Rusko nyní nemá v plánu dobýt Charkov, řekl Putin

Přidat na Seznam.cz

Ruská armáda v současnosti neplánuje dobýt Charkov, řekl Vladimir Putin na tiskové konferenci po své návštěvě Číny.

 „Pokud jde o Charkov, dnes žádné takové plány neexistují,“ uvedl Putin.

Hlava ruského státu zdůraznila, že vojáci postupují vpřed a každý den postupují přesně podle plánu, píše ruská agentura Ria Novosti. Odpovědnost za dění v charkovském směru připsal ukrajinským ozbrojeným silám – Rusko bylo nuceno vytvořit sanitární bezpečnostní zónu kvůli ostřelování obytných čtvrtí v Belgorodu. „Střílejí přímo na centrum města, na obytné čtvrti. A já jsem veřejně řekl, že pokud to bude pokračovat, budeme nuceni vytvořit bezpečnostní zónu – sanitární zónu,“ řekl Putin.

10. května vyšlo najevo, že ruské okupační síly  v Charkovské oblasti zesílily a probíhaly zde boje. Prezident Zelenskyj potvrdil, že ruské jednotky zahájily novou vlnu útočných akcí ve směru na Charkov, píše deník Ukrajinska Pravda. Rusové dobyli až 10 vesnic  v Charkovské oblasti. Takzvaná „šedá zóna“ v Charkovské oblasti se nerozšiřuje ukrajinské Ozbrojené síly nedovolují Rusům postoupit hlouběji do regionu.

Britská obranná rozvědka se domnívá, že je nepravděpodobné , že by Rusko vybudovalo dostatečnou bojovou sílu k dobytí Charkova, aniž by do regionu vyslalo další síly. 

Zdroj: Ria Novosti, Ukrajinska Pravda