Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Olympijské příměří? Francie u Zelenského nepochodila

Olympijské hry, ilustrační foto
Olympijské hry, ilustrační foto
Foto: unsplash.com

Každým dnem se blíží začátek letních olympijských her ve Francii, jejíž představitelé vyzvali Ukrajinu, aby zvážila příměří během sportovního zápolení. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj takovou výzvu odmítl. 

Zelenskyj argumentuje tím, že se nedá důvěřovat ruskému prezidentovi Vladimiru Putinovi, který navíc sám myšlenku příměří nepřímo odmítl v pátek. 

"Kdo může zaručit, že Rusko nevyužije tento čas k přesunu svých sil na naše území? Nedůvěřujeme Putinovi," řekl Zelenskyj podle AFP během hovoru s francouzským protějškem Emmanuelem Macronem, který s výzvou přišel. "Jsme proti jakémukoliv příměří, které hraje do karet nepříteli," dodal lídr napadené země. 

Putin během probíhající návštěvy Číny obvinil olympijské společenství z porušování charty, protože ruským sportovcům není dovoleno soutěžit na hrách pod státní vlajkou. "Porušují pravidla a od nás požadují jejich plnění. Drazí přátelé, tak se daleko nedostaneme. Tak se ještě nikdo nikdy nedohodl," poznamenal ruský prezident. 

Letní olympijské hry ve francouzské Paříži proběhnou od 26. července do 11. srpna. Soutěžit budou moci pod neutrální vlajkou jen ti ruští sportovci, kteří neprojevují podporu válce na Ukrajině. 

Témata:  olympiáda Volodymyr Zelenskyj Emmanuel Macron

Aktuálně se děje

31. května 2024 21:29

Trumpovi verdikt soudu pomohl. Od dárců dostal za jediný den miliony

Tým Donalda Trumpa v pátek uvedl, že po čtvrtečním odsouzení amerického exprezidenta v případě uplácení pornoherečky získal z online darů 35 milionů dolarů v malých částkách. Verdikt newyorského soudu podle Trumpova týmu zvýšil jeho podporu "jako nikdy předtím," informuje agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy