Huawei v dalším odvětví poráží Apple. iPad už netáhne, proto Huawei obsadil první místo na čínském trhu s tablety

Huawei
Zdroj: Huawei

Pozoruhodným způsobem se společnosti Huawei opět podařilo překonat Apple na čínském trhu, tentokrát na trhu s tablety. Znovuzrození společnosti Huawei na trhu s chytrými telefony se nyní rozšířilo i na sektor tabletů, kde si v Číně vydobyla první místo.

Připomeňme, že společnost Huawei porazila Apple na prvním místě na trhu mobilních telefonů v Číně. Společnost Apple se nedostala ani na prvních 5 pozic a byla zařazena mezi „ostatní“. Nyní se čínské značce daří totéž na trhu s tablety. Kdysi dávno byl „králem“ trhu s tablety iPad a v té době tablety se systémem Android po mnoho let stagnovaly. Nyní se však situace na trhu s tablety změnila.

Oživení na trhu s tablety

Po období poklesu v roce 2023 vykazuje čínský trh s tablety v prvním čtvrtletí roku 2024 známky oživení. Zpráva IDC odhaluje, že dodávky na trh s tablety v Číně dosáhly 7,13 milionu kusů, což představuje meziroční nárůst o 6,6 %. Pozoruhodné je, že spotřebitelský trh zaznamenal výrazný 10,7% meziroční nárůst, zatímco komerční trh zaznamenal rovněž 6,3% nárůst.

Huawei
Zdroj: Huawei

Dominance společnosti Huawei na trhu

Dodávky tabletů Huawei v prvním čtvrtletí roku 2024 činily 2,59 milionu kusů, čímž si společnost zajistila první příčku v podílu na čínském trhu s tablety. Tento úspěch je významný, protože společnost Huawei předstihla společnost Apple o více než 10 %, což ukazuje na její silnou pozici v sektoru tabletů. Úspěch společnosti v oblasti chytrých telefonů se promítl do výrazného zvýšení jejího podílu na trhu s tablety, zejména v základních a středních cenových segmentech.

Zdroj: Huawei

Pozice a výzvy společnosti Apple

Společnost Apple, která zaujímá druhou pozici na trhu s tablety, si nadále udržuje náskok na trhu střední a vyšší třídy. Nedostatek nových produktů a silná konkurence čínských výrobců však vedly v prvním čtvrtletí k poklesu celkového podílu společnosti Apple na trhu. Dodávky společnosti Apple se zaměřily především na vyčištění zásob starších modelů, což poukazuje na problémy, kterým čelí na konkurenčním trhu.

Vzestup společnosti Xiaomi a její produktová strategie

Společnost Xiaomi, která se v podílu na trhu umístila na třetím místě, učinila s uvedením nového Padu 6S Pro významný pokrok. Toto vydání nejen zvýšilo dodávky, ale také diverzifikovalo produktové portfolio společnosti Xiaomi v cenovém segmentu střední třídy. Uvedení modelu Pad 6S Pro přispělo k růstu tržního podílu společnosti Xiaomi v cenové kategorii 400-600 USD a upevnilo její pozici na trhu s tablety.

Pozice společnosti Honor a dynamika trhu

Společnost Honor, která se umístila na čtvrtém místě v podílu na trhu, posílila svou produktovou strukturu v cenovém rozpětí 200-400 USD. Značka však čelí problémům na trhu střední a vyšší třídy kvůli relativně omezené nabídce produktů, což ovlivňuje její celkový podíl na trhu. Tlak na tržní podíl značky Honor podtrhuje konkurenční charakter trhu s tablety v Číně.

Změna dynamiky na čínském trhu s tablety

Zpráva IDC poukazuje na měnící se situaci na čínském trhu s tablety, kde se společnost Huawei stala lídrem v dodávkách tabletů. Konkurence mezi předními výrobci se zostřuje, dominance společnosti Huawei se rozšiřuje a společnost Apple čelí problémům při udržení svého podílu na trhu.

Klíčovými hráči na trhu jsou také společnosti Xiaomi, Honor a Lenovo, přičemž každá z nich používá odlišné strategie, aby zaujala různé cenové segmenty. Trh s tablety v Číně je svědkem změny dynamiky, přičemž úspěch společnosti Huawei signalizuje novou éru konkurence a inovací v tomto odvětví. Co si myslíte o nedávném úspěchu společnosti Huawei na čínském trhu s chytrými telefony a tablety? Je udržitelný? Napište nám své názory do komentářů níže.

Autor: Lukáš Drahozal

Zdroj: news.mydrivers.com, edition.cnn.com

Průměrné hodnocení 5 / 5. Počet hodnocení: 1

Zatím nehodnoceno.

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *