Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Politická Pointa N: Emoce jako nástroj. Na brzdu je ale potřeba šlápnout včas

Předsedové hnutí ANO a SPD. Foto: ČTK
Předsedové hnutí ANO a SPD. Foto: ČTK

Tragické události na Slovensku vedly část tamních politiků k obviňování svých konkurentů a v neposlední řadě také médií. Čeští politici by si od kolegů ze Slovenska, kde je veřejnost dlouhodobě silně rozdělená, měli vzít ponaučení a nezkoušet měnit strach na procenta. Svádět k tomu mohou i blížící se evropské volby.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

Emoce jako politický nástroj

„Emoce jsou čím dál tím častěji využívány v politice a důsledkem toho je afektivní polarizace,“ řekla vloni Českému rozhlasu politoložka Petra Guasti. Nutno dodat, že s emocemi a především strachem pracovali politici do určité míry vždy. Problém nastává ve chvíli, kdy se jim to vymkne z rukou a kdy nad tím začnou ztrácet kontrolu.

Důsledky takového jednání byly už roky vidět na Slovensku, kde urážky a vzájemné útoky politiků zdomácněly na ulicích i v parlamentu. Poté co slovenského premiéra Roberta Fica ve středu několikrát postřelil jednasedmdesátiletý muž, se hněv části slovenských politiků obrátil vůči některým médiím a opozici. A někteří čeští politici nyní chování slovenských kolegů kopírují.

Podobné modely chování přebírají vedle radikálnější části opozice, jako jsou komunisté či třeba PRO Jindřicha Rajchla, například i šéf SPD Tomio Okamura a vešel by se do nich zřejmě také lídr ANO Andrej Babiš. Především komunistka Kateřina Konečná, Okamura či Rajchl sice vyzývají ke zklidnění situace, jedním dechem ale svým fanouškům na sociálních sítích současně ukazují domnělé „nepřátele“.

„Nechci s vámi mít nic společného, aby se mi nestalo to samé,“ přirovnal se k oběti atentátu v SMS Okamura, když reagoval na otázky Deníku N. A doplnil to větou o vraždících médiích.

SPD patrně pozapomněla na svého příznivce,

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Názor

Pointa N

Česko, Komentáře

V tomto okamžiku nejčtenější