Hlavní obsah

Okouzlil extraligu, teď se postaví Česku. Fanoušci už nám asi přát nebudou, culí se Kirk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Speciálně jedno jméno ze sestavy britských hokejistů budou ve večerním vzájemném utkání čeští fanoušci moc dobře znát. Útočník Liam Kirk udivoval v uplynulé sezoně extraligu v dresu Litvínova, vždyť se stal nejlepším střelcem play off. A na šampionátu patří ke klíčovým hráčům Velké Británie. „Zkušenosti z Česka mi večer snad trochu pomůžou. Poznal jsem váš styl,“ líčí 24letý snajpr.

Sestřih zápasu Velká Británie – DánskoVideo: Česká televize

 
Článek

V roce 2021 se naprosto nečekaně s osmi góly stal nejlepším střelcem mistrovství světa. Letos zatím za čtyři zápasy nasbíral „jen“ dva góly a asistenci. Podílel se však na třech z celkových pěti tref Velké Británie, která zůstává bez bodu na posledním místě tabulky. „Jsme samozřejmě zklamaní, že jsme stále na nule. Musíme najít způsob, jak nějaké body vybojovat a udržet se v elitní skupině. Bude to složité,“ uvědomuje si Kirk.

A před jeho týmem teď stojí velká výzva v podobě domácího výběru. „Bude to těžký a fyzicky náročný zápas. Češi jsou agresivní, nebojí se hrát do těla, což jsem poznal už během sezony v extralize. A tady mají velmi silný tým,“ míní. Trenérům je připravený pomoct se svými poznatky a zkušenostmi s českou soutěží. „Když se mě zeptají, nemám s tím problém,“ usmívá se.

Na ledě narazí na spoustu známých tváří. Speciálně se však těší, až se potká se spoluhráčem z Litvínova Ondřejem Kašem. „Paráda, že se dostal do reprezentace. Úžasný hráč. Bude zajímavé nastoupit proti němu. Párkrát jsme si napsali,“ prozradil Kirk.

Foto: Eva Korinkova, Reuters

Liam Kirk (vpravo) slaví gól spolu s britskými spoluhráči.

Po úspěšné sezoně v Litvínově, kterému pomohl až do semifinále, si teď na závěr ročníku bonbonek v podobě pražského šampionátu pořádně vychutnává. „Je super se vrátit do Česka. Už jsem dobře poznal, jak skvělí jsou tu fanoušci. Zatím nám na turnaji přáli, to se dneska asi změní. Ale jsem moc rád, že takovou atmosféru zažívám,“ libuje si produktivní forvard.

Prahu si oblíbil už během ročního angažmá na severu Čech, a tak teď krásy hlavního města ukazuje spoluhráčům. „Kluci si to tady zatím užívají. Doporučil jsem jim nějaké kavárny nebo třeba italskou restauraci s výhledem na Pražský hrad,“ popisuje britský útočník.

Na tři dny za ním dorazili i rodiče a snoubenka. „Přišli na zápasy se Švýcarskem a Dánskem, ale dneska odletěli. Prošli jsme se na Pražský hrad, po Starém Městě, tahle typická místa. Bylo fajn s nimi strávit pár hezkých chvil, na okamžik zmizet z ledu a vypnout od hokeje,“ připouští.

Za sezonu v extralize se naučil jen pár českých slovíček. „Leda pozdravit a poděkovat. Je to náročný jazyk,“ směje se Kirk. Teď však musí začít šprtat němčinu, jelikož od příštího ročníku bude působit v německém Eisbärenu Berlín. „Ve hře bylo i zůstat v Litvínově. Bylo to tam super, kluci v týmu, celý management, realizační tým i fanoušci. Zážitky z Česka mi zůstanou v srdci,“ podotýká.

Duo z Bostonu zatím řeší manažeři, až se s kluky spojí, uvidíme, říká Jiří Kalous o dalších možných posilách z NHLVideo: Sport.cz

Přesto se rozhodl pro změnu. „Už jen po rozhovorech s vedením Eisbärenu jsem získal dojem, že pro mě mají tu správnou roli. Cítil jsem, že poznali, jaký jsem typ hráče. Pomůžou mi dostat se na vyšší level a zlepšit se. Samozřejmě i životní styl bude skvělý, Berlín je parádní město. Ale jde hlavně o ty hokejové důvody,“ vysvětluje.

MS v hokeji 2024

87. ročník mistrovství světa v hokeji se konal v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj hostila města Praha a Ostrava. Zlatou medaili získala česká reprezentace. Kompletní výsledky MS v hokeji 2024 najdete zde.

Celek z hlavního města má navíc ty nejvyšší cíle, německou ligu ovládl třikrát z posledních čtyř sezon. „Je to špičková organizace. Všechno tam funguje jako v NHL,“ míní rodák z anglického Maltby. A právě přes Berlín by se rád přiblížil k cestě za snem probojovat se do nejlepší soutěže světa. „Doufám v to. Udělat takovou změnu sice bylo náročné, ale věřím, že jsem si vybral nejlépe, jak jsem mohl,“ dodává Kirk.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník mistrovství světa v hokeji se konal v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj hostila města Praha a Ostrava. Zlatou medaili získala česká reprezentace. Kompletní výsledky MS v hokeji 2024 najdete zde.