Muž z Karlových Varů připravil lidi o celkem 680 tisíc korun. Na internetu nabízel auta, nikdy je ale nedodal

Až pětileté vězení za podvod hrozí devětadvacetiletému muži z Karlových Varů. Muž podle policie inzeroval na bazarovém portálu na internetu vozidla a stroje, za které inkasoval peníze, vůbec je ale nedodal. Čtyřem potenciálním kupcům tím způsobil škodu 680 000 korun, sdělila v pátek mluvčí zlínské policie Monika Kozumplíková.

Karlovy Vary/Zlín Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Začátek protestů zemědělců v Kroměříži, budou pomalu jezdit mezi Kroměříží a Holešovem

Kriminalisté zjistili, že peníze, které zájemci za vozidla platili, vybírala z bankomatu tatáž žena (ilustrační foto) | Foto: Leona Nevařilová | Zdroj: Český rozhlas

„Muž nabídl k prodeji traktor, za který mu zájemce poslal v sedmi platbách celou kupní cenu – 250 000 korun, nicméně stroje se nedočkal. Oznámil proto podezření z podvodu na policii ve Zlíně. Stejným způsobem připravil o peníze další tři zájemce o koupi historického vozidla Škoda Felicia, za které mu zaplatili zálohy v rozmezí od 100 000 do 200 000 korun, nicméně vozidlo ani po urgencích neobdrželi,“ uvedla mluvčí.

25 milionů dolarů za 12 sekund. Dva bratři z USA spáchali rekordní online podvod

Číst článek

Trestní oznámení přijali policisté ve Zlíně, Kroměříži a Ústí nad Orlicí v červnu a prosinci loňského roku.

„Všechna trestní oznámení poté prověřovali kriminalisté ve Zlíně, protože jednotlivá trestní oznámení vykazovala stejné znaky,“ uvedla Kozumplíková.

Kriminalisté zjistili, že peníze, které zájemci za vozidla platili, vybírala z bankomatu tatáž žena.

„Dalším šetřením vyšlo najevo, že žena poskytla svůj účet k dispozici neznámému muži. Podle jeho instrukcí vybírala peníze, které si nechával za nabízené zboží posílat na její účet, a předávala mu je. Dalšími analýzami postupně policisté dospěli k osobě pachatele, kterého žena při rekognici neomylně poznala mezi dalšími muži,“ uvedla mluvčí.

Muž se ke svému jednání přiznal. „Za stejnou trestnou činnost byl v minulosti trestaný již sedmkrát. V současné době ho prověřují policisté na dalších místech ČR,“ uvedla mluvčí. Policisté podali návrh na podání obžaloby proti muži.

Další podvod 

Dalším podvodem se zabývali uherskohradišťští kriminalisté. Obvinili manželský pár, který podle policie připravil důchodkyni o více než půl milionu korun.

Šest Čechů, které policie zadržela v případu falešných bankéřů je ve vazbě. Hrozí jim až 13,5 roku vězení

Číst článek

„Šestačtyřicetiletý muž uzavřel začátkem roku 2019 se seniorkou smlouvu ke koupi pozemku její zahrady za 330 000 korun. Podle smlouvy měla být finanční hotovost předána majitelce v den jejího podpisu, ale tu z větší části do současné doby neuhradil. Muž také společně se svojí manželkou po předchozí vzájemné domluvě začátkem listopadu 2021 požádal o vyplácení důchodu seniorky složenkou bez jejího souhlasu. Její důchod si chodili pravidelně vybírat na pobočku pošty za přítomnosti seniorky. Většinu peněz si ponechal manželský pár pro svoji potřebu,“ uvedl mluvčí policie Radomír Šiška.

Manželé tak získali téměř 135 000 korun. „Získali od ní i přístupové údaje k jejímu internetovému bankovnictví, odkud společně odčerpali částku převyšující 160 000 korun. Nyní oběma obviněným hrozí za trestný čin podvod až pět let za mřížemi, nebo peněžitý trest,“ uvedl mluvčí.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme