Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Sobota 1. června 2024

Svátek slaví Laura, zítra Jarmil

Robert Fico je po další operaci! Kaliňák řekl, co bude v dalších dnech

Top

Redaktora můžete kontakovat v každém článku skrz kontaktní formulář

Provozovatelem zpravodajského serveru EXTRASIMO.cz je firma Czech Media Network s.r.o., IČ: 11823054


Sledujte EXTRASIMO.cz

© 2024 Copyright EXTRASIMO.CZ a dodavatelé Profimedia a ČTK

Robert Fico je po další operaci! Kaliňák řekl, co bude v dalších dnech

Andrea Malá

17. května 2024 14:10

Robert Fico, předseda strany SMER - SD

Slovenský premiér Robert Fico (Směr-SD) absolvoval v pátek chirurgický zákrok. Jeho stav je stabilizovaný, ale nadále vážný. Informovali o tom vicepremiér Robert Kaliňák (Směr-SD) a ředitelka banskobystrické nemocnice Miriam Lapuníková.

Robert Fico dnes podstoupil CT vyšetření a lékaři odstranili tkáň odumřelou v důsledku střelného poranění. Na briefingu to oznámila Lapuníková, ředitelka nemocnice v Banské Bystrici, kde byl slovenský premiér po středečním atentátu hospitalizován. Dodala, že pacient je při vědomí a jeho stav je stabilizovaný, ale stále vážný.

"Byla odstraněna nekrotická tkáň, která zůstala po střelné ráně. Pacient je toho času při vědomí, je stabilizován, ale je nadále umístěn na ARO. Jeho stav je opravdu vážný," uvedla ředitelka nemocnice.

K chirurgickému zákroku přistoupili po kontrolním CT vyšetření. Briefingu se zúčastnil i ministr obrany Kaliňák, který uvedl, že bude trvat několik dní, než bude jasné, jak se Ficův zdravotní stav vyvíjí a zda bude možný jeho převoz. 

"Bylo mi umožněno mluvit s ním jen několik minut, protože jeho aktuální stav vyžaduje klid a klid bez dalších vnějších rušivých vlivů," řekl novinářům zvolený prezident Peter Pellegrini ve čtvrtek. Věří v jeho brzkou rekonvalescenci.

Zvolený prezident zároveň poděkoval zdravotnickému personálu a vedení Fakultní nemocnice s poliklinikou (FNsP) FD Roosevelta v Banské Bystrici. "Před premiérem jsou nejtěžší a nejdůležitější hodiny a dny," dodal.

Opakovaně vyzval lidi k zastavení šíření nenávisti. Třeba podle jeho slov spojovat rozdělené Slovensko.

"Je třeba, abychom si společně napříč celou zemí bez rozdílu našich politických názorů, vyznání víry nebo čehokoli jiného uvědomili, že jsme na Slovensku překročili jednu červenou čáru, kterou jsme nikdy od vzniku naší země nepřekročili," uzavřel.

Kaliňák ve čtvrtek na tiskové konferenci uvedl, že rozsah zranění u premiéra Roberta Fica, která byla způsobena čtyřmi střelnými ranami vypálenými atentátníkem, je tak rozsáhlý, že odpověď organismu může být ještě náročná. 

"To co se stalo včera, znehodnotilo mnoho let snah o to, aby demokratický vývoj byl svobodný a tolerantní," uvedl Kaliňák. Dodal, že lékařům se podařilo stabilizovat zdravotní stav, Fico však není mimo ohrožení života. Zároveň popřel informace, že Roberta Fica čeká další operace.

"Největší tragédií uplynulých hodin je, že nesouhlas s jiným politickým názorem či postoji se změnil na úkladnou vraždu," upřesnil Kaliňák a zamyslel se nad tím, co se může stát, že pacifista se stal extremistou. "Myslím, že právě vášně, které lomcovaly Slovenskem, bychom měli utišit. Nikdo z nás nechce žít ve společnosti, kde se bude bát projevit názory, aniž by očekával útok," zdůraznil.

Dodal, že tak jako těžké zranění Fica bude způsobovat, že mnohé věci se bude "muset učit znovu, tak možná i naše demokracie se bude muset učit chodit a tolerovat jiný názor". Nebyl to podle něj náhodný počin, ale plánovaný. O případný pokus podle něj šlo i při předchozím jednání vlády. Vyzval média, aby prezentovala fakta a společně vykročila na cestu tolerance.

Nejnovější zprávy