Na WhatsAppu se šíří nový podvod, za pár sekund může zmizet z účtu i 50 000 Kč

Na WhatsAppu se šíří nový podvod, kvůli kterému lidem z účtů mizí peníze. Stačí přitom obdržet jedinou zprávu a naletět na ni. Škoda činí desítky tisíc korun.

nový podvod i Zdroj fotografie: cjwarbi / Creative Commons / CC BY-SA
                   

WhatsAppem se šíří nový podvod, který z důvěřivých obětí láká velké obnosy peněz. Nedávno o něm informovala britská média poté, co se na policii nahlásily tisíce podvedených. Kyberzločinci tentokrát cílí na starší lidi a vydávají se za jejich potomky v nesnázích. Spoléhají na to, že lidé neodmítnou finanční pomoc svým dětem. Několik obětí tak během jediného okamžiku přišlo až o 50 tisíc korun.

Nový podvod na WhatsAppu

Úspěšnost tohoto podvodu tkví v dobré informovanosti o vybrané oběti. Podvodníci si své oběti vybírají z řad seniorů a vydávají se za jejich děti nebo vnuky. V jednom případě dotyčnému napíší na WhatsApp z neznámého čísla a žádají finanční pomoc v nouzi. Neznámé číslo odůvodňují ztrátou telefonu, tudíž údajně píší buď z vypůjčeného telefonu od přítele nebo z úplně nového čísla.

Existují však i případy, kdy podvodníci pro nový podvod předem ukradli WhatsApp účet potomka dotyčné oběti. Podvodníci pak jménem ukradené identity žádají o peníze na zaplacení dluhu. Důvěřiví lidé peníze samozřejmě pošlou a svůj omyl si uvědomí teprve ve chvíli, kdy s nimi domnělý potomek přestane komunikovat.

starší žena u PC s platební kartou
iZdroj fotografie: www.Pixel.la Free Nenad Stojkovic / Creative Commons / CC BY-SA
Podvodníci žádají peníze po seniorech.

Hlášeny jsou tisíce případů

Britský mediální plátek The Sun zveřejnil, že během půl roku postihl nový podvod tisíce případů. Důvěřiví rodiče tak dohromady přišli o 1,5 milionu liber, které v dobré víře poslali svým domnělým potomkům. V přepočtu tak celková škoda dosahuje závratných 44 milionů korun, přičemž finanční ztráta na jednotlivce se pohybuje okolo 50 tisíc korun. Britská policie důrazně apelovala na občany, aby si na podobné pokusy dali dobrý pozor.

Blokace nahlášených případů

Obezřetnost je v takových případech rozhodně na místě. Nikdy byste nikomu neměli posílat větší obnosy peněz jen na základě jedné zprávy na WhatsAppu. Podobné požadavky byste si vždycky měli telefonicky ověřit u dané osoby, i když se jedná o blízkého rodinného příslušníka. Nikdy si nemůžete být jistí, že o peníze skutečně žádá váš blízký a vždy existuje šance, že se za něj vydává nějaký podvodník.

Whatsapp

Ode dneška je konec: Na těchto telefonech WhatsApp už nezapnete, možná se to týká i vás

Podvodné zprávy byste následně měli v aplikaci nahlásit jako podvod, aby mohla společnost Meta daný kontakt důkladně prověřit. Jen tak lze zajistit, aby se nový podvod nešířil k dalším důvěřivým uživatelům WhatsAppu.

Diskuze Vstoupit do diskuze
63 lidí právě čte
Autor článku

Veronika Helmová

Zobrazit další články