Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Střely ATACMS opět v akci a ničivý úder: Ukrajinský útok zničil stíhačky a palivová zařízení

Odpálení dalekonosné střely ATACMS.
Odpálení dalekonosné střely ATACMS.
Foto: Lockheed Martin

Ukrajinský útok na ruskou leteckou základnu Belbek na okupovaném Krymském poloostrově tento týden zničil tři ruská letadla a palivové zařízení v blízkosti hlavní přistávací dráhy.

Uvedla to v pátek americká společnost Maxar na základě svých satelitních snímků, jak napsala agentura Reuters.

Satelitní snímky pořízené ve čtvrtek ukázaly, že na základně byly zničeny tři stíhačky. Dva stroje  MiG-31 a jeden Su-27, informovala společnost Maxar. Dodala, že jedna stíhačka MiG-29 se zdála být poškozena a vyřazena z bojů na delší čas.

Letecká základna Belbek, která se nachází na okupovaném Krymském poloostrově, byla po dva po sobě jdoucí dny ochromena ukrajinskými silami. Letecká základna Belbek, která se nachází na okupovaném Krymském poloostrově, byla po dva po sobě jdoucí dny ochromena ukrajinskými silami.
Foto: Maxar Technologies

Ukrajina se k útoku na leteckou základnu na Krymu veřejně nepřihlásila. Kyjev však stále častěji podniká dronové a raketové útoky proti strategickým cílům daleko za frontovou linií.

Je známo, že Rusko ponechalo na letecké základně některé stíhačky, které zabavilo Ukrajině během nelegální anexe Krymu v roce 2014, aby sloužily jako uzeměné návnady.

Při ukrajinských úderech byl rovněž zničen sklad paliva poblíž ranveje letiště.

Atesh, proukrajinská partyzánská síť, na aplikaci Telegram uvedla, že druhý úder poškodil sklad dělostřeleckých a raketových zbraní na letišti.

"Bylo také zaznamenáno značné poškození infrastruktury letiště v důsledku sekundárních detonací," uvedla skupina.

Žádný z dostupných satelitních snímků však nepotvrdil, že by byly zničeny sklady munice nebo že by došlo k sekundárním detonacím po výbuchu výbušnin. Píše server The Telegraph.

Satelitní snímky pořízené 1. května společností Planet Labs nad leteckou základnou Belbek rovněž ukázaly, že na rampě bylo k dispozici několik letadel Su-27 a MiG-31. Ta se podílejí na ruských raketových útocích dlouhého doletu proti ukrajinským městům.

Speciální varianta MiGu-31, označovaná jako MiG-31K, nosí nadzvukovou balistickou střelu Kinžal, kterou Moskva používá k útokům na Ukrajinu. Ze snímků však není jasné, zda zničená letadla jsou tohoto typu.

Analytici tvrdí, že pokračující útoky na Belbek znemožní Rusku používat tuto základnu pro budoucí útoky na Ukrajinu.

Poslední raketové útoky představují pro Rusko jednu z největších ztrát letadel od začátku invaze na Ukrajinu.

Témata:  válka na Ukrajině Rusko balistické strely ATACMS

Aktuálně se děje

31. května 2024 21:29

Trumpovi verdikt soudu pomohl. Od dárců dostal za jediný den miliony

Tým Donalda Trumpa v pátek uvedl, že po čtvrtečním odsouzení amerického exprezidenta v případě uplácení pornoherečky získal z online darů 35 milionů dolarů v malých částkách. Verdikt newyorského soudu podle Trumpova týmu zvýšil jeho podporu "jako nikdy předtím," informuje agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy