Fiala popřel, že by vládní strany šířily nenávist. To prý dělá někdo jiný

17.05.2024 19:25 | Monitoring

Vládní demokratické strany republiku nerozdělují, premiér koná konstruktivně, chce vést dialog, ale populistické a extrémistické strany mu to neumožňují. On si podá ruku i s tím, kdo mu nadává. Alespoň tak zhodnotil Petr Fiala své počínání v čele vlády. A to ve stínu atentátu na slovenského premiéra Roberta Fica.

Fiala popřel, že by vládní strany šířily nenávist. To prý dělá někdo jiný
Foto: CNN Prima NEWS
Popisek: Premiér Petr Fiala na CNN Prima News o atentátu na Roberta Fica

Ve středu proběhl atentát na slovenského premiéra Roberta Fica. Seznam Zprávy na to konto pozvaly českého premiéra, aby se k věci vyjádřil. A Petr Fiala zkonstatoval, že on a jeho vláda rozhodně nerozdělují společnost.

Premiér sdělil, že na stav společnosti ve stínu atentátu na Roberta Fica hledí s obavami. „Ale já se s velkými obavami dívám, co se děje v naší zemi,“ přiznal premiér. A hned dodal, kdo za vážný stav ve společnosti může. „Nejsou to demokratické politické strany (které tvoří dneska vládu), které šíří nenávist, útočí na rodinné příslušníky, každý den zpochybňují osobně členy vlády a další politiky. To je někdo jiný, a ten se musí chytit za nos,“ ukázal Fiala na viníka zvyšujícího se napětí ve společnosti.

Přitom premiér Fiala je dle svých slov vždy svolný k dialogu, k jednání. „Já jsem vždycky připraven k dialogu, já dokonce vedu dialog i s těmi, kteří mi nadávají, vedu dialog s těmi, kteří odcházejí z jednání. Snažím se jednat, protože to považuji za správné,“ rozhorlil se premiér Fiala.

Anketa

Jsou za pokus o atentát na Roberta Fica zodpovědní činitelé liberální opozice, médií a neziskových organizací?

96%
2%
hlasovalo: 26877 lidí
Ale ne každý Fialově vládě, dle jeho slov, dovolí svým chováním a jednáním dostát svých zásad. Ukázal to na příkladu televizní diskuse. „Abyste se mnou mohl vést rozhovor, tak já musím přijít do studia. Aby ten rozhovor měl smysl, tak já vám musím odpovídat na otázky, musím respektovat nějaký rámec a pravidla hry, jinak to prostě nebude fungovat a vy se můžete postavit na hlavu a budete tu sám a nepovede se to. A stejně tak je to v politice,“ vysvětloval premiér, jak vidí praxi z nejvyšší politiky.

Premiér Fiala vysvětlil, jak to má s ostatními těžké, když s ním nekomunikují tak, jak on potřebuje. „Já můžu tisíckrát vyzvat chovejme se slušně, můžu si tisíckrát podat ruku a snažit se domluvit, ale když ten soupeř nebo ten druhý nechce, tak to prostě úspěšné nebude,“ zkonstatoval Fiala vzdor třicetileté minulosti, kdy to šlo.

A ukázal, že časy se mění. Že teď už nevedeme boj o levici či pravici, teď už podle premiéra Fialy vedeme boj o definici české demokracie. „Proto říkám, že vedeme souboj, ne mezi levicí a pravicí, ne o to, jestli bude stát trochu menší nebo větší, vedeme souboj o charakter státu, a to je vážný souboj. Je o tom, jak bude vypadat naše demokracie a jaká bude její kvalita. A to jsou vážné věci,“ zakončil melodramaticky premiér Fiala svůj apel na politické soupeře.

První místopředseda ANO Karel Havlíček smutně zkonstatoval, že Petr Fiala nevyslyšel výzvu ANO na zklidnění situace a dál nálepkuje opozici. „Mrzí mě, že premiér Fiala s ohledem na události na Slovensku nevyslyšel naši výzvu k uklidnění situace a k ukončení rozdělování společnosti. Místo toho jsme opět svědky z jeho strany dalšího nálepkování a šíření blbé nálady,“ napsal v reakci Karel Havlíček na sociální platformě X.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Marian Kučera

odškodnění

Pane poslanče, dobrý den, co si myslíte o tom, za jakých podmínek chce Praha poskytnout pozůstalým po obětech střelby na FF finanční pomoc? Já si troufnu říci, že je to až nehumánní, a že je celý ten dotazník je jen zástěrkou, jak nepomoci. Zajímalo by mě taky, zda nějaké odškodnění vyplatil stát? M...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nový „mesiáš“ proti Orbánovi. Rozvedený s ministryní, s kufříkem nahrávek

15:44 Nový „mesiáš“ proti Orbánovi. Rozvedený s ministryní, s kufříkem nahrávek

Péter Magyar, dříve věrný příznivec maďarského premiéra Viktora Orbána, se stal hlavní postavou opoz…