Jiří Korn slaví 75. narozeniny

17. květen 2024

Bez jakékoli nadsázky lze tvrdit, že jen málokterý zpěvák a herec se v povědomí lidí drží dlouhá léta na tak vysoké příčce jako Jiří Korn. Vždy se snažil odvést stoprocentní práci a nelitoval času ani námahy.

Skvělý šoumen se širokým hlasovým rozpětím – to je zpěvák Jiří Korn. Narodil se 17. května roku 1949 v Praze. Jeho hudební kariéra začala v šedesátých letech se skupinou Rebels, připomeňme jejich velký hit Šípková Růženka. V roce 1967 vyšla stejnojmenná deska a Rebels získali Cenu novinářů na 1. beatovém festivalu v Praze. Přestože skupina počátkem roku 1970 zanikla, ožila po třiceti letech právě zásluhou Jiřího Korna, který hraje na basovou kytaru a zpívá. Skupina Rebels nahrála comebackové album a schází se k občasným koncertům. Překvapením se po etapě s původní skupinou Rebels stalo angažmá Jiřího Korna v Divadle Semafor v doprovodné skupině Shut Up Františka Ringo Čecha, od rocku totiž přešel na kolovrátkový pop.

Kariéra Jiřího Korna pokračovala v sedmdesátých letech krátce v rámci skupiny Olympic. Už v roce 1971 se ale prosadil na 6. místo mezi zpěváky v anketě Zlatý slavík. Nejvýše byl v roce 1978 – druhý a bylo zjevné, že míří k velké sólové kariéře. Ještě než dal Olympiku k 1. 5. 1973 výpověď, stačil přispět do jeho repertoáru některými vlastními skladbami a jeho vokál vtiskl typickou nazální barvu nahrávkám písní Petra Jandy. V devadesátých letech došlo k proměně Kornovy kariéry. Jeho profesionální vášní zůstala hudebně taneční show.

Hraje kulečník a to na úrovni celostátního přeborníka, v posledních letech je členem vokálního kvarteta Čtyřtet a byl uveden do Síně slávy hudební ceny Anděl.

V roce 1988 mu vyšlo vynikající album s názvem Před odchodem vypni proud, je na něm i píseň od Ondřeje Soukupa a Jiřího Borovce Ještě tě mám plnou náruč.

autor: Jaroslav Kopejtko | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.