Sobota 1. června 2024, svátek má Laura
  • Premium

    Získejte všechny články
    jen za 89 Kč/měsíc

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
130 let

Lidovky.cz

Česko

Mládě orangutana z pražské zoo je sameček. Lidé pro něj mohou navrhnout jméno

Sameček orangutana se narodil 2. května (17. května 2024) foto: Miroslav Bobek, Zoo Praha

Mládě orangutana sumaterského, které se v Zoo Praha narodilo na začátku května, je sameček. Potvrdily to genetické testy, oznámila v pátek zoo v tiskové zprávě. Lidé mohou ode dneška navrhovat jméno pro malého orangutana. Zahrada ho zveřejní v den měsíčních narozenin mláděte, tedy v neděli 2. června.
  14:06

„Je to sameček! Krevní testy provedené mimo jiné z pupečníku potvrdily to, o čem naši chovatelé už několik dní spekulovali,“ oznámil ředitel Zoo Praha Miroslav Bobek.

Sameček je prvním mládětem jedenáctileté samice Diri, která se rovněž narodila v Troji, a otcem je dvaadvacetiletý samec Pagy. Jejich dvoutýdenní potomek začíná podle chovatelů reagovat na podněty ve svém okolí. Lidé ho mohou vidět ve vnitřní expozici Indonéské džungle, zpravidla na břiše matky.

Orangutan je třetím letošním mládětem lidoopa v pražské zoo. „Pro první narozenou gorilu přišly s návrhy jmen kamerunské děti, druhé gorile přisoudila jméno slavná Jane Goodall. S prosbou o návrhy jména pro orangutana nyní oslovujeme českou veřejnost. Z nich poté vybere tým chovatelů vhodné jméno,“ uvedl Bobek. Návrhy mohou lidé psát pod speciální příspěvek na sociálních sítích až do konce května. Navrhovatele zahrada pozve na slavnostní křtiny na začátku června.

Orangutany chová pražská zoo takřka nepřetržitě od roku 1961. Do začátku května byl posledním zde narozeným mládětem sameček Pustakawan, zvaný Kawi, kterému budou letos v listopadu čtyři roky. Jeho matkou je samice Mawar, otcem je stejně jako u nového mláděte samec Pagy.

Kriticky ohrožení orangutani jsou největší vysloveně stromoví savci, na zem slézají zcela výjimečně a velice neradi. Většinu života tráví v korunách stromů. Typická je pro ně dlouhá splývavá rezavá srst.

11. května 2024

Autoři: ,

Rozdáváme mléčnou výživu ZDARMA
Rozdáváme mléčnou výživu ZDARMA

Už jste slyšeli o nové pokračovací mléčné výživě BEBA SUPREMEpro 2 určené dětem od ukončeného 6. měsíce? Nyní můžete tuto nejdokonalejší recepturu...