Napříč Gazou pokračují boje mezi Izraelci a Hamásem, hlášeny desítky mrtvých

foto Kouř stoupající na Pásmem Gazy po izraelském leteckém úderu, 17. května 2024.

Gaza/Tel Aviv - V různých částech Pásma Gazy včetně města Rafáh dnes pokračovaly boje mezi izraelskou armádou a palestinskými radikály, které hustě zalidněnou oblast sužují déle než sedm měsíců. Podle agentury Reuters a televize Al-Džazíra místní zdravotníci a obyvatelé hlásili desítky mrtvých a raněných. Izraelská armáda podle webu The Times of Israel (ToI) oznámila zničení desítek cílů a uvedla, že do Izraele přepravila tělo dalšího z rukojmích unesených na podzim palestinskými radikály.

Ve válce Izraele proti Hamásu v Pásmu Gazy přišlo od 7. října o život nejméně 35.386 Palestinců, z toho 83 jen za předchozí den, a 79.366 jich utrpělo zranění. Oznámilo to dnes ministerstvo zdravotnictví ovládané radikálním palestinským hnutím, které Západ klasifikuje jako teroristickou organizaci.

Dnes boje pokračovaly na severu Gazy, kde izraelské jednotky pronikaly do míst, která při předchozích operacích vynechaly, včetně uprchlického tábora Džabálija. Jeden útok zde podle zdravotníků zabil 15 Palestinců a další desítky zranil, píše Reuters. Al-Džazíra hovoří o dalších 40 mrtvých napříč Pásmem Gazy a její zpravodaj na místě uvedl, že od svědků a zdrojů v terénu dostával informace o ničení celých bloků bytových domů.

Izraelská armáda uvedla, že její letectvo za poslední den udeřilo v celém Pásmu Gazy na více než 70 cílů. Cílem úderů za posledních 24 hodin byly podle ní sklady zbraní, infrastruktura, budovy i samotní bojovníci teroristických skupin. Jeden z náletů v Rafáhu podle Izraelců zabil šéfa logistiky Palestinského islámského džihádu pro Rafáh. "Součástí jeho role bylo připravit nepřítele na manévry IDF (Izraelských obranných sil) v Rafáhu," uvedla armáda.

Izraelci také pokračují v pozemní operaci ve městě na hranicích s Egyptem, kam od října utekl před boji z jiných částí Pásma Gazy přes milion lidí. Vpád zahájila izraelská armáda začátkem minulého týdne, což podle OSN z oblasti vyhnalo statisíce lidí. Před vstupem vojáků do Rafáhu a možnou humanitární katastrofou přitom Izrael dlouhodobě varovala řada zemí včetně Spojených států, jeho nejbližšího spojence.

Izraelská armáda dnes podle ToI uvedla, že tankové jednotky v Rafáhu zdemolovaly stovku objektů a zabily přes 50 ozbrojenců. Izrael tvrdí, že jde stále pouze o "omezenou" operaci, ale že bez vpádu do Rafáhu a zničení čtyř zbývajících praporů Hamásu, které se tam ukrývají, nemůže válku vyhrát.

Pozemní jednotky mezitím pokračovaly v operacích také ve střední části válkou zdevastované Gazy. Hamás podle televize Al-Džazíra přišel s prohlášením, že jeho bojovníci na několika místech útočili na izraelské vojáky a mimo jiné ostřelovali hraniční přechod Rafáh, který je klíčový pro doručování humanitární pomoci. Podle Izraelců také z Gazy letělo několik raket ve směru města Aškelon, přičemž polovina byla zneškodněna a zbytek dopadl mimo zastavěná místa.

Izrael zahájil svou ofenzivu po teroristických útocích Hamásu z loňského října, při nichž zahynulo na 1200 lidí. Dalších zhruba 250 bylo odvlečeno na území Pásma Gazy. Při prvním a dosud jediném klidu zbraní na konci listopadu byla propuštěna necelá polovina rukojmích výměnou za palestinské vězně. Další klid zbraní se zatím nepodařilo vyjednat. V zajetí zřejmě zůstává kolem 130 rukojmích, nejméně 30 z nich však už podle dostupných informací není naživu.

Izraelská armáda dnes oznámila, že identifikovala mrtvolu nalezenou v Gaze jako tělo 53letého Rona Benjamina uneseného 7. října. Vrchní armádní mluvčí Daniel Hagari uvedl, že tělo bylo převezeno zpět do Izraele.

Vojáci jej podle Hagariho našli společně s mrtvolami dalších tří rukojmích, jejichž identifikaci armáda oznámila už v pátek. Jednalo se o lidi, které ozbrojenci Hamásu zabili poblíž hudebního festivalu Supernova a jejichž těla následně odvlekli na palestinské území. U dvou z nich se až dosud předpokládalo, že jsou naživu. Smrt izraelsko-německé rukojmí Shani Loukové, jejíž únos natočený na video bezprostředně po teroristickém útoku obletěl svět, byla potvrzena koncem října.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 2.06.2024 ČTK

Reklama

21°C

Dnes je neděle 2. června 2024

Očekáváme v 14:00 19°C

Celá předpověď