Neděle 2. června 2024, svátek má Jarmil
  • Premium

    Získejte všechny články
    jen za 89 Kč/měsíc

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
130 let

Lidovky.cz

Svět

Izraelský válečný kabinet se bortí. Ganc označil Netanjahuovy plány za fanatické

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu předsedá zasedání válečného kabinetu, svolaného kvůli útoku Íránu na Izrael. (14. dubna 2024) foto: Profimedia.cz

Člen izraelského válečného kabinetu Benny Ganc v sobotu řekl, že jeho strana přestane podporovat koalici premiéra Benjamina Netanjahua, nebude-li do tří týdnů schválen strategický plán pro ukončení války v Pásmu Gazy. Ganc podle médií požaduje, aby plán zahrnoval šest bodů od rozpuštění palestinského teroristického hnutí Hamás po ustanovení nové správy Gazy a brzký návrat obyvatel na sever oblasti.
  21:02aktualizováno  21:41

Netanjahu podle izraelských médií sadu požadavků odmítl a označil je za eufemismy, které předznamenávají porážku Izraele, napsal deník Haarec. Netanjahu také řekl, že je proti uznání palestinského státu v rámci dohody o sblížení se Saúdskou Arábií, kterou Ganc podpořil.

Agentura AP napsala, že Gancovo oznámení vyostřuje napětí ve vedení Izraele více než sedm měsíců po zahájení války s cílem vymýtit Hamás. Premiér Netanjahu trvá na totálním vojenském zničení hnutí a zatím jasně neuvedl, jak si budoucnost Gazy představuje. Pokračující boje mezitím prohlubují humanitární katastrofu, která dostává Izrael pod mezinárodní tlak.

„Pokud si zvolíte cestu fanatiků a povedete celou zemi do propasti, budeme nuceni opustit vládu,“ vzkázal premiérovi Ganc. V projevu navrhl „komplexní akční plán se šesti cíli“, mezi nimiž jsou návrat rukojmích unesených Hamásem 7. října, ukončení vlády Hamásu v Gaze, demilitarizace Pásma, zřízení mezinárodní správy a návrat Palestinců na sever Gazy do začátku září. Kromě toho návrh podporuje snahu o normalizaci vztahů se Saúdskou Arábií a rozšíření povinné vojenské služby na všechny Izraelce.

Ganc je bývalým ministrem obrany a dlouholetým Netanjahuovým rivalem, po začátku války se však připojil k premiérově koalici, která zahrnuje i krajně pravicové strany.

Ganc je také vedle Netanjahua a současného ministra obrany Joava Galanta jedním ze tří hlasujících členů válečného kabinetu. Po jeho odchodu by byl Netanjahu podle AP závislejší na radikálnějších partnerech.

Gancovo ultimátum přichází krátce poté, co se vůči premiérovi vymezil i Galant. Tento týden uvedl, že opakovaně ve válečném kabinetu apeloval na přijetí poválečného plánu. Žádá přitom od Netanjahua slib, že se Gaza nedostane na neomezenou dobu pod izraelskou vojenskou správu.

Izraelský premiér tento týden vyhlásil, že k vojenskému vítězství nad Hamásem a dalšími palestinskými radikály neexistuje žádná alternativa. Mnozí analytici však pochybují o tom, zda může Izrael dosáhnout „absolutního vítězství“, o kterém Netanjahu od počátku mluví. Už na začátku února předseda vlády vyhlásil, že toto vyústění je „na dosah“, o čtyři měsíce později jsou však boje stále v plném proudu a část rukojmích zůstává v rukách Hamásu.

5. listopadu 2023

Autoři: ,

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!