Českem se valí nová vlna falešných SMS zpráv. Nachází se v nich falešný odkaz, který vyluxuje bankovní konto

V Česku se šíří nová vlna podvodných SMS zpráv. Nachází se v nich falešný odkaz, který vás po jednom kliknutí okrade o velké peníze. Na tohle si dejte dobrý pozor.

falešný odkaz i Zdroj fotografie: Tobias M. Eckrich / Creative Commons / CC BY-SA
                   

Češi čelí novému kybernetickému útoku. Opět se jedná o oblíbený trik, kdy se kyberzločinci vydávají za velké dopravní společnosti. Využívají nepozornosti uživatelů a přes falešný odkaz se z nich snaží vylákat údaje k platebním kartám. Jedno kliknutí tak může znamenat ztrátu veškerých úspor z bankovního účtu.

Falešný odkaz pro vyplnění chybějících údajů

Podvodná SMS zpráva se na první pohled tváří naprosto neškodně. Známá dopravní společnost v ní vyzývá své uživatele, aby aktualizovali své doručovací údaje, jinak jim nemohou doručit očekávaný balíček. Ve skutečnosti se ale jedná o promyšlený podvod, který spoléhá na nepozornost jednotlivých uživatelů.

Odkaz vede na falešnou platební bránu, do které uživatelé v dobré víře vyplní požadované údaje. Následně pomocí autorizačního kódu z obdržené SMS zprávy potvrdí odeslání údajů dopravní společnosti. Tím však jen souhlasí s nechtěnou finanční transakcí. Od té chvíle mají podvodníci neomezený přístup k bankovnímu kontu oběti, které během chvilky doslova vyluxují.

české pošty
iZdroj fotografie: Eliška Jindříšková / Creative Commons / CC BY-SA
Pozor na falešný odkaz ve zprávach od dopravních společností.

Nebezpečné sváteční období

Největší úspěšnost má tento druh podvodu především v období svátků nebo velkých sportovních utkání, kdy je větší pravděpodobnost, že zvolená oběť skutečně očekává nějaký balíček. Především v období Vánoc podvodníci spoléhají na celkovou hektičnost, která tyto svátky běžně provází.

Většina lidí v dnešní době objednává vánoční dárky přes internet a v množství různých objednávek se mohou lehce ztratit. Lidé tak mnohem snáze zamění legitimní informační zprávu od dopravní společnosti za falešnou a v dobré víře kliknou na falešný odkaz, který je může připravit o spoustu peněz. Podle společnosti Creative Dock roste počet kybernetických útoků ve svátečních obdobích až o desítky procent, jak ve svém článku uvádí iRozhlas.cz.

Zachrání vás vlastní obezřetnost

V případě těchto kybernetických útoků se můžete ochránit pouze vlastní obezřetností. Podvodné zprávy jsou schválně psané tak, aby ve svých obětech vzbudily pocit naléhavosti a donutily je jednat rychle, ve stresu a pod tlakem. Díky tomu si většina obětí nevšimne varovných znaků, které by naznačily, že se jedná o podvod.

Naléhavé: V Česku se šíří další SMS zprávy, které vás okradou o desítky tisíc korun. Takhle vypadají, dejte si pozor

Už samotná urgence by v každém měla vzbudit obezřetnost. Další vykřičník by měla představovat kostrbatá čeština, která podobné zprávy často provází a v neposlední řadě se jedná o samotný falešný odkaz, který svým tvarem neodpovídá oficiálním stránkám dopravních společností.

Diskuze Vstoupit do diskuze
71 lidí právě čte
Autor článku

Veronika Helmová

Zobrazit další články