Nadávky a výhrůžky kvůli holubům v Brně. Radnice jimi chce krmit dravce, aktivisté se bouří

Spor o holuby v Brně

Spor o holuby v Brně

Téměř každé město u nás řeší problém s přemnoženými holuby. V brněnských Židenicích ale situace přerostla ve slovní napadání a výhrůžky. Konflikt rozpoutalo rozhodnutí městské části ptáky odchytit a odvézt mezi dravce do Moravského krasu. To pobouřilo aktivisty, kteří za holuby bojují.

Na holubech v Židenicích podobně jako jinde vadí místním především jejich nebezpečný trus. Parkovat pod stromem nebo lampou je zde rizikové a majitelé domů také nejsou rádi.

ČTĚTE TAKÉ: Nebezpečná bakterie z vody se šíří Českem, zabíjí častěji. Jak poznáte příznaky legionelózy?

„S holuby by se něco dělat mělo. Jenže ochránci zvířat zase začnou křičet: ‚To jsou zvířátka, oni za nic nemůžou‘. Tak ať si je vezmou na zahradu, ať jim pos**ou barák,“ uvedl pro CNN Prima NEWS jeden z místních.

Kvůli stížnostem v pondělí odstartoval odchyt holubů. Plánovaná akce, při které chce místostarostka přemnožené ptáky převézt do Moravského krasu a nakrmit jimi ohrožené dravce, ale na sociálních sítích strhla lavinu urážek a výhrůžek.

„Vy jste tak odporná bezduchá bytost. Doufám, že se vám tohle jednou vrátí,“ napsal jeden z komentujících. „Doufám, že ty ku**o a celá tvoje rodina dostanete rakovinu a pochcípáte, nikomu ku**a jako ty chybět nebudeš,“ dodal další.

„Ti lidi, kteří tam píšou, vlastně vůbec nejsou ze Židenic. To je nějaký znak toho, jak zdevastovaná je naše společnost,“ reagovala na nadávky místostarostka Městské části Brno-Židenice Jana Šťastná (Petr Kunc – Hlas pro Židenice).

Podle ochránců existují ale i jiné způsoby, jak se holubů zbavit. „Tyhle metody odchytů, odstřelů, plynování nebo třeba zkrmování dravci nejsou požadované. Lidé chtějí vidět etické způsoby regulace, a těmi jsou holubníky,“ poznamenala Michaela Klimšová z iniciativy Městské holubníky.

V těch holubi hnízdí a provozovatelé jim vajíčka vyměňují za atrapy. Na provoz holubníku ale prý Židenice nemají peníze.

„Vyhodnotili jsme, že je to příliš drahé. Ve finále jde o nějaký milion ročně,“ vysvětlila Šťastná.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Žena z Jablonce měla týrat kočky, žily mezi výkaly. Sama si prošla peklem, říká její známá

Tagy:
dravci etika odchyt Zprávy z regionů Brno Jihomoravský kraj Židenice Jana Šťastná holuby holubníky Michaela Klimšová