Případem nevhodného uložení tun fosforu v Rajhradě se bude zabývat odvolací soud

Případem nevhodného uložení 19 tun nebezpečného bílého fosforu v Rajhradě na Brněnsku se bude zabývat odvolací Vrchní soud v Olomouci. Krajský soud v Brně na začátku dubna za neoprávněné nakládání s odpady a obecné ohrožení potrestal obžalovaného muže 20 měsíci vězení, dva další podmíněnými a peněžitými tresty, tresty dal i dvěma firmám. Všichni kromě jedné firmy se proti rozsudku odvolali. Odvolal se i žalobce a žádá přísnější tresty, řekla mluvčí krajského soudu Klára Belkovová.

Téměř dvě desítky tun fosforu

Podle státního zástupce Roberta Hanuše obžalovaní Rudolf Mazánek a Jan Chovanec z firmy Ekotermex v roce 2020 sjednali obchodní transakci s bílým fosforem s firmou Stephane Corp, kterou v této věci zastupoval Petr Jaroš. Šlo zhruba o 200 sudů s 19 tunami bílého fosforu, které Jaroš umístil v Rajhradě v areálu v běžné zástavbě. Mimo jiné v blízkosti střední školy, nádraží a rodinných domů.

Podle obžaloby si Jaroš byl vědom toho, co v přebíraných sudech je. Mazánek s Chovancem se podle obžaloby snažili zbavit nebezpečné látky už dříve, část původního množství předali dvěma firmám zpracovávajícím odpady. Zatajili jim ale, že jde o nebezpečný odpad, v obou případech se fosfor vznítil. Podle žalobce tak dvojice ohrozila zaměstnance daných firem i okolí. Jaroše muži oslovili poté, co se látky jinak zbavit nedokázali. I za tyto skutky soud muže trestal.

Téměř všichni se odvolali

Rozhodnutí soud vyhlásil 4. dubna. Jarošovi uložil 20 měsíců vězení, jde o souhrnný trest, muž byl v minulosti potrestán i za jiný trestný čin. Soud mu uložil i zákaz činnosti ve vedoucích funkcích na pět let. Chovance soud potrestal 30 měsíci vězení podmíněně odloženými na 48 měsíců, dal mu také peněžitý trest 100 000 korun.

Mazánek odešel od soudu s trestem 30 měsíců podmíněně odloženým na 40 měsíců a peněžitým trestem 150 000 korun. Firmě Ekotermex soud uložil peněžitý trest milion korun, společnosti Stephane Corp s.r.o., která je v likvidaci, zákaz činnosti v oboru na deset let. Dohromady mají také zaplatit ČR, respektive policii, jako náhradu škody za likvidaci 11 milionů korun. Stephane Corp odvolání nepodala.*

-čtk-

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down