Měsíc do startu fotbalového Eura. Největší hvězdy českého výběru čeká nejistá budoucnost

Přesně za měsíc nastoupí čeští fotbalisté k první bitvě na Euru 2024. Dvě opory výběru Ivana Haška však mají v závěru sezony místo klidu starosti o budoucí angažmá.

i Zdroj fotografie: West Ham United
                   

Od fotbalistů West Hamu United, za který hrají Tomáš Souček a Vladimír Coufal, odejde kouč David Moyes. Tedy muž, u něhož se čeští reprezentanti těšili velké oblibě. Skotskému trenérovi vyprší tříletá smlouva a novou po dohodě s vedením nepodepíše.Odvedl tady neuvěřitelnou práci. Poprvé v historii klubu jsme třikrát za sebou v evropských pohárech,“ prohlásil kapitán národního týmu na adresu Moyese.

Moyes české hráče chválil

Někdejší manažer Manchesteru United si spolupráci s českými hráči velmi pochvaloval a dával jim na hřišti hodně prostoru. A oni mu to vraceli svými výkony. „Jsem za ně moc rád, jsou to skvělí hráči. Poslední dva, tři roky hráli výborně a jsou velice důležitou součástí týmu,“ řekl loni Moyes o Součkovi a Coufalovi, kteří týmu pomohli vyhrát Evropskou konferenční ligu. Byla to první velká trofej pro West Ham po 43 letech.

Jenže místo aby měli čeští reprezentanti klid před fotbalovým Euro, na němž tým Ivana Haška postupně nastoupí proti Portugalsku, Gruzii a Turecku, budou dumat, co je čeká v příští sezoně. Nový trenér si totiž do týmu vždy přivede hráče, kterým věří a zná je z dřívějších angažmá. Podle BBC by Moyese měl nahradit Španěl Julen Lopetegui, bývalý trenér španělské reprezentace, Realu Madrid či Wolverhamptonu. Dá se tak očekávat, že si do klubu pořídí pár svých krajanů.

Souček jednou z prvních posil

Moyes vedl Hammers krátce v sezoně 2017/18, kdy pomohl týmu k záchraně v Premier League. Pak ho ale nahradil Manuel Pellegrini. Rodák z Glasgow se na lavičku londýnského klubu vrátil v prosinci 2019. A za měsíc si ve Slavie vyhlédl záložníka Součka. Ten se překvapivě zařadil k oporám mužstva a v červenci se jeho transfer změnil v přestup. V říjnu následně Moyes koupil dalšího hráče z Edenu, pravého obránce Coufala.

Probíhající sezona se pro West Ham, který spoluvlastní Daniel Křetínský, o jehož nabídce pro Milana Baroše jsme na SportechŽivě také psali, nevyvíjí nejlépe. V anglické lize je až devátý. Coufal má v klubu smlouvu do příštího roku, Souček do léta 2027. Snad si je španělský trenér také oblíbí.

Jednašedesátiletý Moyes dosud v Premier League odkoučoval 696 zápasů a je na třetím místě historických tabulek za Arsénem Wengerem (828) a Sirem Alexem Fergusonem (810).

Věříte, že se čeští hráči ve West Hamu udrží? Napište nám do komentářů

Diskuze Vstoupit do diskuze
122 lidí právě čte
Autor článku

Matěj Pokorný

Zobrazit další články