Slovenský premiér Robert Fico, kterého ve středu postřelil atentátník, je ve stabilizovaném, ale stále vážném stavu. Uvedla to při dnešním vyjádření pro média ministryně zdravotnictví Zuzana Dolinková. Páteční operace podle ní přispěla ke zlepšení zdravotního stavu předsedy vlády. 

Vicepremiér Robert Kaliňák uvedl, že pozitivní prognóza Ficova zdravotního stavu je blízko, ale jeho převoz do Bratislavy zatím možný není. Premiér je při vědomí. Muž obviněný z atentátu na slovenského premiéra podle televize TA3 přiznal ještě u policejního výslechu vinu.

Soud na Slovensku v sobotu poslal do vazby muže obviněného z atentátu na slovenského premiéra. O rozhodnutí soudce Specializovaného trestního soudu (STS) informovala mluvčí tohoto soudu Katarína Kudjáková. Obviněnému, jímž je podle slovenských médií 71letý spisovatel a aktivista Juraj Cintula, za pokus o vraždu hrozí 25 vězení nebo doživotí.

Policejní eskorta dovezla již v sobotu dopoledne obviněného k STS ve městě Pezinok za zpřísněných bezpečnostních opatření. Areál u soudu a jeho vstup už ráno hlídalo vícero příslušníků bezpečnostních složek, k soudní budově se novináři nedostali. Žalobce návrh na vazbu zdůvodnil tím, že obviněný by na svobodě mohl pokračovat v trestné činnosti nebo uprchnout.

Fico byl ještě v pátek opět operován. Podle Dolinkové byla při páteční dvouhodinové operaci odstraněna odumřelá tkáň z četných střelných zranění, která Fico utrpěl.

„Událo se několik zázraků, neumím najít slova díků lékařům za to, že se blížíme k pozitivní prognóze,“ uvedl ministr obrany a Ficův dlouholetý spojenec Kaliňák s tím, že stále není vyhráno. Dodal, že v nejbližších dnech není možné přemýšlet o převozu Fica z nemocnice v Banské Bystrici do Bratislavy.

Poděkoval také České republice a dalším zemím za nabídku lékařské pomoci pro Fica. Zároveň uvedl, že má „absolutní důvěru“ v tým slovenských lékařů, který postřeleného premiéra v Banské Bystrici operoval.

Fico byl do Banské Bystrice letecky transportován ve středu odpoledne poté, co byl postřelen v nedaleké Handlové při výjezdním zasedání vlády. Kaliňák dále uvedl, že vláda bude nadále zasedat podle programu, který stanovil Fico ještě před atentátem.

Nesdělil, zda se jeho vládní strana Směr-Sociální demokracie zúčastní kulatého stolu zástupců parlamentních stran v prezidentském paláci. Své stanovisko chce nejprve sdělit prezidentce Zuzaně Čaputové. Řekl však, že Slovensko „potřebuje smír a uklidnění“ a že „musíme od základů naučit demokracii znovu chodit“.