Atentát na premiéra Fica: Pět výstřelů a rychlý zásah ochranky

Střelba na slovenského premiéra Roberta Fica vyvolala vlnu reakcí. Intenzivní vyšetřování a debaty o bezpečnostních opatřeních pro veřejně činné osoby byly ihned spuštěny poté, co premiér během veřejného vystoupení v Handlové utrpěl vážné zranění. Premiérův zdravotní stav je vážný a motiv útoku zůstává předmětem zkoumání. Podívejte se na video ze střelby v tomto článku.

Atentát


Atentát na Roberta Fica

Jak jsme již informovali ve středu odpoledne došlo v Handlové k šokujícímu útoku na slovenského premiéra Roberta Fica, který byl zasažen během svého vystoupení. Střelba byla náhlá a způsobila chaos mezi přítomnými, jak ukazují záběry uniklé na veřejnost. Fico byl rychle převezen do nemocnice a jeho zdravotní stav je nyní vážný, i když detaily o jeho zraněních zůstávají nezveřejněny. Policisté na místě zadrželi útočníka a ihned zahájili vyšetřování incidentu. Případné motivy útoku jsou zatím nejasné, ale vyšetřovatelé nevylučují ani politické pozadí, vzhledem k Ficově vlivné pozici ve slovenské politice.

Detaily atentátu na premiéra Fica.

Reakce a bezpečnostní důsledky

Reakce na útok se objevily jak mezi veřejností, tak mezi politickými představiteli, kteří vyjadřují solidaritu s Ficem a jeho rodinou. Bývalý premier Eduard Heger a další lídři se ohradili proti násilí, které tento incident představuje. Bezpečnostní experti zdůrazňují potřebu posílení ochrany veřejně činných osob. Diskuze na sociálních sítích ukazuje, jak velký dopad může mít takový útok na politickou scénu Slovenska a možné další polarizaci společnosti. Policisté a vyšetřovatelé nyní apelují na svědky, aby se podělili o informace, které by mohly pomoci objasnit okolnosti útoku.

Slova prezidentky Čaputové

„Jsem šokovaná, všichni jsme šokovaní z hrozného a zákeřného útoku,“ uvedla Čaputová na úvod krátkého brífinku. „Stalo se něco, čehož vážnost si zřejmě ještě nedokážeme uvědomit nebo to nedokážeme obsáhnout.“

Fyzický útok na premiéra je podle ní „především útokem na člověka“, ale také útokem na demokracii. „Jakékoliv násilí je neakceptovatelné,“ dodala. Nenávistná rétorika ve slovenské společnosti podle ní vede k nenávistným činům. „Prosím vás, zastavme to,“ apelovala.

MOHLO BY SE VÁM HODIT

Osudy slavných atentátníků. Jak to se známými lidmi dopadlo?

Nejslavnější atentát na Hitlera se odehrál před 75 lety. Nacistický vůdce jich ale přežil desítky