Živé pasti 2024

TVARŮŽKY JEDOU Syrečkářům v Lošticích se daří, rozšiřují výrobu

Syrečkářům v Lošticích se daří, rozšiřují výrobu

foto: A.W. Loštice

18. 05. 2024 - 06:21

Loštice – Oblíbené olomoucké tvarůžky, jedinečný aromatický sýr populární doma i ve světě, jsou na vzestupu. Jejich největší výrobce, společnost A.W., hlásí za minulý rok pozitivní výsledky hospodaření a v dalších letech plánuje rozšíření kapacity závodu v domovských Lošticích až o 70 procent. Za dobrým hospodařením jsou podle vedení firmy úspory v provozních nákladech a stabilní vztahy s odběrateli včetně klíčových obchodních řetězců.

„Dobrou zprávou jsou ekonomické výsledky také za první kvartál letošního roku. Ve srovnání se stejným obdobím roku 2023 dosahujeme růst v objemu prodaných tvarůžků,“ uvedl šéf společnosti Michal Pavelka. Základní řada tvarůžkových dobrot je k dostání ve vybraných obchodech po celém Česku, kompletní sortiment více než třiceti specialit je v nabídce podnikových prodejen v Lošticích, Olomouci, Brně a Ostravě. Část produkce směřuje na Slovensko a menší objem pak také do Maďarska a Polska.

Firma také pokračuje s přípravou strategické investice do nového závodu na vlastních pozemcích v Lošticích. „V současnosti finalizujeme technologickou a architektonickou studii a připravujeme se na zadání projektové dokumentace pro stavební povolení,“ doplňuje Pavelka. Oproti stávajícímu stavu výrobních kapacit by realizace nových výrobních prostor měla přinést navýšení kapacity až o 70 %. Předpoklad zahájení výstavby je v horizontu dvou až tří let.

Olomoucké tvarůžky se vyrábějí z netučného kyselého tvarohu. Obsahují plnohodnotné bílkoviny, vápník a díky malému obsahu tuku mají nízkou energetickou hodnotu. Jedinečné chuťové a výživové vlastnosti Olomouckých tvarůžků ocenila v roce 2010 Evropská komise, která jim udělila chráněné zeměpisné označení. Kromě Loštic se vyrábějí voňavé syrečky pod názvem tvargle také ve Velké Bystřici nedaleko Olomouce.

 

Další články