Policejní honička na Liberecku. Muže nezastavily ani propíchnuté pneumatiky, skončil v cele

Policejní honička na Liberecku

Muž na Liberecku ujížděl před policisty

Velkou zarputilost prokázal řidič, kterého policisté pronásledovali na Liberecku. Ujížděl několik kilometrů a pokračoval dál, i když mu policisté propíchli pneumatiky zastavovacím pásem a narazili do něj zezadu při takzvaném PIT manévru. Když nakonec havaroval, vylézt ven z auta ho přiměla až namířená zbraň. Brzy se ukázalo, proč chtěl za každou cenu ujet.

„Měl zákaz řízení motorových vozidel a zároveň měl nastoupit do vězení,“ uvedla mluvčí liberecké policie Vladimíra Šrýtrová.

ČTĚTE TAKÉ: Český Ken skončil v krvi po zákroku policie, všemu přihlížel jeho malý syn. Zásah šetří GIBS

Na první pohled obyčejná Fabie měla z každé strany jinou registrační značku. Není divu, že si jí policisté všimli a pokusili se ji zastavit. „Řidič nereagoval na opakované výzvy a svou bezohlednou jízdou ohrožoval ostatní účastníky silničního provozu, mnohdy jel i příliš vysokou rychlostí,“ popsala incident mluvčí.

To už bylo v akci několik hlídek, jedna z nich nachystala past u kruhového objezdu v Hodkovicích nad Mohelkou. Před blížícím se autem rozbalili policisté na silnici zastavovací pás s hroty, které propíchly všechny pneumatiky. Přesto řidič s autem pokračoval v jízdě a před policisty kličkoval tak, aby ho nemohli předjet. Proto přišel na řadu další ze speciálních donucovacích prostředků – PIT manévr. Policejní auto vybavené ochranným rámem tedy narazilo do levého zadního rohu pronásledovaného vozu. Ani to ale nezabralo a auto pokračovalo ještě dalších zhruba sto metrů, než narazilo do dopravní značky a skončilo v příkopě.

„Řidič i jeho spolujezdkyně odmítali uposlechnout opakované výzvy policistů k vystoupení z vozidla. Policisté využili další oprávnění podle zákona, a to hrozbu namířenou střelnou zbraní. Poté muž i žena vozidlo opustili,“ vylíčila Šrýtrová.

Při nehodě utrpěl řidič Fabie lehké zranění, se kterým byl ošetřen v liberecké nemocnici. Test na alkohol byl u něj negativní, test na drogy ale odmítl podstoupit.

„V policejních evidencích policisté zjistili, že na muže byl vydán příkaz na dodání do výkonu trestu a že muž má Okresním soudem v Semilech vysloven zákaz řízení motorových vozidel pro všechny skupiny,“ upozornila mluvčí.

Zadrženého muže proto policisté nepřevezli do policejní cely, jak bývá zvykem, ale rovnou do vězení. Tam už si odpykává trest a čeká na to, jak se mu za opětovné usednutí za volant bez řidičáku ještě zvýší. Mohlo by to být až o dva roky.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Mladík ubodal kvůli absencím ve škole příbuzného. Soud ho poslal na sedm let do vězení

Tagy: