Zavřít reklamu

Majitelé iPhonů nadávají na Android, nadávají na Samsung. Nadávají, protože si myslí, že je jejich Apple a iOS nejlepší. Hádat se s nimi nemá moc smysl, navíc, když si přiznáme, že na jejich tvrzení něco pravdy přece jen je. A může za to sám Samsung. 

Zmatek – tak působí prostředí One UI, tedy nadstavba Samsungu postavená na Androidu Googlu, na majitele iPhonů. Uživatelé Androidu často říkají, že více je lépe, tedy více možností a méně svazování. Jenže tato filozofie nemusí vždy fungovat, a ne vždy vede k lepší uživatelské zkušenosti. Pokud se s ní navíc nezachází správně, nadělá více škody než užitku. 

One UI Samsungu je skvělé, je to ostatně nejlepší nadstavba Androidu napříč výrobci smartphonů. Není to ale plnohodnotný operační systém, protože je pořád vázaná na Google a jeho vlastní ekosystém aplikací. A to je ten problém, tedy to, kde vzniká ten matoucí zážitek. Kvůli alianci Samsung-Google se telefony a tablety Galaxy dodávají až s příliš mnoha duplicitními aplikacemi, které v podstatě slouží stejnému účelu. Tady některé příklady: 

  • Dvě aplikace pro zasílání zpráv, které navíc mají stejný název (Zprávy). 
  • Dva webové prohlížeče (Samsung Internet a Google Chrome). 
  • Dvě e-mailové aplikace (Samsung Email a Google Gmail). 
  • Dva virtuální asistenti (Samsung Bixby a Google Asistent). 
  • Dva obchody s aplikacemi (Galaxy Store a Google Play). 
  • Dvě aplikace galerie fotek (Samsung Galerie a Google Fotky). 

Navíc Google a Samsung nemohou vždy navrhovat uživatelské prostředí společně, což může vést ke střetu podobných funkcí napříč systémem. Pokud jde o situaci s aplikacemi, může Samsung udělat něco pro to, aby byla uživatelská zkušenost o něco přátelštější? Existuje řešení, jak vyčistit One UI a nabídnout lépe uspořádaný celistvý zážitek, než házet uživateli tolik stejných možností do klína? 

Samsung promarnil příležitost 

Samsung se už mnoho let nazpět vykašlal na vlastní operační systém Bada a přijal Android. Ten ve spolupráci s Googlem také vylepšuje, protože americký gigant se rád u toho jihokorejského v mnohém inspiruje (jako třeba v případě Quick Share). Samsung se ale nemůže vzdát aplikací Googlu vzhledem ke vzájemné závislosti. To by se spíš mohl vykašlat na ty vlastní aplikace. Těmi ale zase drží uživatele ve svém ekosystému, takže je to vlastně začarovaný kruh. 

Aplikace

Po prvotním nastavení nového zařízení máte v zařízení směsici aplikací Samsungu, Googlu a dokonce i Microsoftu. A někteří méně zkušení spotřebitelé si možná ani neuvědomují, že používají aplikaci poskytovanou jedním, druhým anebo třetím. Ne každý uživatel zbrusu nového zařízení pak může vědět, že jde otevřít aplikaci Nastavení, projít několika nabídkami, a nakonec získat možnost „Vybrat výchozí aplikace“ pro hlubší přizpůsobení. 

Duplicity aplikací se pravděpodobně nikdy nezbavíme. Samsung by však mohl problém zmírnit přepracováním počátečního procesu nastavení zařízení, zejména s ohledem na nové uživatele. Mohl by také lépe informovat o možnostech, které uživatelé mají a pokusit se ty zmatky mírnit. Na druhou stranu uvidíme, co Apple a nařízení EU. Aby nakonec iOS nedopadl podobně a Apple nemusel nabízet také více alternativ, ne protože by chtěl, ale protože bude muset. 

Modely řady Galaxy S24 koupíte zde

Dnes nejčtenější

.