Přejít k hlavnímu obsahu
Testy a žebříčky

Test: Infinix Note 40 Pro – řada funkcí z nejvyšší třídy za necelých 7 000 Kč

Michal Bareš 19.05.2024

Infinix přinesl do cenové třídy pod 7 000 Kč další telefon, který rozhodně stojí za pozornost. Nižší střední třída opět přebírá některé prvky výbavy luxusních smartphonů.

Kapitoly článku

Note 40 Pro má perfektní displej, neuvěřitelně bohatou výbavu, povedený fotoaparát s optickou stabilizací a výkon, který stačí na veškeré každodenní úkoly. K tomu má i bezdrátové (dokonce i reverzní) nabíjení, vynikající zvuk a zvýšenou odolnost vůči vodě a prachu.

Tělo telefonu doznalo podle nás řadu vylepšení, je tenčí, menší a lehčí a přesto má displej s větší úhlopříčkou. Testovaný model nás navíc potěšil příjemnými koženkovými zády, díky kterým drží v ruce pevně, neklouže a nezůstávají na něm otisky prstů.

Infinix Note 40 Pro
Telefon Infinix Note 40 Pro
Zdroj: Michal Bareš, Chip
Infinix Note 40 Pro
Zahnutý displej telefonu Infinix Note 40 Pro
Zdroj: Michal Bareš, Chip

Jen mírný pokrok ve výkonu

Na druhou stranu musíme přiznat, že z hardwarového hlediska je Note 40 Pro hodně podobný loňskému modelu Note 30 Pro. Má jen lehce inovovaný SoC Mediatek Helio G99 Ultimate se stejným počtem jader a stejnou frekvencí a stejná je i grafika Mali G-57 MC2. V kombinaci s vyšší kapacitou RAM, která má nyní 12 GB je ale v testu PCMark celkový aplikační výkon Note 40 Pro o něco vyšší. Oproti 10 192 bodů loňského modelu dosahuje letošní Note 40 Pro celkového výsledku 12 731 bodů.  

Z hlediska testu čistého výkonu SoC jsou ale výsledky benchmarků prakticky stejné. V testu GeekBench dosahuje Note 40 Pro celkem 2 026 bodů oproti 1 978 bodům Notu 30 Pro. V 3DMarku Wild Life je výsledek 1 366 bodů a 8,01 fps oproti loňským 1 262 bodům a 7,6 fps. To jsou jen drobné rozdíly, které znamenají, že telefon sice zvládne i středně náročné herní tituly, ale na špičkové hry v plných detailech nestačí.

Důležitou inovací vůči loňskému modelu je konečně prodloužení softwarové podpory na další dvě verze Androidu a tři roky bezpečnostních záplat.

Infinix Note 40 Pro
Hlavní fotografický snímač telefonu Infinix Note 40 Pro má optickou stabilizaci
Zdroj: Michal Bareš, Chip
Infinix Note 40 Pro
LED dioda vedle objektivů telefonu Infinix Note 40 Pro
Zdroj: Michal Bareš, Chip

Prakticky jen jeden, ale celkem kvalitní 108 Mpx snímač s optickou stabilizací

Sestava fotoaparátů má stejné rozlišení jako u minulého modelu, hlavním rozdílem je ale optická stabilizace hlavního snímače. Ten má rozlišení 108 Mpx a produkuje opravdu pěkné fotografie, které naprosté většině uživatelů budou bohatě stačit. Za denního světla k jejich provedení nemáme výhrady, fotky jsou dostatečně prokreslené a nepřehánějí to s nereálnou sytostí barev.

Detaily jsou dobře rozpoznatelné, za opravdu dobrého světla lze přepnout na 108Mpx nativní rozlišení (v defaultu skládá fotoaparát devět pixelů do jednoho) a snímky mají 12 Mpx. Za horšího světla je pro focení na 108 Mpx potřeba stativ. Fotit na takto vysoké rozlišení ale doporučujeme pouze pokud to opravdu potřebujete, daní je totiž velikost takovýchto fotografií, která dosahuje 12 až 20 MB.

Hlavní snímač s optickou stabilizací pracuje velmi dobře i za horších světelných podmínek, ať už v interiéru, nebo na večerních procházkách. S pomocí pouličního osvětlení jsou výborné i noční snímky. V naprosté tmě bez většího osvětlení ale narážíme na značný šum a celkově slité detaily. V základním 12Mpx nastavení je k dispozici trojnásobné zvětšení, které je ale pouze digitálním výřezem z velkého snímače. Celkově lze fotit až s 10násobným přiblížením, ale to je vhodné pouze pro informativní účely.

Noční fotografie z telefonu Infinix Note 40 Pro
Noční fotografie z telefonu Infinix Note 40 Pro
Zdroj: Michal Bareš, Chip
Noční fotografie z telefonu Infinix Note 40 Pro
Noční fotografie z telefonu Infinix Note 40 Pro
Zdroj: Michal Bareš, Chip

Mohlo by vás zajímat

Vedle hlavního 108MPx snímače s optickou stabilizací jsou vzadu ještě dva snímače, 2Mpx makro a (pravděpodobně) 2Mpx snímač hloubky ostrosti. Kdyby na telefonu byl jen ten hlavní snímač, úplně by to stačilo. Absence ultraširokoúhlého fotoaparátu nám také nevadí, většinou stejně nebývá v této cenové třídě moc kvalitní. Přední selfie kamera má zajímavé 32Mpx rozlišení, automatické ostření a je dostatečně detailní. Filmové fanoušky musí uspokojit maximální rozlišení videa 2 560 x 1 440 bodů při 30 Hz nebo Full HD rozlišení s 60 snímky za sekundu, to se týká jak hlavní, tak selfie kamery.

Zahnutý OLED displej s parádním obrazem a ochranou

K nejlepším stránkám telefonu Infinix Note 40 Pro patří 6,78” OLED displej s rozlišením 2 436 x 1 080 bodů, 120Hz maximální obnovovací frekvencí a zaoblenými hranami. Vypadá jako panely telefonů nejvyšší třídy a s čitelností jsme neměli problém ani na přímém slunci. Povrch displeje kryje pátá generace ochranného skla Gorilla Glass, která je dvakrát odolnější proti poškrábání a má přežít pád z výšky až 1,2 metru na drsný a tvrdý povrch.

Vynikající displej má samozřejmě i bohaté možnosti nastavení barevné teploty obrazu, nočního režimu bez modrého světla, pozadí telefonu lze přepnout na tmavý režim a nechybí ani možnost aktivace Always on displeje.

Oproti loňskému modelu Note 30 Pro úhlopříčka drobně narostla, přesto rozměry telefonu se prakticky nezměnily a hmotnost dokonce klesla o 16 gramů.

Infinix Note 40 Pro
Infinix Note 40 Pro s OLED displejem nabízí bohaté možnosti přizpůsobení obrazu i reverzní bezdrátové napájení
Zdroj: Rozhraní Androidu 14 na telefonu Infinix Note 40 Pro
Infinix Note 40 Pro
Infinix Note 40 Pro s OLED displejem nabízí bohaté možnosti přizpůsobení obrazu i reverzní bezdrátové napájení
Zdroj: Rozhraní Androidu 14 na telefonu Infinix Note 40 Pro

Rychlé i bezdrátové napájení

Infinix Note 40 Pro má bleskově rychlé nabíjení a na svou cenovou kategorii nevídané možnosti dobíjení, včetně bezdrátového, a to dokonce i reverzního bezdrátového. Navíc je vše potřebné součástí balení, od 70W napájecího adaptéru až po přibalenou bezdrátovou nabíjecí stanici. Nebíjení telefonu dokonce řídí vlastní specializovaný čip Cheetah X1.

Interní 5 000mAh baterie se pomocí dodávaného 70W adaptéru nabije z nuly na 20 procent už za tři minuty, 25 % je plných za osm minut, 50 % za 19 minut a za 30 minut se telefon doplní na 71 %. Kompletní nabití telefonu zabralo v naší laboratoři 49 minut.

Rychlým dobíjením to ale nekončí. Telefon lze totiž dobíjet i bezdrátově a Infinix k němu jako dárek přidává 15W magnetickou bezdrátovou dobíječku, na kterou lze telefon položit a on se přes noc nabije.

Ještě efektnější je ale použít ve formě bezdrátové dobíječky samotný Infinix Note 40 Pro. V menu vyhledáte položku Zpětné bezdrátové dobíjení, zapnete ji, telefon otočíte displejem dolu a na doprostřed jeho zad přiložíte jiný telefon nebo například krabičku bezdrátových TWS sluchátek, dobíjené zařízení samozřejmě musí podporovat bezdrátové dobíjení. Za chvilku na se rozsvítí indikátor dobíjení. Pokud s sebou nosíte krátký USB-C/C kabel, můžete zpětně dobíjet i drobnou elektroniku bez podpory bezdrátového nabíjení. Toto jsou funkce známé z vyšší střední a nejvyšší třídy, Infinix Note 40 Pro je přináší do cenové hranice pod 7 000 Kč.

Infinix Note 40 Pro
Telefon Infinix Note 40 Pro podporuje reverzní bezdrátové nabíjení drobné elektroniky
Zdroj: Michal Bareš, Chip
Infinix Note 40 Pro
Infinix přidává k telefonu Infinix Note 40 Pro i bezdrátovou 15W nabíječku
Zdroj: Michal Bareš, Chip

Design, provedení, výbava

O zaobleném OLED displeji s vysokou svítivostí až 1 200 cd/m2 a jemným rozlišením jsme již mluvili, podívejme se ale zbytek těla. My jsme měli možnost vyzkoušet krásnou zelenou verzi se zády pokrytými umělou kůží. Nejenže telefonu sluší, ale dobře se díky ní drží v ruce a nezůstávají na ní otisky prstů. Kombinace zelených zad se zlatým pozadím fotografického bloku a boky působí elegantně a téměř luxusním dojmem, rozhodně ne jako pouťové pozlátko.

Tělo je překvapivě tenké (osm milimetrů v pase, 11 mm v místě fotoaparátů) a díky zaoblenému displeji a hmotnosti 189 gramů se výborně drží v ruce. Na spodní straně je USB-C konektor s pomalým přenosem dat (USB 2.0) a zásauvka na dvě nanoSIM karty. MicroSD do telefonu instalovat nejde, což předchozí model umožňoval. Stejně jako u něj podporují obě SIM karty pouze LTE, přes 5G sítě data přenášet nelze. Potěšila nás deklarovaná ochrana proti vodě a prachu na úrovni IP54, což sice neznamená, že lze s telefonem spadnout do bazénu, ale i intenzivní průtrž mračen přežije.

Vynikající je zvuková výbava v podobě dvou reproduktorů s logem JBL. Hlasitost telefonu je úctyhodná, většinou jsme nepřekračovali poloviční úroveň, ale i při vysoké hlasitosti byl zvuk čistý a bes distorzí.

Infinix Note 40 Pro
Záda telefonu Infinix Note 40 Pro jsou potažena umělou kůží
Zdroj: Michal Bareš, Chip
Infinix Note 40 Pro
Do slotu na dvě nanoSIM karty (pouze LTE, 5G telefon nepodporuje) se tentokrát nevešla microSD karta
Zdroj: Michal Bareš, Chip

Závěr

Infinix Note 40 Pro není jen balení plné bohaté výbavy, je to krásný a schopný telefon s parádním displejem, rychlým dobíjením, velmi slušným fotoaparátem a příjemným designem, hlavně v zelené verzi s koženkovými zády. Na druhou stranu jeho předchůdce se vyprodává za zajímavou (téměř poloviční) cenu a svému nástupci se téměř ve všem vyrovná.

Technická data

Infinix Note 40 Pro


Displej (typ/úhlopříčka / rozlišení) 6,78” / 2 436 × 1 080 / OLED / 120 Hz

CPU / GPU / RAM Mediatek Helio G99 Ultimate (8x 500-2 200 MHz ) / Mali G-57 MC2 / 12 GB

Výbava 2x nanoSIM (LTE/LTE), Wi-Fi 6, USB-C 2.0, BT 5.3, NFC, 108+2+2/32 Mpx, 5 000 mAh, snímač otisků prstů, bezdrátové dobíjení, reverzní dobíjení, IP54

Uživatelská paměť (int. / ext. / USB OTG) 256 GB (227,2 GB) / ne / ano

Výdrž na baterii (PCMark) 11:35 h:m

PCMark 3.0 12 731 bodů

3DMark (WL) / Geekbench 1 336 (8,01 fps) / 2 026 bodů

Operační systém Android 14

Rozměry a hmotnost 164 x 75 x 8-10,1 mm, 189 g

Cena 6 899 Kč


Máte k článku připomínku? Napište nám

Sdílet článek

Mohlo by se vám líbit








Všechny nejnovější zprávy

doporučujeme


články odjinud