Vladislava Mašková

17. 5. 2024

Prezident Petr Pavel se včera zúčastnil „stonožkové vernisáže“ na základní škole Kladská na Praze 2.

Prezident komentoval svou účast na profilu X slovy: „Umění umí pomáhat. Navštívil jsem děti v ZŠ Kladská a prohlédl si výstavu jejich obrázků pro organizaci Stonožka, která pomáhá sbírat finance na projekty ve válkou postižených zemích.“

Profilová stránka X prezidenta Petra Pavla. (@prezidentpavel)

Výtěžek z výstavy půjde podle organizátorů na charitativní účely.

„Letošní výstava se koná opět na podporu našeho žáka Marka, který je odkázaný na přístroje a neustálou pomoc, komunikuje s okolním světem pouze mrkáním,“ píše se v textu na plakátu výstavy.

„Na vlastních nohou“ – Stonožka je podle slov organizátorů dobrovolné, humanitární, mírové dětské hnutí, kde děti pomáhají dětem. Bylo založeno v roce 1990 Češkou žijící v Norsku Bělou Jensen.

Ideou organizace je, že děti samotné pomáhají svým nemocným kamarádům „na vlastní nohy“. Pomocí obrázků, které děti namaluji a posléze se prodají.

Symbol organizace vymyslel podle předsedkyně sdružení Přátelé stonožky Kateřiny Vávrové 12-letý chlapec, protože právě stonožka má nejvíce nohou. Podle informací ZŠ Kladenská jsou v současné době do projektu zapojeny tisíce dětí a stovky učitelů v 2 000 českých školách, na Slovensku, v Norsku, Německu, Polsku, Rakousku, Itálii, Bosně, Kanadě, Argentině, USA.

Patronem hnutí se v roce 1990 stal i prezident Václav Havel. Ve spolupráci s Generálním štábem AČR a vojáky mírových sborů AČR pomáhá „stonožka“ ve válkou postižených oblastí rekostruovat školy, zařizovat učebny či nakupovat sanitky.

V roce 2006 rada Národního divadla udělila hnutí „Na vlastních nohou“ – Stonožka cenu „D“ v humanitární oblasti.

„Za dlouholetou humanitární činnost ve prospěch dětí v oblastech postižených válkami a přírodními katastrofami. Komise Národního divadla jednohlasně rozhodla o udělení této výroční ceny právě Stonožce. Protože se stonožkovými dětmi již několik let velmi úspěšně spolupracuje Armáda České republiky, neobešlo se udělení této ceny bez přítomnosti představitelů Ministerstva obrany,“ sdílelo na svých stránkách Ministerstvo obrany ČR.

Související témata

Související články

Přečtěte si také

Na útěku: Skrytá pohraniční krize
Na útěku: Skrytá pohraniční krize

Kromě skupin lidí, kteří nelegálně přecházejí do Spojených států, aby se vzdali americké pohraniční stráži, jsou tu také méně známí jedinci, kterým se říká „útěkáři“.

Britský statistický úřad přiznává, že očkovaní lidé, kteří zemřeli, byli klasifikováni jako neočkovaní
Britský statistický úřad přiznává, že očkovaní lidé, kteří zemřeli, byli klasifikováni jako neočkovaní

Objasnění zkreslených statistik týkajících se očkování proti covidu-19. Zjištění o nesprávném klasifikování zemřelých osob...

Bylinkář a jeho tip pro stárnutí bez bolesti
Bylinkář a jeho tip pro stárnutí bez bolesti

Bylinkář Matthew Wood se s námi podělil o jeho tip na jednu bylinu pro elegantní stárnutí svalové a kosterní soustavy.

Dejte mi fazole: Jak pěstovat, sklízet a sušit tyto skromné zahradní skvosty?
Dejte mi fazole: Jak pěstovat, sklízet a sušit tyto skromné zahradní skvosty?

Na zahrádce se dá vypěstovat velmi, velmi mnoho fazolí a ještě nedávno byly sušené fazole důležitou součástí života.

Zrušení zákazu výroby spalovacích motorů od 2035 jejich zánik neodvrátí. Je třeba revidovat emisní politiku
Zrušení zákazu výroby spalovacích motorů od 2035 jejich zánik neodvrátí. Je třeba revidovat emisní politiku

Evropské automobilky se tak dostávají podobně jako energetika unijních zemí do pasti zničujících emisních limitů, povolenek a pokut. Bez ohledu na preference zákazníků, které odsouvají pozici e-aut někam do průměrného 10% podílu prodeje, je sankcionování produkce spalovacích aut automobilkami pokutami zcela devastující.