Hlavní obsah

Praktici se více zaměří na paliativní pacienty. Omezí tím zbytečné hospitalizace, věří resort

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Péče o nevyléčitelně nemocné pacienty v konečné fázi života má být všude stejně dostupná a kvalitní. Změnit je potřeba i přístup praktických lékařů, aby jim vhodnou péči indikovali včas. Do dvou let chce ministerstvo zdravotnictví ve spolupráci s odborníky představit strategii a doporučený postup, kterým se budou všichni lékaři muset řídit. Ročně bude specializovanou paliativní péči potřebovat 20 tisíc lidí.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Problémem je nedostatek indikovaných pacientů, nikoliv kapacity,“ uvedl šéf resortu zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09).

Ročně se podle něj očekává, že zemře 65 tisíc pacientů, kterým by vhodná paliativní péče na sklonku života zajistila kvalitní dožití. Netrávili by poslední chvíle v nemocnici, ale doma s blízkými, v ideálním případě.

„Systém zdravotní péče nepočítá v řadě případů s tím, že pacient umře,“ uvedl ministr. Dnes jsou paliativní pacienti nesprávně posílání na akutní lůžka do nemocnic, kde jsou často vyšetřováni, ačkoliv to není v některých případech potřeba.

Domácí hospic potřebují tisíce dětských pacientů

Domácí

„To, co chybí, je obecné medicínské povědomí a včasná indikace této péče,“ doplnil Válek.

Do roku 2025 by proto mělo resort spolu s Českou společností paliativní medicíny připravit strategii pro rozvoj a posílení dostupnosti paliativní péče. Součástí je i vznik doporučeného postupu, podle kterého praktici vytipují vhodné paliativní pacienty a budou vědět, jak komunikovat s nimi i s jejich blízkými.

„Naším cílem je, aby si 80 procent praktických lékařů tento postup osvojilo a využívalo ho v rámci péče,“ doplnila ředitelka odboru zdravotní péče resortu zdravotnictví Venuše Škampová.

Akutní paliativní lůžka chybí

Sjednocení postupů, nastavení kvality i sítě poskytovatelů péče si od projektu slibuje i předseda České společnosti paliativní medicíny Ondřej Kopecký.

O velkou část ze zmíněných 65 tisíc pacientů bude postaráno mimo nemocnice. Pomáhají odborníci, mobilní hospicové týmy, terénní pracovníci i sami pečující.

Přibližně třetina – asi 20 tisíc – vážně nemocných pacientů v terminální fázi života ale bude potřebovat specializovanou paliativní péči, uvedl Válek.

Forma, která nám tady zcela chybí, jsou lůžka akutní paliativní péče v nemocnicích
předseda České společnosti paliativní medicíny Ondřej Kopecký

Počty akutních paliativních lůžek by se ale měly zvýšit. „To, kde nám služby pokulhávají, typicky ve své kapacitě, jsou ambulance paliativní medicíny. Forma, která nám tady zcela chybí, jsou lůžka akutní paliativní péče v nemocnicích,“ zdůraznil Kopecký.

Nejvyšší kontrolní úřad loni navíc uvedl, že ministerstvo v letech 2017 až 2021 selhalo při navyšování kapacit hospicových lůžek, byť se podařilo zvýšit dostupnost a kvalitu paliativní i hospicové péče. Vzniknout mělo čtyřicet lůžek, ovšem v době, kdy vypukla pandemie covidu.

Kopecký zdůraznil, že není potřeba, aby byli specialisté všude, ale péče byla doporučena a zajištěna pacientovi na míru, odpovídala jeho potřebám. S tím mají doporučené postupy lékařům pomoci.

Válek uvedl, že zařízení, která poskytují paliativní péči je dost, je ale potřeba změnit uvažování o této péči ze strany lidí i lékařů. Resort letos navýšil paliativním zařízením i úhrady za péči, aby je motivoval.

Ročně zemře v Česku zhruba 100 až 120 tisíc obyvatel.

Konec dlouhého čekání. Nevyléčitelně nemocní dostanou příspěvek na péči automaticky

Domácí

Výběr článků

Načítám