí to ale nemohlo a devět kilometrů před cílem byl balík opět pohromadě.

Boj o pozice. Tou dobou se už na čele odehrával poziční boj. Žádný ze sprinterských týmu nechtěl riskovat pád. Dopředu se tlačilo i UAE, které nechtělo riskovat s Pogačarem.

Jasný triumf. Posledním kilometrům dominovali jezdci Treku. A nakonec vládli i na pásce. Sprinter Milan opět ukázal nejvíce síly a jasně si jel pro třetí vítězství.

Cyklistický závod Giro d’Italia

13. etapa (Riccione - Cento, 179 km):

1. Milan (It./Lidl-Trek) 4:02:03, 2. Aniolkowski (Pol./Cofidis), 3. Bauhaus (Něm./Bahrain Victorious), 4. Van Dijke (Niz./Visma-Lease a Bike), 5. Hofstetter (Fr./Israel-Premier Tech), 6. Gaviria (Kol./Movistar), ...46. Hirt všichni stejný čas, 117. Černý (oba ČR/Soudal-Quick Step) -1:13.

Průběžné pořadí: 1. Pogačar (Slovin./UAE Team Emirates) 49:24:38, 2. Martínez (Kol./Bora-hansgrohe) -2:40, 3. Thomas (Brit./Ineos Grenadiers) -2:56, 4. O’Connor (Austr./Decathlon-AG2R-La Mondiale) -3:39, 5. Tiberi (It./Bahrain Victorious) -4:27, 6. Bardet (Fr./dsm-firmenich) -4:57, ...11. Hirt -5:57, 147. Černý -2:47:34.

Autor:
  • Nejčtenější

Výsledky MS v hokeji 2024: Pražské zlato, po 14 letech jsou Češi mistry

10. května 2024,  aktualizováno  26.5 23:17

Opět po devíti letech klání mistrovství světa pohostila Praha a Ostrava. Čeští hokejisté zakusili v...

Švýcarsko - Česko 0:2. Pastrňák utnul domácí čekání, hokejisté slaví 13. zlato

26. května 2024  8:49,  aktualizováno  23:43

Takřka čtyřicet let vyhlížel takový zážitek. V poslední květnovou neděli se hokejem poblázněný...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Švédsko - Česko 3:7. Národní tým je ve finále MS, má jistou medaili

24. května 2024  8:25,  aktualizováno  25.5 17:20

Na tento okamžik čekali čeští hokejisté čtrnáct let. Národní tým slaví postup do finále mistrovství...

Oslabení před finále. Dodatečná stopka pro Ruttu, Krejčík musel do nemocnice

25. května 2024  22:15,  aktualizováno  22:50

Národní tým se ve finále domácího mistrovství světa bude muset obejít bez Jana Rutty. Český obránce...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Politý Červenka, Pastrňák na střeše autobusu. Jak Staromák slavil s mistry

27. května 2024  8:15,  aktualizováno  18:54

Oslavy zlata z domácího mistrovství světa rozjeli hned po úspěšném finále proti Švýcarsku (2:0), o...

Macháč v Paříži na senzaci nedosáhl, Medveděvovi však v bitvě vzdoroval

1. června 2024  14:30,  aktualizováno  2.6 3:16

Ve třetím setu se sice vrátil do bojů o vítězství, zápas třetího kola Roland Garros však Tomáš...

Rozlučka podle Kroose: klíčový centr i trofej číslo 34. Chybí mu už jen ta z Eura

2. června 2024

Odcházel jako král. Pohlcen adrenalinem jako by se ani nestačil dojmout nad tím, že tohle je v...

Mallory a Irvine naposledy spatřeni. Dobyli Everest? To může odhalit fotoaparát

2. června 2024

Seriál Andrew Irvine postává s rukama v kapsách a hledí na George Malloryho, jenž si upravuje kyslíkovou...

Dortmund - Real 0:2, gigant se trápil, pak finále rozhodli Carvajal a Vinícius

1. června 2024  20:30,  aktualizováno  23:37

Šesté finále za posledních deset let, šestý triumf. Fotbalisté Realu Madrid to opět dokázali a...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Žádná tajná bokovka. S manželkou jsme rozvedeni, překvapil Petr Nedvěd

Generální manažer české hokejové reprezentace Petr Nedvěd (52) byl po divoké oslavě zlaté medaile z mistrovství světa...

Posedlost sexem, tíže lásky, nekrofilie. Gejšin příběh zmátl Japonsko

Vine se jím sex, mocná záliba v sexu. Rovněž láska. Neukojitelná, doslova vražedná. Onen příběh se odehrál v kulisách...

Vznikající nádor v těle signalizuje celá plejáda příznaků, říká neurochirurg

Premium Narodil se v USA, zkušenosti sbíral i ve světě, ale doma je v Praze. Specialista na operace mozku Jan Šroubek si nyní...

Brankář Dostál zklamal fanynky. Randí s finskou volejbalistkou, bývalkou Nečase

Neprůstřelný gólman Lukáš Dostál (23) byl hvězdou letošního mistrovství světa v hokeji. Nadšení z něj byli nejen mužští...

Hoši, nádhera, děkují celebrity za hokejové zlato. Pokáč baví vítěze písničkou

Česká hokejová reprezentace získala po čtrnácti letech zlato na mistrovství světa. Obrovský úspěch nadchl nejen...