Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Tusk: Polsko dá miliardy na opevnění hranice s Ruskem a Běloruskem

Donald Tusk
Donald Tusk
Foto: European Union

Polsko se chystá investovat devět miliard zlotých (přibližně 58 miliard korun) do zlepšení bezpečnostních opatření na hranicích s Ruskem a Běloruskem. Oznámil to premiér Donald Tusk. Varšava plánuje i výstavbu opevnění. 

Tusk v sobotu představil plán zlepšení obrany asi čtyřsetkilometrové hranice s oběma zeměmi, informovala polská média. Projekt se nazývá Východní štít a jeho cílem je dosáhnout odstrašení potenciálního agresora. 

"Přijali jsme rozhodnutí investovat do naší bezpečnosti a především do bezpečné východní hranice deset miliard zlotých. Zahajujeme velký projekt budování bezpečné hranice, včetně systému opevnění, a také takového formování terénu, které způsobí, že touto hranicí potenciální nepřítel nepronikne," uvedl polský premiér.

Práce na "Východním štítu" už podle Tuska začaly, další podrobnosti novinářům pro tuto chvíli neprozradil. 

Varšava již v uplynulých letech zvýšila investice do obranyschopnosti, přičemž přezbrojování polské armády se ještě urychlilo poté, co Rusko v únoru 2022 zahájila plnohodnotnou invazi na Ukrajinu, která s Polskem rovněž sdílí hranici. 

Tusk v pondělí bez dalších detailů uvedl, že Polsko v posledních měsících překazilo sabotáže i pokusy o založení požárů. Zároveň varoval před ruskými zásahy do červnových eurovoleb.

"V posledních měsících polský stát zmařil připravované pokusy o sabotážní akce a požáry. Jde o vážnou věc," prohlásil Tusk. Varšava má podle něj zprávy z Evropy o ruské snaze zasáhnout do voleb do Evropského parlamentu. "Z našich i spojeneckých zdrojů vyplývá, že v největší míře jsou ohrožené Polsko, Litva a Estonsko," poznamenal. 

Polsko se rozhodlo z rozpočtových rezerv vynaložit také dodatečných 100 milionů zlotých pro zahraniční tajnou službu AW a kontrarozvědku ABW. Tusk nicméně podotkl, že bezpečnostní složky nemají důvod si myslet, že za velkými požáry v posledních dnech jsou lidé ze zahraničí. 

Polské bezpečnostní služby jsou v plné pohotovosti kvůli hrozbě bombových útoků a záškodnických akcí ze strany Ruska na území Evropy, řekl polský ministr obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz v minulém týdnu během rozhovoru pro polský deník Fakt. Tehdy potvrdil, že hrozby ze strany Ruska jsou reálné. "Ano, takové riziko hrozí. Bezpečnostní služby jsou v plné pohotovosti, aby zamezily všem akcím ohrožujícím Polsko," uvedl. 

Polský ministr obrany připomněl, že tajné služby již v uplynulých týdnech oznámily zatčení několika lidí. "Byly zadrženy osoby podezřelé ze sabotáže a skutků namířených proti zájmům Polska, které mohly na důležitých místech způsobit požáry," dodal. 

Témata:  Tusk, Donald Polsko Rusko Bělorusko

Aktuálně se děje

1. června 2024 9:02

Biden má podle průzkumu nad Trumpem lehce navrch

Úřadujícího amerického prezidenta Joea Bidena by aktuálně volilo 41 procent Američanů, přičemž podpora jeho vyzyvatele Donalda Trumpa nyní činí o dvě procenta méně. Vyplývá to z výsledků průzkumu Reuters/Ipsos. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy