Jeden z nejlepších prequelů, co kdy vznikl. Kritici jsou z Furiosy: Ságy Šíleného Maxe nadšení

Film Furiosa: Sága Šíleného Maxe sleduje období několika desítek let před Šíleným Maxem: Zběsilou cestou. Je o dlouhé pouti za pomstou.

Tomáš ChlebekTomáš Chlebek

furiosa-anya-taylor-joy-3

Reprofoto: Warner Bros. Pictures/YouTube

Anya Taylor-Joy ve filmu Furiosa: Sága Šíleného Maxe

0Zobrazit komentáře

Furiosa: Sága Šíleného Maxe není tak úžasná jako Šílený Max: Zběsilá cesta. Nemá k tomu ale daleko, míní kritici. To a mnoho dalšího přináší nové vydání newsletteru Watch, kde shrnujeme nejzásadnější dění ve filmovém i televizním světě, upozorňujeme na zajímavé trailery a doporučujeme, co si pustit. Přihlásit se k jeho odběru můžete v boxu níže.

Načítám formulář...

Na filmovém festivalu v Cannes měl tento týden premiéru film Furiosa: Sága Šíleného Maxe, který se odehrává před Zběsilou cestou a sleduje osobní příběh Furiosy od jejího dětství v zelené matriarchální utopii přes únos brutálním vojevůdcem Dementem až po dospělost a snahu vrátit se domů. Ačkoliv podle upoutávek se k novince mnozí staví opatrně, první recenze hlásí jeden z nejlepších prequelů všech dob.

Pravděpodobně všechny zveřejněné komentáře Furiosu srovnávají se Zběsilou cestou. Jak by také nemohly, když se oba filmy nejen odehrávají ve stejném univerzu a sdílejí jednu z hlavních postav, ale jsou si i velice podobné svojí estetikou a pojetím. Snad všichni se shodují na tom, že letošní snímek ohromujících kvalit toho z roku 2015 nedosahuje. Podle řady kritiků k nim nicméně nemá daleko, což je velká chvála.

Například server IndieWire popisuje, jak se Furiosa, s vědomím neopakovatelnosti zběsilého vyprávění staršího snímku, vydává jinudy a prezentuje epický příběh o pomstě napříč dekádami. To ovšem neznamená, že výsledek není v základu ohromující akční jízda – pár scén svého předchůdce prý dokonce překonává. Jiné pochvalné recenze od časopisu Rolling Stone nebo deníku The New York Times zase vyzdvihují významovou stránku, přece jen je to příběh o tom, co se stane s lidmi po konci světa, kdy je opustila veškerá naděje a zbývá jen prostý boj o přežití.

Přímo negativní komentáře se zatím neobjevily, někteří ale píší, že Furiosa zkrátka neustále odkazuje na lepší film z minulosti. Podle kritika serveru The Hollywood Reporter novinka nemá dostatečně sofistikované vyprávění na to, aby přesvědčivě rozšířila svět Šíleného Maxe, a akci často chybí vizuální vytříbenost Zběsilé cesty. Podobně se vyjadřuje i recenze Variety, podle níž se režisér George Miller tentokrát snaží o více než akční spektákl, epizodické vyprávění a nedostateční zloduši mu ale podráží nohy. I méně nadšené či průměrné recenze nicméně chválí Anyu Taylor-Joy v titulní roli.

Agregátor recenzí Rotten Tomatoes v době publikace newsletteru hlásí 87 procent pozitivních názorů a průměrné hodnocení 8,4/10. Agregátor Metacritic pak ukazuje skóre 82, což označuje za všeobecné uznání. Furiosa: Sága Šíleného Maxe do českých kin vstoupí za týden 23. května.


Co ukazují trailery

Duna: Proroctví

Minisérie ze světa Duny se vydává do doby deset tisíc let před událostmi filmů. Sleduje vznik náboženské sekty Bene Gesserit, která později udává směr lidských dějin. Více zde.


Co hýbe světem filmu a televize

Marvel bude produkovat méně obsahu

Posledních několik filmů i seriálů z produkce Marvelu finančně nebo kriticky (nebo tak i tak) propadlo a studio už nějakou dobu aktivně řeší, co s tím. Odpověď? Menší nabídka má znamenat větší poptávku. Letos do kin míří jen jediná – zato vysoce očekávaná – marvelovka Deadpool & Wolverine a v následujících letech se má objem produkce ze čtyř filmů ročně snížit spíš na dva. Snad to bude znamenat také nárůst kvality. Více zde.


Co si pustit

Lady Bird

HBO Max  |  Drama  |  2017  |  90 min.  |  ČSFD

Screenshot

Reprofoto: A24/YouTube

Film Lady Bird

Než Greta Gerwig vtrhla do mainstreamu s Barbie, coby režisérka debutovala nezávislým dramatem o dospívající dívce, která odmítá své křestní jméno, neustále se hádá s matkou a je vůči svému okolí často vzdorná až agresivní. Také je to ale citlivá duše hledající lásku a smysl života. Lady Bird je nejspíš lepší feministický film než Barbie, ale hlavně je to výborný příběh o dospívání, plný humoru a soucitu v jedné z nejnáročnějších životních etap.

Pro přehled dalších trailerů, novinek z filmového světa a tipů, co si o víkendu pustit, se podívejte na kompletní vydání newsletteru Watch a přihlaste se k jeho odběru zde či v boxu v úvodu článku.